Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Поплакала і стоп! Причини сльозотечі у собак

Поплакала і стоп! Причини сльозотечі у собак

Сльози у собак - проблема часта і ніяк не пов'язана з емоціями. Звичайно ж собаки можуть проявляти досить широкий спектр емоцій, але роблять це тілом, виляючи хвостом, притискаючи вуха і т.д. А ось рясні сльози - це вже симптом.
Прозорі виділення з очей для собак уважається нормою. Сльози, як і людині, допомагають собаці очистити очі від дрібних частинок, зволожити рогівку. Навіть деякі породи більш схильні до постійних виділень з очей. Це собачки-брахіцефали з короткими мордочками: мопси, бульдоги, пекінеси, мальтезе, чихуахуа. Через особливу ​​структуру черепа і гострого кута між головою і носом носослізні канали можуть бути деформовані або перетискатися, за рахунок чого сльози виділяються постійно.

Естетичний дискомфорт сльози можуть приносити власникам собачок з білою шерстю. Сльоза, витікаючи з ока, залишається на шерсті під оком, висихає і шерсть стає коричневого або рудуватого відтінку. Справа в тому, що сльоза собаки містить порфірин - залізовмісні молекули, які утворюються при розпаді еритроцитів. Взаємодіючи з повітрям і сонячним світлом сльоза на шерсті набуває рудуватого або коричневого відтінку. Якщо сльозотеча викликана інфекцією, то шерсть може мати і рожевий відтінок.

Якщо ви знаєте про схильність вашої собаки до сльозотечі, і ветеринар регулярно її оглядає, досить просто підтримувати гігієну очей за допомогою лосьйонів або спеціальних очищуючих серветок для очей. Якщо ж ви помітили, що сльози стали рясніші або змінився їх колір або запах, це привід звернутися до лікаря і провести обстеження.

Причини сльозотечі у собак

  • в око щось потрапило (пил, травинка, волосинка).

Це часто трапляється особливо у довгошерстих собак, яким в око потрапляють їх же волосинки, тому потрібно регулярно підстригати волосся біля очей або зачісувати їх в хвостик або косичку, як це часто роблять йоркам. З цієї ж причини ви часто бачите сльози у собак після прогулянки. Уявіть, скільки вони бігають біля землі, в кущах і траві, нюхають все навколо себе, і частинки землі, пилу, рослин або пилку постійно потрапляють собачкам в ніс і очі. В даному випадку, навіть добре, що на подразники очі реагують виділенням сльози, і все сміття благополучно виходить з них назовні. Коли витираєте очі після прогулянки, можете помітити навіть частинки пилу і бруду. Для їх якісного усунення можна використовувати лосьйон для догляду за очима у собак. Якщо в око потрапило щось більше, то слід негайно надати собаці допомогу і витягнути сторонній предмет. Робити це потрібно шматочком марлі або серветки, відтягнувши повіку. І якщо предмет був гострий або небезпечний, і пробув в оці довгий час, тварину краще показати ветеринару. Чужорідне тіло могло зробити мікроранку на рогівці, і якщо туди потрапить інфекція, маленька подряпина перетвориться в серйозне захворювання. У ветклініці собаці зроблять швидкий і безпечний тест, закапавши око спеціальною речовиною з кольором, яка і покаже наявність ранки або її відсутність.

  • запалення (почався кон'юнктивіт або розвивається інфекція).

У разі інфекції в оці зазвичай помітні і інші симптоми. Слизова оболонка ока стає червоною і подразненою, очі можуть періодично "підкисати", сльоза стає жовтуватого кольору і швидко сохне, створюючи скоринки на шерсті. Крім того, собака стає менш активною, може пропадати апетит. Собаку необхідно показати ветеринару, щоб він призначив коректне лікування. Це можуть бути краплі для очей з антибіотиком і відновлюючі краплі і гелі, які можна придбати в людській аптеці.

  • травма або патологія (закупорка слізних каналів, заворот повіки).

