Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Хронічна ниркова недостатність у котів та кішок

Хронічна ниркова недостатність у котів та кішок

Це важке захворювання, яке часто зустрічається у котів і кішок похилого віку. Як випливає з назви, нирки погано працюють (хронічно) протягом тривалого часу. На жаль, ранні симптоми часто пропускаються власниками тварин, тому хвороба не помічається до пізнього часу. Якщо ви помітили, що ваша старіюча кішка стає трохи повільніше, менше їсть, погано шерстить, втрачає вагу або п'є і мочиться більше, ніж раніше, доцільно перевірити її у ветеринара. Функція нирок може погіршитися.

Що роблять нирки?

Нирки мають різні важливі функції в організмі. Вони підтримують водний баланс організму, виділяючи більше чи менше води з сечею. Вони також працюють як фільтр, який видаляє відходи з крові і виводить їх з організму разом з водою, такий як сеча, і точно утримує «хороші» речовини в організмі. Вони також виробляють різні речовини, які важливі для управління кальцієм, кров'яного тиску і виробництва червоних кров'яних клітин.

Як і у людей, у кішки дві нирки. Це бобовідние органи розміром приблизно 3 см. Вони складаються з тисяч невеликих функціональних одиниць, нефронів, які фільтрують кров. Не всі нефрони одночасно активні у молодого і здорового тваринного. Деякі нефрони зберігаються як резерв. Деякі з них помирають через старість або пошкодження нирок. Резервні шаблони будуть потім виконувати свої функції, поки всі шаблони НЕ будуть задіяні. Якщо резервних патернів більше немає, але руйнування і неправильне функціонування цього органу триває, тоді у у вашого вихованця почнуть з'являтися ознаки хронічної ниркової недостатності.

Хронічна ниркова недостатність

ХНН є поширеним захворюванням у кішок у віці від 9 років. Частина яких була непоправно пошкоджені. Там можуть бути різні причини. Однак, як правило, більше неможливо відстежити це, тому що хвороба триває довше, ніж є скарги. Через вільного потенціалу симптоми стають помітними тільки тоді, коли втрата 75% функції нирок. Перші симптоми зазвичай розпливчасті, такі як тьмяна шерсть і повільність. Повільно, але вірно можна помітити, що кішка трохи мочиться на підносі.

Симптоми

Часто ця рання симптоматика такого недуги не розпізнає або розглядаються як вікове заболеваніяе Якщо не буде вжито жодних дій, нирки будуть додатково пошкоджені і можуть виникнути серйозніші симптоми.

Через відмову нефронів всі нормальні функції нирок працюватимуть гірше. Вони починають пропускають занадто багато води в сечу і утримують занадто мало води в організмі. Щоб компенсувати це, тварина буде пити більше рідини. Якщо він або вона не нап'ється, то будуть починатися процеси виснаження і висихання організму.

Відходи життєдіяльності нирок більше не можуть добре виходити з організму, і вони будуть продовжувати циркулювати в кровотоці. Ці накопичення отруюють кішку. Зокрема, сечовина, що є продуктом білкового обміну, викликає проблеми в цьому відношенні. Сечовина викликає у кішки нудоту і може викликати виразку в роті і шлунку. Нудота і біль у роті викликають блювоту і знижують апетит, в результаті чого кішка знаходиться в постійно пригніченому стані.

Оскільки функція фільтра нирок більше не працює належним чином, білки також виводяться з сечею. Це змусить організм використовувати власні м'язи для вивільнення білків.

Гормонопродукція нирок також страждає з усіма витікаючими наслідками. Наприклад, анемія може виникнути через нестачу гормону ЕПО. Це може зробити кішку повільної і млявою. Крім того, анемія може посилюватися крововтратою з виразок шлунка і рота.

Пошкодження нирок часто також впливає на центр регуляції артеріального тиску, викликаючи високий кров'яний тиск в організмі. І навпаки, високий кров'яний тиск може викликати пошкодження нирок. Зазвичай власник не помічає цього, якщо у його кішки високий кров'яний тиск. Тільки на пізній стадії виникають скарги, такі як кровотеча в очах, сліпота і проблеми з серцем.

Постановка діагнозу

Хронічна ниркова недостатність у кішок діагностика і лікування

Хронічну ниркову недостатність не складно діагностувати. Виходячи із симптомів та фізичного огляду, у ветеринара часто вже є підозра. Це можна підтвердити проведенням аналізу сечі і аналізу крові. Іноді артеріальний тиск також буде вимірюватися.

Аналіз сечі

Сеча перевіряється на наявність білків і запальних чинників, і визначається питома вага. Це вимірює водянистость сечі. Що говорить про те, наскільки добре нирки можуть концентрувати сечу.

