Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

ТОП-5 особливостей поведінки собак

ТОП-5 особливостей поведінки собак

У поведінці наших братів менших ми часто помічаємо дивацтва і незвичайні дії. Якщо знати, що означають ці особливості, то вони перестають бути дивними, адже у родини Собачих є своя багатовікова історія, і в наших домашніх йорків або біглів живуть справжні хижаки, які жили в дикій природі і заклали в генах багато звичок.

Погодьтеся, є різні особливості у наших вихованців, які можуть свідчити як про проблеми зі здоров'ям, поведінкові порушення, та й просто про таку природу собак. Розкриємо далі кілька секретів чому собаки поводяться саме так.

Собака копає своє місце

Напевно, ви не раз помічали, як ваша собака навіть на самій м'якій лежанці любить покопати передніми лапками своє місце і відразу нюхає там, де рила. Часто це буває на чистій постільній білизні, якщо собачка спить з вами, або ж після прання лежанки, або на новому місці. Ще часто буває, що собака "кучкується" і ходить колами в своєму місці, і тільки потім нарешті укладається.

Вважається, що всі ці варіанти поведінки виходять від предків собак, поки вони не стали домашніми. Дикі собаки обходили колами своє місце перед тим як вкластися, щоб позначити своїм запахом територію і показати іншим, що місце зайняте, також вони для зручності витоптували траву, готуючи собі ложе. У більш жарких кліматах собаки викопували собі ямки в піску або землі для кращої терморегуляції і захисту від несприятливих погодних умов, жаркого сонця або хижаків.

Ці звички настільки вкоренилися в генах собак, що вони тепер продовжують робити те ж в домашніх умовах. Навіть для чіхуашок можна провести аналогію: в дикій природі в Мексиці (звідки родом ця порода), собачки також копали собі "гніздечка" в піску і великими вухами закривали своїх дитинчат від сонця. І до сих пір можна спостерігати як крихітка заклопотано копає плед або свою лежанку, а потім задоволена там вкладається кружечком.

Обнюхує інших собак під хвостом

Не секрет, що нюх у собак значно краще і більш чутливими, ніж у людей. Доведено, що собаки можуть розрізняти до 1 мільйона запахів. Вони поділяють запахи по частинкам, відчуваючи кожен окремо, навіть якщо якийсь запах переважає. Нюхаючи іншу собаку під хвостом, тварина таким чином знайомиться і дізнається всю інформацію про родича: стать, стан здоров'я, можливість до розмноження, настрій та інше. При цьому собака може ігнорувати запах фекалій з-під хвоста, і зосередитися тільки на запаху, який її цікавить, - спеціальному секреті, який виділяється з параанальних залоз і є "паспортом" тварини. Бувають випадки, коли тварина хворіє, і інша собака дізнається це по запаху і відсторонюється.

Собака їсть фекалії

Такий неприємний момент добре знайомий власникам цуценят або собак, які нещодавно народили цуценят. Є два пояснення такому явищу: за станом здоров'я і поведінковий.

Іноді собакам не вистачає певних вітамінів або мікроелементів, і вони відчувають необхідність поповнити їх запаси, і знаходять джерело в людських екскрементах або випорожненнях інших тварин або своїх же. Іноді поїдання фекалій переходить в погану звичку. У таких випадках необхідно проконсультуватися з ветеринаром і додати в раціон харчову добавку від поїдання фекалій. Склад таких добавок робить власні екскременти непривабливими на смак, а також нормалізують обмін речовин, щоб не виникало потреби поповнювати запаси вітамінів.

Також часто поїдають какашки своїх цуценят самки. Для них це необхідно, щоб підтримувати чистоту в затишному місці, поки цуценята зовсім маленькі. Така поведінка може зберігатися навіть коли цуценята виростають. Це спостерігається в розплідниках або будинках, де багато тварин. У зграї визначається головна самка, яка таким чином доглядає за своєю зграєю, з'їдаючи за її членами випорожнення.

