Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

День кішки "вдався"! Блювота у кота: причини, лікування і профілактика

День кішки "вдався"! Блювота у кота: причини, лікування і профілактика

17 лютого був Міжнародний день кішки. Для власників, які зіткнулися з "післясвятковими симптомами" у пухнастиків, ми розповімо що робити, якщо кішка блює, чому кішка блює після їжі і як лікувати блювоту у кішки.

Блювота у котів і кішок - ще більш поширене явище, ніж у собак. Блювотні позиви можуть навіть виникати при тріскотні зубчиками гребінця або від запаху певної їжі. З боку виглядає кумедно, але краще не експериментувати, і не випробовувати тварину на міцність.

Також необхідно розуміти, що блювота у кішки - це тільки симптом, який може свідчити про величезний спектр хвороб або природних причин.

Причини блювоти у котів і кішок

Блювота як симптом може мати разовий прояв або хронічний характер. Якщо кішка вирвала один раз і блювота не триває, то турбуватися і летіти до ветеринара не варто. Так як у кішок є досить багато фізіологічних причин блювоти, які допомагають їй впоратися з якимось дискомфортом і привести свій внутрішній стан в норму.

Фізіологічні причини блювоти у кішок

Природні причини сигналізують про одноразовий дискомфорт, від якого кішка позбавляється за допомогою блювоти. Далі перераховані фізіологічні причини блювоти через такі подразники:

  • голод (блювота являє собою слину або білу / жовту піну без специфічного запаху);
  • переїдання (кішка рве неперетравленою їжею);
  • грудки шерсті в шлунку - так коти звільняють шлунок від зайвої кількості шерсті, щоб утворені грудки не забили кишечник, і не викликали його непрохідність;
  • новий корм / зміна раціону (виходить біла піна без специфічного запаху);
  • заколисало в транспорті (порушення вестибулярного апарату) (виходять залишки неперетравленої їжі, піна);
  • гормональні зміни на початку вагітності (виходять піна або залишки їжі);
  • стрес (виходить біла піна без специфічного запаху).

Нагадаємо ще раз, що в перерахованих вище випадках блювота матиме одноразовий характер або швидко припиниться без подальших рецидивів упродовж декількох днів або довше.

Патологічні причини блювоти у котів

Якщо блювота у кішки триває регулярно впродовж дня або має хронічні прояви, варто звернути особливу увагу, виявити інші симптоми і звернутися до ветеринара. Нижче перераховані патологічні захворювання, при яких блювота є одним із симптомів:

Лікувальний корм для кішок Хілс

  • отруєння - супроводжується рясною блювотою і проносом. Отруєння може бути харчовим через неякісний корм або продукт, через хімікати, ліки або домашні рослини. Блювотні маси можуть складатися з їжі або води.
  • патологія печінки, нирок, підшлункової залози (панкреатит, виразка шлунка, гастрит, ентерит та інші), при яких організм кішки виробляє токсини, які виходять за допомогою захисних рефлексів - блювоти і діареї. При печінкових захворюваннях блювота, зазвичай, жовтого кольору, що свідчить про викиди жовчі в шлунок. Це може бути через жирний раціону, який потрібно поміняти на менш калорійний, наприклад, на лікувальний корм Хіллс при хворобах печінки.
  • гострики (глисти) - паразити також виділяють токсини, які отруюють організм тварини. В такому випадку блювання теж найчастіше жовтого кольору, може мати домішки крові, якщо зараження прогресує. Кішка стає слабкою, втрачає апетит, або навпаки - завзято поїдає їжу, її може постійно турбувати свербіж в анальному отворі.
  • непрохідність кишечника, яка супроводжується блювотою чорного або коричневого кольору (калових блювота). Це відбувається через сторонній предмета в кишечнику або клубки шерсті (особливо часто буває у довгошерстих домашніх котів і кішок). Хвороба супроводжується твердістю і хворобливістю живота.
  • тепловий удар - супроводжується також підвищенням температури тіла, млявістю або занепокоєнням, почервонінням білків очей, підвищеним слиновиділенням, судомами.
  • інфекційні та вірусні захворювання, такі як панлейкопенія, токсоплазмоз або короновірус, при якому може бути блювота рожевого кольору.
  • онкологічне захворювання - властиве більш літнім котам і кішкам. Пухлини в органах шлунково-кишкового тракту викликають, крім блювоти, - діарею / закреп, слабкість, втрату ваги, здуття живота та інші симптоми.

Не варто шукати в інтернеті як лікувати гастрит у кота або які ліки потрібні якщо кішка постійно блює. Самолікування, як і у людей, може привести до плачевних результатів. Тому тварину потрібно якомога швидше доставити в клініку на огляд або викликати лікаря додому. Тільки фахівець може коректно призначити препарати. В разі запальних або інфекційних хвороб це будуть імуноглобуліни і антибіотики. Про те як давати ці препарати можете почитати в нашій статті. Тільки при фізіологічних причинах можна самостійно допомогти вихованцеві або полегшити симптоми, якщо немає можливості оперативно звернутися до ветеринара.

