Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Панкреатит у собак: симптоми та лікування

Панкреатит у собак: симптоми та лікування

Пройшли новорічні свята, закінчилися салати з майонезом, прянощі, копченості та інші ласощі зі столу, і різко занило "під ложечкою". Схожа історія трапляється і в наших улюбленців, яким ми часто дозволяємо схопити щось смачненьке, але не призначене для їхнього делікатного організму. Ця історія – панкреатит – запалення підшлункової залози.

У собак підшлункова залоза виділяє ферменти, які необхідні для перетравлення м'яса. Коли їжа неправильна - жирна, гостра, зіпсована, ці ферменти перестають працювати, і порушується травлення. Запальний процес у таких випадках локалізується у підшлунковій залозі.

Далі розповімо, як діагностувати у собаки панкреатит та як підібрати корм для собак із проблемами підшлункової залози.

Симптоми панкреатиту у собак

Запальний процес у підшлунковій залозі буває гострий та хронічний. Гострий панкреатит у собак характеризується зневодненням, утрудненим диханням та частим серцебиттям. Це небезпечний стан, який потребує негайної медичної допомоги. Причинами такого стану можуть бути інфекційні захворювання, тривалий вплив ліків, хвороби печінки. Хронічний панкреатит у собак на початковій стадії може проходити безсимптомно. Надалі у собаки спостерігаються:

  • знижений апетит,
  • втрата ваги,
  • посилене газоутворення,
  • блювання,
  • задишка,
  • підвищення температури,
  • порушення випорожнень.

Найчастіше хронічний панкреатит розвивається через неправильне харчування. Також зверніть увагу на поведінку вашого собаки. При панкреатиті через локалізацію болю собака вигинає спину або стискається в клубочок під час сну. Вона стає неактивною, полохливою, менше дає себе гладити, животик при цьому буває більш здутим.

Ще один симптом початкової стадії панкреатиту можна побачити у собак із білим забарвленням шерсті. При панкреатиті собака часто відчуває нудоту, через це вона починає більше облизувати морду, у результаті - морда постійно волога, і в шерсті починають активно розмножуватися бактерії, і шерсть набуває рудого відтінку. Зверніть увагу чи часто ваш собака облизується!

Кожен із вище перерахованих симптомів може свідчити про різні захворювання, лише блювання може бути причиною абсолютно різних явищ, які ми описали в статті. Але зрозуміло одне - це не норма, тому необхідно одразу звернутися до ветеринара. Тільки він на основі даних аналізів крові та сечі, УЗД або інших додаткових обстежень може поставити діагноз панкреатит і призначити коректне лікування.

Лікування панкреатиту у собак

Лікування підшлункової залози у собак комплексно усуває і причини запалення, і симптоми захворювання. Як тільки ветеринар поставив діагноз панкреатит, він призначає необхідні ліки та дієтотерапію. Медикаментозне лікування панкреатиту у собак складається з анальгетиків, протиблювотних препаратів, крапельниць проти зневоднення та інших засобів для зменшення або усунення симптомів. Окремим завданням із зірочкою буде підібрати харчування для собаки при панкреатиті.

Ветеринарна дієта при панкреатиті у собак

Hills (Хіллс) I / D Low Fat

Харчування не повинно містити кисломолочні (кефір, сметана), газоутворюючі продукти (капуста, боби, сирі овочі), а також жирне, смажене м'ясо та м'ясні продукти, бульйони. Раціон повинен складатися з нежирного м'яса (індичка, курка) та каші (найкраще підійде гречка, рис), можна додати до раціону варені овочі (морква, гарбуз, буряк) та нежирний сир. Досить важко збалансувати раціон для хворої тварини з натуральних продуктів, тому полегшити завдання можна, купивши сухий корм для собак при панкреатиті.

Корм для собак з хворою підшлунковою залозою

Корм для собак при панкреатиті відрізняється підвищеним вмістом білків, які швидко засвоюються в організмі тварини, підвищуючи загальну продуктивність травної системи. Низькокалорійний корм розроблений для собак з гострими розладами кишкового всмоктування, поганим травленням або хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, при яких потрібна дієта з низьким вмістом жирів. Отже, корм при панкреатиті у собак повинен містити:

Лікувальний вологий корм Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat

  • низьку кількість жирів – для меншого навантаження на травну систему;
  • високу кількість електролітів – для полегшення симптомів кишкових розладів;
  • легкозасвоювані компоненти - для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та покращення всмоктування поживних речовин;
  • пребіотики - для покращення травлення та нормалізації мікрофлори кишечника.

На ринку лікувальних кормів можна виділити кілька брендів, які подбали про собак з панкреатитом:

  1. Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat Корм для собак при підшлунковій залозі, не містить ГМО та глютен, а отже, є 100% гіпоалергенним кормом для собак. Крім гострого та хронічного панкреатиту корм показаний також при гострій та хронічній діареї, гіперліпідемії (підвищення рівня жирів (в т.ч. холестерину) в організмі), ексудативній ентеропатії (діарея з втратою білка), проліферації бактерій у тонкому кишечнику (надмірне зростання бактерій), а також при екзокринній недостатності підшлункової залози. Фахівці Роял Канін використовують для лікувальних кормів LIP-білки (Low Indigestible Proteins) - це білки, що мають високий рівень засвоюваності, що вкрай важливо для тварин з проблемами шлунково-кишкового тракту.
  2. Hills I/D Low Fat Хіллс при панкреатиті для собак знімає симптоми гострого запалення кишкової стінки, а також збагачений усіма необхідними поживними речовинами для покращення самопочуття та підвищення імунітету собаки. Крім гострого та хронічного панкреатиту, корм показаний також при інших захворювань шлунково-кишкового тракту, в т.ч. при здутті, гастриті, ентериті та після операцій на шлунково-кишковому тракті. Імбир у складі допомагає зняти запальний процес, а легкозасвоювані протеїни забезпечать швидке відновлення травних функцій.

Бренди Роял Канін та Хіллс також пропонують аналогічні варіанти лікувального харчування у форматі консервів для любителів вологого корму. Їх можна замовити у розділі Лікувальний корм для собак.

І натуральне, і сухе харчування слід розділити на 4-6 прийомів їжі на день. І не забувайте, що у собаки завжди має бути свіжа та чиста вода у вільному доступі. Краще поставити кілька мисок з водою у тих місцях, де собака найчастіше буває.

Запорука успіху в лікуванні панкреатиту у собак – це діагностувати його на ранній стадії, призначити коректне лікування та підібрати дієтотерапію. Бажаємо міцного здоров'я вашим хвостикам!

Перейти в каталог