Аналіз крові

В аналізі крові так звані показники нирок визначають наявність або відсутність ниркової недостатності. Відпрацьовані сечовина і креатинін більше не виводяться належним чином в разі ниркової недостатності і, таким чином, утворюють хорошу міру ниркової функції. Креатинін є продуктом розпаду білка, який відбувається в м'язовій тканині. У здорової тварини рівень креатиніну в крові досить стабільний, тому що він постійно виділяється з сечею. При більш ніж 60% пошкодженні нирок нефрон не може переробляти весь креатинін в крові, і цінність креатиніну в крові збільшується. Нещодавно з'явився ще один аналіз крові (SDMA). Це дозволяє виявити ниркову недостатність раніше, а саме: зниження ниркової функції на 25-40%.

Вищезазначена сечовина також говорить про ниркової функції. При зниженій працездатності сечовина більше не може виділятися належним чином, і її значення будуть рости в крові.

Іншим параметром для правильної роботи і функціонування є фосфат. Фосфат - це сіль, яка впливає на важливі процеси в організмі. При нирковій недостатності зміст фосфату може зрости, тому що він більше не може виводитися з організму належним чином. Надлишок фосфатів в крові шкідливий.

Кров'яний тиск

Оскільки тварина з таким діагнозом має підвищену ймовірність того, що у неї також високий кров'яний тиск, це часто перевіряється вашим ветеринаром. Це робиться аналогічно тому, як це робиться на людях; з надувною манжетою і допплерметром. Якщо виявлено високий кров'яний тиск, ліки можуть бути надані для цього.

Діета для котів з нирковою недостатністю

На жаль не може бути вилікувана, і тому лікування засноване на придушенні погіршення ниркової функції. Якщо про важку форму захворювання повідомлялося з такими симптомами, як небажання є, блювота, зневоднювання, втрата ваги і повільність, кіт повинен бути поміщений в ветеринарну клініку на кілька днів. Щоб усунути зневоднення і правильно промити нирки, вихованець должнен лежати на крапельниці, отримуючи рідину прямо в кровотік. Також буде отримувати ліки від нудоти. Якщо кішка не їсть, вона повинна дотримуватися. Якщо після декількох днів інтенсивного лікування з'ясовується, що рівень нирок в крові значно знизився, кішка може піти додому з призначеної спеціальної ниркової дієтою, як основний щоденний лікувальний корм для кішок Hills (Хіллс) К/D і ліками.

Якщо ниркова недостатність діагностована відносно рано, до появи серйозних симптомів немає необхідності включати кішку. Кішка може знову піти додому зі спеціальною їжею і ліками. Щоб підтримувати нормальний кровотік в нирках, необхідно стежити за тим, щоб кішка поглинала якомога більше води. Пити можна стимулювати, наприклад, питним фонтаном. Вологий корм Royal Canin Renal при нирковій недостатності для кішок краще сухого корму, тому що кішка також отримує воду разом з їжею.

Якщо аналіз крові показав, що рівень фосфатів у крові підвищений, призначають сполучні для фосфатів. Ці агенти гарантують, що фосфат пов'язаний в раціоні, так що менше всмоктується в кров. Якщо в крові занадто мало калію, його також слід доповнити. Іноді інші ліки призначають для зниження артеріального тиску або для запобігання виділення білка з сечею.

Лікувальний корм для кішок Роял Канін Ренал купити

Лікувальна дієта відіграє ключову роль. Кішка потребує особливого харчування на все життя. Дієтичне меню містить менше білка, ніж стандартна їжа, а білок, який вона містить, має кращу якість. В результаті утворюється менше сечовини, що робить кішку менш хворий.

Прогноз

Хоча одного разу пошкоджені нирки не можуть відновитися, для кішки все одно можна отримати хорошу якість життя при правильному лікуванні і харчуванні. Проте, прогноз хронічної ниркової недостатності дуже мінливий. Деякі кішки швидко псуються і погано піддаються лікуванню. Інші кішки можуть жити щасливо роками.

Якщо ви дізнаєтеся ознаки ниркової недостатності у вашої кішки, доцільно перевірити вашу кішку у ветеринара. Деякі ветеринари також пропонують старшу перевірку, в якій вони виконують аналіз крові на додаток до загальному фізичному огляду, щоб перевірити функції органів, включаючи функцію нирок. З дорослою кішкою це безперечно рекомендується робити. Якщо відхилення виявлені, то ви, по крайней мере, вчасно, і лікування може бути розпочато рано. Чим раніше буде розпочато заходи з порятунку нирок, тим краще прогноз.

Перейти в каталог