Травми - явні причини сльозотечі, які відразу видно або ж сльозотеча починається швидко. Також і заворот повіки - явна проблема, з якою найчастіше стикаються собачки зі складками (шарпеї, бассет-хаунди й інші). Але є патології, які розвиваються повільно і поступово. Як, наприклад, закупорка слізних каналів. Можуть проходити місяці, поки в певний момент господар собаки не звернеться до ветеринара зі скаргою на більш сильну сльозотечу, ніж раніше. Носослізні канали можна промити. Це досить делікатна процедура: в носослізний канал вводять тоненьку трубочку, через яку пускають щось на зразок фізрозчину. Його перебіг показує чи є засмічення в носослізному каналі і на скільки він закупорений. З розчином виходять забруднення або ж згустки, які блокували вільний доступ сльози в виходу "в інший бік" від ока. Ця процедура може бути травмонебезпечною, але якщо у вас спокійна тварина, вона безболісно її перенесе. Якщо ж живчик почне крутитися з трубочкою в оці - це недобре і загрожує ранкою в оці. Після успішного проходження чистки носослізного каналу лікар повинен виписати відновлюючі та антибіотичні препарати для заспокоєння очей після механічного втручання. Крім того, у собак є й інші захворювання через які може бути сльозотеча: глаукома, інфекція вуха, блефарит, катаракта, кератит та інші. Їх діагностує лікар і призначає коректне лікування.

  • алергія.

Дуже поширена причина збільшеної сльозотечі. Вона проявляється поступово і може не супроводжуватися іншими симптомами. Ви можете місяцями або навіть роками годувати тварину раціоном з одним видом білка або кормом одного виробника, і в якийсь момент розумієте, що раніше-то сліз було менше, а зараз ось прям цілі кола під очима. І починається квест з визначенням алергену. Така сльозоточива алергія може бути на дим від цигарок, домашньої побутової хімії, косметики, пилу або на корм. Якщо ви зупинилися на кормі, то слід порадитися з ветеринаром про зміну дієти. Є спеціальні аналізи, які дозволяють визначити на який вид тваринного або рослинного білка є реакція організму. Такий аналіз коштує в середньому від 3000 грн, тому якщо немає можливості його зробити, варто вибрати беззерновий корм для собак і з іншим видом білка (замість м'яса птиці, наприклад, можна спробувати корм з лососем або кроликом). Обов'язково вивчайте склад корму на наявність тих інгредієнтів, які собака вживала раніше. Їх краще виключити.

Як доглядати за очима собаки

Догляд за очима можна розділити на дві частини: косметичний (безпосередній догляд за очами за допомогою лосьйонів або інших засобів) і комплексний (вибір спеціального раціону і ласощів).

Виробники косметики для тварин створили величезну кількість бальзамів, лосьйонів і інших засобів для догляду за очима тварини, а також шампуні для білих собак. Тому краще відмовитися від протирання чаєм і людських засобів. Чай, можливо, має якусь властивість, але він не прибере коричневі мокрі сліди і під великим питанням залишається якість самого чаю. А людські засоби для догляду, мило, шампуні та інше можуть мати агресивні компоненти і викликати ускладнення або сильну алергію у вихованця.

Ветеринарні доглядові засоби не мають таких агресивних компонентів. Також як очищуючий засіб для очей можна використовувати хлоргексидин.

Корм для білих собак Nature's Protection

Для очищення очей озбройтеся шматочками марлі або серветками. Вата залишить на оці ворсинки і зробить тільки гірше. Можна також використовувати гладенькі ватні диски.

Очищати очі потрібно від нижньої повіки до внутрішньої, так краще очиститься шерсть під очима і засіб потрапить глибше.

Що стосується харчування, то тут виробники також підготувалися до коричневих слізних плям у білих собак і створили спеціальний корм для білих собак. Збалансований корм для дорослих собак і для цуценят з білою шерстю гіпоалергенний і не містить тригерів, які можуть спровокувати рясне виділення слизу з вух, носа, очей, які в'їдаються в клітини шерстяного покриву. Такими тригерами є, в першу чергу, продукти-алергени:

  • курка;
  • злаки;
  • соя;
  • буряк і морква;
  • синтетичні компоненти, в тому числі і барвники, консерванти і підсилювачі смаку.

Також якщо собака схильна до алергії і сльозотечі варто виключити різні фарбувальні ласощі і смакоту зі столу.

Щоденна гігієна очей, збалансоване харчування, індивідуально підібране для вашої собаки, і регулярні візіти до ветеринара забезпечать красу екстер'єру вашого вихованця і його міцне здоров'я!

Перейти в каталог