Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

"Мам, давай хоча б хом'ячка заведемо". Як правильно вибирати хом'яка

"Мам, давай хоча б хом'ячка заведемо". Як правильно вибирати хом'яка

Рано чи пізно кожна сім'я замислюється про домашнього улюбленця. Дуже часто мова не може йти про кішку або собаку через алергію в одного з членів сім'ї, страхів і величезної відповідальності. Тому вибір зупиняється на комусь дуже маленькому і невибагливому - хом'ячку.

За хом'яком може доглядати навіть дитина з 6-7 років. Зазвичай догляд за хом'ячком прищеплює дитині любов до тварин і відповідальність. Але з іншого боку, ці гризуни живуть всього до 3 років, тому втрата улюбленця буває для маленьких дітей трагедією. Перед тим як завести хом'ячка, поясніть дитині всі нюанси догляду.

Як вибрати хом'яка в зоомагазині

Перед походом за домашнім улюбленцем необхідно визначитися: хом'яка якої породи ви хочете, якої він має бути статі, це один або кілька гризунів. Також при виборі вихованця у зоомагазині уважно огляньте його:

  • шерсть хом'яка повинна бути м'якою і чистою, без залисин;
  • на мордочці не повинно бути засохлих виділень з носа;
  • шерсть біля попи також повинна бути чистою.

Якщо якийсь пункт не відповідає, це може свідчити про хвороби тварини, що значно скорочує її життя. Врахуйте, що більшість хвороб у хом'яків не лікуються (укуси кліщів або грибкові хвороби), тому придбання хворої тварини доставить вам тільки проблеми і труднощі.

Хлопчик чи дівчинка

Перед придбанням будьте в курсі, що самці хом'яків більш спокійні, а самки бувають більш агресивні і активні. Це нічні тварини, тож якщо у вас чутливий сон, клітку краще тримати подалі від ліжка. Оптимальний вік для прийняття гризуна в вашу родину - від 3 тижнів до 2 місяців. Дитинчата молодше - ще не зміцніли і не можуть самостійно приймати необхідну кількість їжі, а особини постарше - складніше звикають до людини, можуть бути агресивні, а самки і зовсім вже продаватися вагітними. Якщо ви хочете розводити хом'яків, то врахуйте, що самцеві і самці потрібні будуть окремі клітки.

При виборі гризуна слід знати як перевірити стать хом'яка. У самців середнього і невеликого розміру відстань між членом і анальним отвором становить 1-1,5 см, також біля основи хвоста видно парні яєчка. У самок відстань між анальним і генітальним отворами всього 3 мм. Що стосується крихітних порід хом'яків, то у самців зазвичай вологий животик через більш активні залози, а у самок генітальна зона менше покрита хутром.

Яку вибрати породу хом'яка

У природі існує близько 400 порід хом'яків, але домашніми вважаються лише кілька з них.

Корм для хом'яків

Сирійський хом'як - найпоширеніша порода. Це гризуни вагою в районі 100г. Існує величезна кількість забарвлень у цієї породи, а також особини можуть відрізнятися довжиною шерсті. Тому золотистих, чорних, коричневих і хом'яків інших кольорів часто визначають до іншої породи. Насправді, це все ті ж сирійські хом'яки. Ця порода досить миролюбна і товариська, легко йде на контакт з людьми, особливо якщо привчати її з раннього дитинства. Раціон сирійських хом'яків складається з насіння, горіхів, а в диких умовах ще й з дрібних комах. Відмінним комплексним харчуванням послужить корм для хом'яків Padovan. Живуть хом'яки в домашніх умовах 3-4 роки.

