Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Собака застудилася: симптоми, лікування та профілактика простуди

Собака застудилася: симптоми, лікування та профілактика простуди

Зима зараз у самому розпалі, дощ і сльота різко змінюються снігом і морозом. Перепади температур впливають і на наших улюбленців: переохолодження, зниження імунітету та інші негаразди.

Якщо у собаки збалансоване харчування, міцне здоров'я, то застуда їй не страшна: кілька днів вона може відчувати нездужання, яке пройде саме по собі. Але якщо у вихованця є супутні захворювання, неповноцінне харчування або фізіологічні особливості (наприклад, відсутність підшерстку або шерсті, похилий вік), то він більше схильний до застуд і наслідків після них.

Відразу відзначимо, що заразиться людина від тварини (і навпаки) не може, так як на людей і собак діють різні віруси. Це трапляється в рідкісних випадках бактеріальних хвороб. Основною причиною застуди собаки є контакт з хворою твариною, переохолодження або знижений імунітет, внаслідок чого собака починає хворіти.

Симптоми застуди у собаки

Якщо собака промокла, лежала на протязі або перемерзла і це не пройшло для неї непоміченим, то симптоми досить схожі з симптомами людської застуди, крім гарячого і сухого носа, звичайно:

  • підвищується температура тіла (норма температури для собаки - від 37 до 39 градусів, чим більше собака, тим нижче температура. Наприклад, у ньюфаундленда норма - 37,0, а у чихуахуа - 38,5. І чим вище температура, тим більша ймовірність переохолодження );
  • з'являється чхання і кашель. Виділення з носа можуть бути прозорі або білого кольору;
  • якщо протяг зачепив вуха, собака відчуває біль, характерно нахиляє голову в бік, чеше вухо, або з нього з'являються виділення;
  • можуть почервоніти очі, запалюються слизові;
  • собака більше спить, стає пасивною, відмовляється від їжі, але може жадібно пити воду;
  • сильний кашель може викликати блювоту.

Лікування застуди у собаки

Почнемо з того, що у собак немає діагнозу "застуда". На тлі переохолодження починає розвиватися одне або декілька з цілого переліку захворювань. Ветеринар може діагностувати отит, риніт, запалення легенів, цистит та інші. Застудою ми називаємо хворобу, яка з'явилася внаслідок переохолодження або зараження.Вушні краплі для лікування отитів для собак і котів

І якщо симптоми застуди схожі з людськими, то ліки кардинально відрізняються! Наприклад, парацетамол категорично заборонено давати тваринам, він смертельно небезпечний. Тому при появі будь-яких симптомів хвороби собаку варто показати ветеринару, або як мінімум зателефонувати в клініку і описати лікарю симптоми, щоб визначитися з першими кроками. Справа в тому, що перераховані вище симптоми можуть свідчити і про інші захворювання: алергію, проблеми з шлунково-кишковим трактом або сечостатевою системою.

Зібравши анамнез, лікар може поставити діагноз і призначити лікування в залежності від стадії хвороби. При легкому перебігу застуди лікар призначить протисимптомні препарати: сироп від кашлю, краплі для лікування отиту, дає загальні рекомендації. Собаку необхідно забезпечити теплим місцем, тишею, в міру вологим повітрям, легкою, але калорійною їжею і чистою водою кімнатної температури.

Якщо простуда набрала обертів, швидше за все, її потрібно лікувати антибіотиками. Лікар призначає сироп, таблетки або ін'єкції. Як давати ці ліки тварині (кішці і собаці) ми детально розповідали в нашій статті. Додатково можуть знадобитися препарати для зниження температури, антигістамінні або знеболюючі засоби.

Профілактика простудних захворювань у собаки

Щоб попередити простудні захворювання необхідно подбати про імунітет тварини. Він також непростий, як і у людини, і залежить від безлічі факторів.

Ласощі для підтримки імунітету у собак

Харчування має бути збалансоване. Або натуральний раціон, або сухий корм повинні містити добову норму вітамінів і мінералів. З натуральним раціоном буває важче досягти балансу, тому можна використовувати додаткові ласощі для підтримки імунітету.

У холодну пору року варто зменшити час перебування на вулиці, але компенсувати дефіцит активності у квартирі з іграшками і спільними іграми. Дрібних собачок або вихованців без підшерстку або зовсім без шерсті варто одягати в теплі комбінезони. Для цього привчайте улюбленців до одягу з дитинства, щоб вони комфортно почувалися і вільно рухалися.

Якщо собака живе на вулиці, створіть для неї комфортні умови: будиночок повинен бути захищений від протягів, вологи, мати теплий і чистий настил.

Після купання або миття лап необхідно старанно витирати шкіру і шерсть вихованця, залишити його в теплому місці до повного висихання, щоб уберегти від протягів і переохолодження. Багато вихованці бояться звуку фена, тому краще використовувати бавовняні рушники для кращого вбирання вологи.

З самого дитинства необхідно загартовувати цуценя і піклуватися про його здоров'я, і ​​тоді радість від Маленького Друга не буде затьмарюватися хворобами!

Перейти в каталог