Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

У тварини від стресу загострилась хвороба. Що робити? Чим годувати?

У тварини від стресу загострилась хвороба. Що робити? Чим годувати?

В умовах військового стану, коли мало не в кожному регіоні України ми чуємо вибухи або потрапляємо під обстріли, наші тварини стресують ще більше, ніж ми. Адже вони не розуміють джерела цих звуків, чому так лякаються їхні господарі, чому порушується їх звичний режим дня, і доводиться менше гуляти, спати серед чужих людей у підвалах або тіснитися всю ніч у ванній кімнаті, де раніше тільки мили лапи.

Цю статтю ми присвячуємо тим власникам домашніх тварин, які зараз у відносній безпеці і мають можливість піклуватися про здоров’я свого улюбленця. Також стаття може знадобитися пізніше тим, хто врятується зі своїми тваринками вже зовсім скоро, у що ми щиро віримо!

Внаслідок сильного стресу у багатьох домашніх тварин загострюються хронічні хвороби або з’являються нові. Стрес впливає на всі системи організму, а особливо на нервову, імунну та травну. У котів також найчастіше загострюються хвороби сечостатевої системи, а у собак страждає серцево-судинна. І єдиним способом відновити здоров’я улюбленця — уникати стресів та підібрати відповідне харчування.

Про те як мінімізувати стрес у домашніх тварин, як підготувати їх до переїзду, як надавати першу допомогу вже достатньо писали спеціалізовані видання. Також зараз ветклініки залишають телефонні номери своїх спеціалістів для консультацій. А ось щодо харчування у нас є кілька актуальних порад і цінні матеріали. У попередніх статтях нашого блогу можна прочитати чим годувати:

  • котів та собак із сечокам’яною хворобою;
  • котів із діабетом;
  • котів із нирковою недостатністю та собак із хворобами нирок;
  • собак з алергічними проявами;
  • собак із панкреатитом.

Чим годувати домашніх тварин із чутливим травленням

Royal Canin (Роял Канін) GastroIntestinal Fibre Response

Найчастішими наслідками стресу у домашніх тварин є порушення шлунково-кишкового тракту: діареї, закрепи, блювота. Це може бути як одно- або кількаразове явище без серйозних наслідків. Тоді можна обійтися без медикаментозного втручання і кардинальної зміни раціону. Головне - мінімізувати або виключити стрес.

Але іноді у тварин з’являються запальні процеси, захворювання шлунку, кишечника. Так, у котів після сильного стресу можуть спостерігатися закрепи і непрохідність кишечника. В таких серйозних ситуаціях необхідна консультація ветеринара і вибір нового раціону. Для котів при діареї радимо ввести в раціон корм Brit Veterinary Diet Gastrointestinal, який призначають при рідких випорожненнях, блювоті та надмірному газоутворенні. Складові корму спрямовані на зменшення симптомів захворювання, відновлення мікрофлори кишечника, покращення засвоюваності поживних речовин і насичення ними організму. При гострих шлунково-кишкових розладах потрібно давати тільки цей сухий гіпоалергенний корм для кішок і воду протягом 1-3 тижнів. Кишковим ворсинкам потрібно близько 3 тижнів для повної регенерації і відновлення їх функцій. У разі розладу травлення, годувати протягом 3-12 тижнів. У разі хронічних захворювань корм слід використовувати постійно. 

Для котів при закрепах є спеціальний сухий лікувальний корм Royal Canin. Для підтримки здорового травлення і кишкового транзиту корм містить різні типи клітковини, в тому числі пребіотики. Подорожник, який є у складі корму, - це джерело розчинної клітковини, яка живить мікрофлору кишечника, допомагає травленню і формуванню нормальних випорожнень.

Аналогічні варіанти можна обрати і для собак. Окрім цього, ефективно корегує порушення травлення у собак лікувальний корм для чутливих шлунків собак Hills I/D, він має досить широкий спектр дії і комплексно впливає на одужання шлунково-кишкового тракту.

Якщо ваш улюбленець харчується натуральним раціоном, то при діареях краще давати рис, який має в’яжучий ефект, а при закрепах — збільшити кількість варених овочів і додати до раціону кефір. При коригуванні раціону краще також проконсультуватися з ветеринаром, щоб підібрати продукти саме для випадку з вашим улюбленцем.