Джунгарський хом'як - теж поширена і відома порода за рахунок свого забарвлення. Вони невеликого розміру і важать близько 40-60 грам. Джунгарики відрізняються смугастою коричневою спинкою і світлим животиком. Рідше зустрічаються сірі, руді і білі забарвлення. Ця порода линяє, і з закінченням линьки забарвлення може змінитися. До людей джунгарики добродушні, а ось з родичами уживаються рідко. Якщо поселити в одній клітці кілька особин, найімовірніше будуть траплятися бійки (навіть між хлопчиком і дівчинкою). Тривалість життя джунгарских хом'ячків в домашніх умовах 2-2,5 року. Але при гарному догляді і міцному здоров'ї трапляються і довгожителі віком до 4 років.

Хом'як Кемпбела - схожий на джунгарского хом'яка і раніше вважався його підвидом. Але на відміну від попередньої породи, ці хом'яки не змінюють колір, у них вушка меншого розміру, на маківці немає темної плямочки і смужка на спинці більш виразна. Хом'ячки Кемпбела бувають всіляких забарвлень, важать вони, так само як і джунгарики, 40-60г. Це не самі доброзичливі хом'яки, ще й одинаки. Їх не варто заселяти парами або групами в одну клітку, навіть самку з самцем (тільки на період спарювання), так як можливі кровопролитні бої за територію. У раціоні повинні переважати зернові суміші і овочі. Фрукти і ласощі краще обмежити, так як ця порода схильна до діабету, і зайвий цукор шкодить їх здоров'ю. Для сточування зубів фрукти краще замінити трав'яними сумішами для гризунів і сезонними овочами (з мінімальним вмістом нітратів). При гарному догляді і міцному здоров'ї хом'яки Кемпбела живуть 2-2,5 роки.

Хом'як Роборовського - одна з найменших одомашнених порід. Дорослі особини важать близько 30г. Вони не так часто зустрічаються, як перераховані вище породи, і єдині можуть проживати групами. Через свій крихітний розмір цих хом'яків краще заселяти в просторі акваріуми або спеціальні клітки, так як вони часто пробираються між прутами звичайних кліток. Живуть такі хом'ячки 2-3 роки, а при хорошому догляді і міцному здоров'ї - до 4 років в домашніх умовах.

Як доглядати за хом'ячком

Гігієнічний наповнювач для кліток гризунівВ першу чергу, варто подбати про житло для хом'яка. Для невеликих порід можна вибрати простору клітку (оптимальний розмір - 60х40см), а для крихітних гризунів краще вибрати акваріум або тераріум.

У дикій природі хом'яки живуть в норах, тому в клітці повинен бути будиночок, де гризун зможе гніздитися і зберігати запаси. Хом'яки досить охайні тварини, тому вони не зберігають в нірках їжу, яка швидко псується, а тільки зернові продукти.
У клітці має бути настил, наприклад, з натуральної деревини, але не з хвої. Хвойна тирса токсична для хом'яків та інших гризунів. Настил вбирає зайву вологу і зберігає нормальний запах в клітці. Його слід міняти в міру забруднення. Відмінним варіантом для різних видів гризунів буде гігієнічний наповнювач з тирси.

Хом'яки - активні тварини. У дикій природі вони пробігають багато кілометрів у пошуках їжі, і рух дуже важливий для них. Тому в домашніх умовах хом'яку слід купити колесо для бігу. Також можна придбати інші іграшки для розваг хом'яка, він буде тільки радий цьому.

У раціоні хом'ячків переважають зернові суміші. Також для сточування зубів варто давати овочі, фрукти і траву. Деяким породам дуже сподобається фруктовий крекер Vitakraft. Нагадаємо, що хом'яки Кемпбела схильні до діабету, тому фрукти і моркву варто обмежувати через високий вміст цукру, інші породи будуть раді іноді поласувати такими смаколиками.

Варто зазначити, що хом'яки дуже милі домашні тварини, і якщо за ними правильно доглядати, вони принесуть вам море позитивних емоцій. А якщо у вас залишилися питання з приводу харчування або необхідних засобів по догляду за хом'яками, ми із задоволенням на них відповімо по телефону або в месенджері.

Перейти в каталог