Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Алергія у собак: симптоми і способи лікування

Алергія у собак: симптоми і способи лікування

Досить багато власників мопсів, вест-хайлендів, шарпеїв, німецьких вівчарок, боксерів, риджбеків, а іноді й інших порід, стикаються з проявами алергії у своїх вихованців. Алергія - досить складне захворювання, яке фактично не лікується, можна лише виключити тригер з життя собаки.

Під загальним поняттям алергія ховається кілька її різновидів.

Харчова алергія - це алергія на харчові продукти, яка проявляється поступово, накопичуючись в організмі. Харчова алергія може проявитися через кілька місяців або навіть років після системного вживання алергенного продукту. Тут є багато нюансів, тому про харчову алергію більш детально розповімо далі в статті.

Алергія на бліх - це реакція на білок, який знаходиться в слині блохи. Досить одного укусу, щоб білок проник в організм собаки і наробив там справ. У разі алергії на бліх собаку потрібно оберігати різними засобами від паразитів, наприклад, носити нашийник від бліх, частіше оглядати тварину, мити лапи після прогулянки, прати лежанки, іграшки, робити вологе прибирання будинку (блохи можуть жити не тільки на собаці, а й в квартирі).

Алергія на чинники зовнішнього середовища - це реакції на пилок, пил, домашню парфумерію, а іноді навіть сонце. У таких випадках необхідно виключити ці тригери з життя собаки. Гуляти тільки на зелених газонах або в міському середовищі, частіше робити вологе прибирання будинку, змінити засоби для прання, косметику або парфуми (методом виключення визначити причину алергії), і гуляти тільки рано вранці і пізно ввечері.

Чому у собак з'являється харчова алергія

Основна причина харчової алергії - це важкий білок, на який реагує імунна система собаки. Дуже висока ймовірність, що у собаки буде алергія на білок, якщо його вага більше 10 кілодальтон (кДа). Є перелік продуктів, в яких основний білок достатньої важкий, щоб накопичуватися і викликати харчову алергію:

  • курка;
  • яловичина;
  • злаки (через вміст глютену);
  • молочні та кисломолочні продукти.

Також у ветеринарній медицині існує поняття перехресної реакції. Це означає, що якщо у вашої собаки алергія на курку, то є ймовірність, що можлива алергія і на індичку, оскільки їх м'ясо відноситься до близькоспоріднених тварин.

Симптоми харчової алергії у собакВушні краплі для лікування отитів для собак

Визначаючи симптоматику алергії, власники повинні розрізняти харчову реакцію і харчову алергію. Харчова реакція характерна дуже швидким розвитком симптомів. Через кілька хвилин або годин після вживання небажаного продукту у собаки починається діарея або блювота. Через деякий час самі по собі або за допомогою препаратів симптоми зникають.
Харчова алергія має "накопичувальні" властивості і проявляється через кілька місяців або років. Харчова алергія зазвичай характеризується шкірними проявами - так діє імунна система. Блювота і діарея також можуть бути присутні, але мають більш хронічний характер, ніж ситуативний. Характерними симптомами харчової алергії є:

  • шкірні висипання (найчастіше - почервоніння на животі, під лапками, на подушечках лап, між пальцями, на морді і вухах; згодом почервоніння може переростати в дрібні прищики або навіть фурункули);
  • запалення вух (отит);
  • свербіж і розчісування;
  • хронічні порушення шлунково-кишкового тракту;
  • рясні виділення з носа, очей, вух.

Ці симптоми можуть проявлятися як поодинці, так і в комбінаціях.
Шкірні прояви в свою чергу мають цілий спектр діагнозів. Це різні види дерматиту, фолікуліту, отиту.
Щоб полегшити стан тварини, зняти свербіж, набряклість і почервоніння, ветеринари часто призначають таблетки Apoquel Zoetis (Апоквел Зоетіс), або інші антигістамінні препарати. Вони знімають симптоматику, але не лікують алергію.

Способи лікування харчової алергії

При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Хоча б зателефонуйте в клініку і опишіть ситуацію. Тільки лікар зможе дати потрібні рекомендації. Самолікування мазями, краплями або антибіотиками може тільки погіршити хворобу або змастити картинку.

Беззерновий корм для собак при алергії На жаль, визначити тригер можна тільки методом виключення. Тестування крові на реакцію з алергенами не працює так, як у людей.

Діагноз "харчова алергія" лікар ставить тільки після певних досліджень. Спочатку ветеринар збирає повний анамнез. Ви повинні докладно і чесно розповісти що їсть ваша собака, як довго, в якій кількості, де вона гуляє, які у неї є хронічні захворювання, генетичні схильності. Після цього лікар, швидше за все, призначить дієту на кілька тижнів. Це, звичайно, сухий або вологий лікувальний корм для собак при алергії. Він не містить глютену і важких білків.

Після поліпшення стану тварини необхідно повернутися на колишній раціон. Якщо симптоми повертаються, підтверджується діагноз "харчова алергія". Тоді лікар призначає новий раціон: чи гіпоалергенний сухий корм для собак з іншим білком (наприклад, перейшли з курки на беззерновий корм для собак з лососем) або коригує натуральний раціон з переважанням овочів.

Якщо симптоми сильно виражені і доставляють собаці дискомфорт, не обійтися без медикаментозного лікування симптоматики. Нагадаємо, що немає способів вилікувати алергію, можна тільки виключити тригер з життя вихованця і медикаментозно зняти прояви:

  • для лікування шкірних висипань використовують антигістамінні засоби і загоювальні мазі;
  • для лікування отиту найкраще підійдуть вушні краплі для собак;
  • проблеми з шлунково-кишковим трактом і виділення з носа і очей проходять зазвичай без медикаментозного втручання як тільки виключили тригер з раціону.

Як і в житті людей, у собак алергія стає все більш частим явищем, яке потребує уваги з боку власника. Не лінуйтеся звернутися до фахівця і налагодити якісне життя вашому Маленькому Другу!

P.S. Вже за традицією ділимося з вами історією нашої постійної клієнтки - чіхуахуа Лоліти.

Маленькій чіхуахуа кілька років не могли налагодити травлення, і курка з гречкою, і телятина з рисом через кілька місяців після вживання викликали порушення шлунково-кишкового тракту. Згодом ще й почала розвиватися сечокам'яна хвороба.

Раціон поміняли на сухий корм Urinary. Через півроку вживання сухого корму посилилися прозорі виділення з очей. Оскільки інших змін в житті крихітки не було, ветлікар припустив, що це реакція на корм.
Але справа в тому, що корм ідеально підійшов травній системі. З огляду на те, що запалення очей немає, травлення ідеально налагоджене, спільно з лікарем вирішили поки-що залишити раціон без змін, а чистоту очей підтримувати лосьйоном від слізних плям.

Ось уже третій рік з моменту переходу на новий корм Лоліта живе з відмінним травлення і ясним поглядом на життя!

Перейти в каталог