Раціон для собак із серцево-судинними захворюваннями

Від стресу у собак загострюються серцево-судинні захворювання

Відомо, що якщо собака дуже злякається сильного вибуху або пострілу (раніше це були феєрверки та петарди), серце може не витримати напруження і зупинитися. Особливо схильні до такої трагічної реакції собачки-брахіцефали (бульдоги, мопси, чіхуахуа, пекінеси, шарпеї та інші песики з короткими мордами). У них і так утруднене дихання через будову носоглотки, а під час стресу тварині потрібно ще більше кисню, дефіцит якого є причиною набряку легень і зупинки серця. При цьому злякатися може будь-яка собака: і ньюфаундленд, і такса. Тривалі стресові події можуть призвести до загострення серцево-судинних захворювань або їх виникнення навіть у здорової собаки. Тому необхідно звернутися за консультацією до ветеринара, якщо у вашого улюбленця спостерігаються хоча б якісь симптоми:

  • швидка стомлюваність, слабкість, апатичність
  • відсутність апетиту 
  • тахікардія (пришвидшене серцебиття) 
  • задишка 
  • порушення серцевого ритму  (нерівномірний пульс)
  • підвищення температури тіла 
  • синюшність слизових оболонок

Це може свідчити про серцеву недостатність, ендокардит, міокардит, анемію або інші проблеми з серцем. При діагностуванні захворювань серцево-судинної системи ветеринар призначить ліки, а також новий раціон — лікувальний сухий корм.

Складові корму Equilibrio Veterinary Dog Cardiac спрямовані на покращення серцевого метаболізму, кровообігу, нормалізацію роботи серцевого м'яза і потрібного рівня кисню у крові, зниження аритмії і ризику запальних процесів. Також при серцево-судинних захворюваннях застосовують лікувальний сухий корм Royal Canin Cardiac. Він ефективний при гіпертонії та інших симптомах захворювань серця, може використовуватись як дієтична добавка до основного раціону.

Котики також бояться гучних звуків, але не так, як собаки. Вони можуть не звертати уваги на далекі вибухи, але можуть важко переживати гучні звуки зовсім поруч. Зазвичай, котикам ефективніше давати заспокійливі препарати, щоб покращити стан.

Лікувальні корми для собак і котів із хворобами печінки

Лікувальний корм для котів і кішок при захворюванні печінки Hills L/D

Від стресу може також загострюватись печінкова недостатність та інші захворювання печінки. Якщо тварина була не тільки в стресі, а й в скрутних умовах (обмаль води та їжі, несвіжа вода або інші несприятливі умови навколишнього середовища), цей ризик зростає ще вище. То ж якщо ви спостерігаєте у вашого вихованця такі симптоми як:

  • апатія, відсутність апетиту;
  • підвищена спрага;
  • чергування проносу і закрепів;
  • темна сеча і бляклий кал;
  • біль в правому підребер'ї (собака скручується або притискається боком до чогось теплого, або просто апатична і уникає контакту);
  • здуття живота,

це може свідчити про печінкову недостатність, холецистит або інші захворювання печінки. При появі перших симптомів варто проконсультуватися з ветеринаром. Для покращення стану ветеринар призначить ліки та нове харчування з позначкою “Гепатік”. Серед лікувальних кормів для собак користується попитом дієтичний корм для собак при захворюваннях печінки Brit VD Hepatic. Вже через місяць у тварин з холециститом помітне покращення в аналізах та за результатами УЗД. Збалансований вміст легкозасвоюваного яєчного білка і висока енергетична цінність допомагають знизити вироблення і накопичення іонів амонію. Раціон зменшує навантаження на печінку і захищає від катаболізму білка. Якщо тварина має проблеми із зубами, апетитом або просто більше любить консерви, раціон можна замінити на вологий лікувальний корм Royal Canin Hepatic.

Для кішок також є спеціальні корми при захворюваннях печінки, які спрямовані на збільшення вироблення енергії, підтримання функцій печінки, запобігання виникненню дефіциту поживних речовин. Одним з варіантів лікувального раціону для покращення стану печінки є корм для кішок Хіллс для печінки, який при хронічних захворюваннях можна давати все життя.

Друзі, наші тваринки зараз вразливі, як ніколи. Потурбуйтеся про них! 
Щодо роботи нашого зоомагазину слідкуйте за публікаціями та сторіз у соцмережах, пишіть у месенджери або дзвоніть по телефонам на сайті.
Впевнені, що зовсім скоро ми переможемо!

Перейти в каталог