Що робити, якщо кішка блює?

В першу чергу, слід прибрати з миски їжу і залишити тільки чисту свіжу воду. Будь-який шматочок їжі може заподіяти хворобливі відчуття або новий напад блювоти і діареї. Особливо це стосується перегодовування, захитування в транспорті і отруєння. При переїданні слід зменшити порцію або розділити її на кілька порцій упродовж дня. В інших випадках про зміну корму краще порадитися з ветеринаром.

При синдромі захитування або інших патологіях, що супроводжуються блювотою, можна використовувати Ентеросгель (продається в людських аптеках і дається відповідно до ваги тварини) або ветеринарний препарат Серенія. Але враховуйте, що його потрібно з обережністю призначати тваринам із захворюваннями печінки і схильністю до хвороб серцево-судинної системи.

Дуже важливо не кричати на вихованця, якщо він вирвав або накакав повз туалет. Він і так себе погано почуває, а зайвий стрес може тільки погіршити стан. Запасіться терпінням і миючими засобами.

Профілактика проблем шлунково-кишкового тракту і особливості харчування для кішок з чутливим травленням

Щоб ваш вихованець якомога менше був схильний до ризику шлунково-кишкових розладів, необхідно правильно організувати його життя та побут:

  • раз на рік вакцинувати від інфекційних хвороб;
  • 1-2 рази на рік приводити муркотика на огляд до ветеринара;
  • 4 рази на рік "проганяти" глистів і паразитів;
  • стежте за гігієною вихованця: регулярно міняйте наповнювач в його туалеті і розчісуйте шерсть (особливо у довгошерстих кішок).
  • приберіть з квартири всі отруйні для котів рослини, побутову хімію зберігаєте в недоступному місці;
  • підберіть для вашого вихованця збалансований раціон.

Правильно підібраний раціон для будь-якої тварини - це запорука її здоров'я та довголіття!

Багато власників зупиняють вибір на натуральному раціоні. В такому випадку це має бути добірне м'ясо птиці, ягняти, телятина, а також каші: рис або гречка. При натуральному раціоні є більше ризиків отримати отруєння або розлади, так як кожен раз використовуються нові продукти (нові партії круп, м'ясо іншої тварини), які зберігалися в різних умовах. Тому багато хто вибирає готові заводські сухі або вологі корми. Тут теж є певні ризики, і корм певного виробника або один з інгредієнтів у складі може не підійти тварині, викликавши алергічну реакцію або розлад. Тут залишається тільки порівнювати склад і вибирати "свого" виробника.

Лікувальний корм для кішок при запорах і порушеннях травлення Роял Канін

Якщо мова йде про ветеринарні дієти для кішок, які страждають від чутливого травлення і постійних розладів, то бренди Еквілібріо, Роял Канін, Хіллс і Брит Ветеринарі пропонують нашим вихованцям лікувальний корм для кішок, який допоможе перемогти недугу і підтримувати здоров'я пухнастиків протягом усього життя. Для цього виробники додають в корми інгредієнти, які повинні бути присутніми в раціоні у котів, які страждають блювотою і проблемами зі шлунково-кишковим трактом, і які досить важко застосовувати в натуральному раціоні:

  • Екстракт цикорію - є джерелом інуліну, який підтримує здоров'я травної системи і допомагає регулювати рівень цукру в крові, а також зміцнює природний імунітет тварин;
  • Насіння подорожника - це джерело розчинної клітковини, яка живить мікрофлору кишечника, допомагає травленню і формуванню нормальних фекалій;
  • Пробіотик Enterococcus Faecium - забезпечує регуляцію кишкової імунної відповіді і підтримку відповідного балансу кишкової бактеріальної флори. Присутній в кормі Брит Ветеринари для для кішок при порушенні травлення.
  • Омега-3 жирні кислоти і антиоксиданти - мають протизапальну дію на кишечник і впливають на поліпшення цілісності кишечника;
  • Електроліти та вітаміни групи В - добавки після значної втрати ваги через діареї і блювоту.

Зараз користується попитом лікувальний корм Роял Канін GastroIntestinal Fibre Response при запорах і порушеннях травлення. У його складі є більшість перерахованих складових.

Лікувальний корм обов'язково повинен призначати ветеринарний лікар, так як деякі з них використовуються тільки в якості лікувальної дієти, а деякими можна годувати протягом всього життя для підтримки оптимального стану. Тому будьте відповідальні у догляді за вашим улюбленцем і він подарує вас своїм теплом і відданістю!

Перейти в каталог