Крім цього, собаки можуть з'їдати не тільки чужі, а й свої фекалії. Це може бути пов'язано з напруженим емоційним станом собаки. Вона поїдає екскременти, які є дуже помітним слідом для інших собак. Вихованець таким чином з'їдає свій слід, щоб його не вистежили конкуренти або хижаки.

Щоб відучити собаку від поїдання екскрементів, необхідно збалансувати її харчування, набратися терпіння і зайнятися дресируванням. Для початку варто оперативно прибирати фекалії за собакою, потім навчити команді "фу", постійно стежити за собакою і не відпускати її без нагляду в місця, де можуть бути "міни". Терпіння і виховання дадуть свої плоди і допоможуть відучити від поганої звички.

Собака їздить на попі

Антигельмінтні таблетки для собак від глистів зі смаком м'яса

Напевно власники собак, особливо дрібних і мініатюрних порід, бачили цей смішний процес, коли песик сідає на попу, виставляє задні лапки вперед, а передніми відштовхується і їде по підлозі або траві. Картина кумедна, але собаці вона часто приносити дискомфорт. Є кілька причин таких поїздок:

  • гігієна. Іноді під хвостом залишаються екскременти, собака це відчуває і має дискомфорт. Єдиним способом залишається витерти попу об траву або підлогу. Також ця причина властива собакам з довгою шерстю. Їх попа ніби зажовує довгі волоски, і щоб від них звільнитися, собаці доводиться таким чином вичісувати їх. Тому завжди потрібно стежити за гігієною вихованця і регулярно підстригати шерсть навколо хвоста;
  • параанальні залози. У разі заповнення або вже запалення параанальних залоз собака також відчуває дискомфорт і може їздити на попі. Таке властиво, в першу чергу, маленьким собачкам, вагітним, а також собакам, які ведуть малоактивний спосіб життя або схильні до набору зайвої ваги. Якщо у вашої собаки є така особливість, досить буде водити її на чистку анальних залоз (або робити це самостійно) раз в 2-3 місяці, гуляти з собакою мінімум 2 рази на день по 30-40 хвилин, і не забувати про невеликі пробіжки або активні ігри.
  • глисти. Рідко, але все-таки деякі гельмінти можуть подразнювати анальний отвір, що призводить до "їзди на санчатах" і доставляє собаці свербіж і дискомфорт під хвостом. Перевірте, коли в останній раз ви проганяли паразитів вашому вихованцеві. Може, вже пора дати нову дозу засобу від глистів для собак?

Зворотне чхання у собаки

А точніше - синдром зворотного чхання. Це абсолютно безпечний для здоров'я вид чхання у собак. Виникає через роздратування області гортані і м'якого піднебіння. Коли собака прочищає гортань і подразник зникає, чхання припиняється. Під час зворотного чхання собака намагається вдихнути повітря в себе, а не з себе, як при звичайному чханні, тому і виникає звук, наче собака душиться або кашляє. Найчастіше це характерно для собак дрібних порід. Є ймовірність, що це відбувається через особливості будови носоглотки або гіпертрофії м'якого піднебіння. У будь-якому випадку, це не несе собаці небезпеку, і напад проходить сам по собі.

Якщо ви все-таки хочете полегшити приступ зворотного чхання, то можна активно погладити собаку по горлу, щоб трохи розслабити м'язи. Також можна закрити пальцями дві ніздрі, тоді собака відкриє рот, і напад мине. Найчастіше необхідність в допомозі відсутня, просто залиште собаку в спокої, поки вона не прочхається. Така реакція може бути на алергени, стрес, натягнутий нашийник. А іноді зворотне чхання може з'явитися і без причини.

До ветеринара варто звернутися тільки в разі, якщо напади дуже часті або супроводжуються іншими симптомами, наприклад, виділеннями з очей або носа, кашлем, зниженим апетитом або іншими.

 

Наші улюбленці так сильно відрізняються від нас, що іноді ми сприймаємо їх звичайні справи за якісь "чудинки". Але не варто забувати, що це все-таки собаки :) Молоді власники тільки з досвідом починають розуміти свою собаку з півруху і знають, коли вихованець потребує допомоги або ж просто дуркує.

Перейти в каталог