Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Сечокам'яна хвороба у собак

Сечокам'яна хвороба у собак

Сечокам'яна хвороба зустрічається у собак досить часто, хоча вони не так схильні до неї, як кішки. У котів вузька уретра, тому найменші утворення відразу дають знати про себе неприємними симптомами. Про це ми докладно писали в статті нашого блогу.

У собак сечокам'яна хвороба, зазвичай, діагностується випадково під час УЗД черевної порожнини або за результатами аналізу сечі. На знімку УЗД в нирках або сечовому міхурі будуть видні розмиті плямки - це свідчить про наявність піску і дрібних утворень. Більш чіткі плями - це вже тверді утворення - камінці. У комплексному аналізі сечі слід звернути увагу на показник кислотності. Якщо він відхилений від норми, це дзвінок про порушення в сечостатевій системі.

Види утворень в сечостатевій системі

Сечокам'яна хвороба об'єднує в собі широку симптоматику і наслідки. Розрізняють різні види утворень зі своєю специфікою і складними назвами діагнозів. Якщо ви не лікар, то вам достатньо знати, що найчастіше розрізняють:

  1. Струвіти - утворення внаслідок високого pH в сечі. У такому випадку потрібно її окислювати за допомогою спеціального раціону і курсу лікування.
  2. Урати - утворення внаслідок низького pH в сечі. У такому випадку потрібно її олжнювати; призначається курс лікування і дієта.
  3. Цистини утворюються також через низький pH в сечі внаслідок вживання великої кількості білка. Утворення руйнуються, як і в двох попередніх варіантах, консервативним лікуванням (без хірургічного втручання) і дієтою.
  4. Оксалати - утворення, які не лікуються медикаментами, і є показанням для оперативного втручання.

В першу чергу, утворення каменів в нирках або сечовому міхурі тварини - це наслідок неправильного раціону з дуже високою кількістю білків, малим вживанням рідини або через індивідуальну схильності тварини.

Зверніть увагу на режим вашої собаки. Можливо, їй доводиться довго терпіти до прогулянки і сеча застоюється. Це теж може бути причиною виникнення захворювань сечостатевої системи. В такому випадку, необхідно збільшити кількість і тривалість прогулянок, або ж привчити собаку до домашнього туалету. Купити все необхідне для домашнього туалету можна в нашому зоомагазині, в категорії Туалет для собак.

Корм для собак із сечокам'яною хворобою

Ще одна причина - інфекція сечового міхура, внаслідок якої підвищується рівень лугу в сечі і утворення каменів.

Симптоми і як лікувати сечокам'яну хворобу у собак

  • Кислотність сечі вище або нижче норми. При регулярних обстеженнях і здачі аналізів хворобу можна виявити на ранній стадії і вчасно вжити заходів.
  • Цистит або затримка сечі. Цей симптом видно під час прогулянок. Собака неспокійна, часто сідає мочитися, може скавучати.
  • Апатія, відмова від їжі, виділення сечі з кров'ю краплями або тонкою цівкою. Це серйозні симптоми, при яких собаку потрібно негайно везти до ветеринара. Симптоми свідчать про закупорку уретри, в такій ситуації, ймовірно, не обійдеться без хірургічного втручання.

При діагностуванні хвороби лікар призначає ліки для усунення симптомів. Крім цього одним з найважливіших пунктів лікування є дієта. У натуральному раціоні дуже важко підібрати оптимальний баланс всіх мікроелементів для підтримки здоров'я собаки, тому рекомендується змінити натуральний раціон на сухий або вологий корм, або якщо собака харчувалася сухим кормом до цього, то змінити його на більш збалансований.

Підібрати лікувальні корми для собак при сечокам'яній

Часто ветеринари вказують у призначеннях корм, який так і називається "для собак із захворюваннями сечовивідних шляхів", як наприклад, лінійка від Royal Canin Urinary. При захворюваннях сечостатевої системи собак бажано перевести на корм зі зниженим вмістом фосфору, білка, кальцію і магнію, якщо pH високий; і обмежити корми з вмістом білка і пуринів, якщо pH низький. Саме підвищена кількість цих мікроелементів в раціоні, на думку ветеринарів, сприяє зміні кислотності сечі і відповідно - утворенню каменів.

Brit veterinary diet для собак

У багатьох виробників є лікувальні лінійки кормів, в яких можна підібрати ідеальний раціон або дієту для вашого вихованця. Так, Royal Canin пропонує сухий лікувальний корм для собак при сечокам'яній хворобі, якщо pH сечі в аналізах знижений (виявлені струвіти). Він має властивість її окислювати і створювати середовище, в якому не можуть розвиватися шкідливі бактерії. Інші корми з цієї ж лінійки Urinary борються з уролітами, їх можна використовувати як повноцінний і постійний раціон.

На ринку кормів є і універсальне рішення - сухий Hills лікувальний корм для собак, який призначений для профілактики виникнення уролітаза, викликаного струвітами і оксалатами кальцію. Ця лікувальна дієта може бути призначена в якості основного харчування на тривалий час для уникнення рецидивів утворення каменів.

Комплексне рішення на захворювання сечостатевої системи надає корм Brit veterinary diet для собак. У його складі є омега-3 жирні кислоти і антиоксиданти для протизапальної дії на сечовивідні шляхи, і пробіотик Enterococcus Faecium, який сприяє поліпшенню здоров'я кишечника, мікрофлори кишечника і врівноважує імунну систему.

Вибір корму залежить від показників аналізів, рекомендацій ветлікаря і вашого власного досвіду. Якщо ви раніше давали собаці корм певного виробника і все було в нормі, то швидше за все, варто дотримуватися того ж вибору, тільки обрати корм з іншої лінійки під стан здоров'я вашої собаки.

Підсумуємо! Якщо підібрати якісний раціон для вихованця, забезпечити достатню кількість прогулянок і регулярно (хоча б раз на рік) здавати комплексні аналізи крові і сечі, собаці можна зберегти міцне здоров'я і довголіття!

Перейти в каталог