Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Вакцинація кішок: від чого, для чого і як часто

Вакцинація кішок: від чого, для чого і як часто

Сьогодні ми напишемо про вакцинацію кішок, від яких хвороб потрібно прищеплювати котів і як їх підготувати до процедури. Не дивлячись на те, що більшість котів і кішок - переважно домашні тварини і часто взагалі не виходять на вулицю, регулярна вакцинація також важлива для них, як і для собак. До речі, про вакцинації собак ми детально розповіли в попередній статті.

Віруси небезпечних для кішок хвороб можуть потрапляти в будинок через наш одяг або взуття, зберігаючись на підошвах з частинками грунту, на яких опинилися збудники від заражених тварин. Кішка, гуляючи по квартирі, може доторкнутися носом або лапкою, і підхопити хворобу. Якщо вона не буде вакцинована, імунна система не впорається з активним збудником, хвороба буде швидко прогресувати, і може привести до необоротних процесів в організмі або загибелі тварини, а в разі зі сказом - ще і людини.

Тільки своєчасна вакцинація здатна захистити тварину і людину від різних небезпечних хвороб.

Від яких хвороб потрібно робити регулярні щеплення

І кошенят, і дорослих кішок протягом усього життя необхідно захищати від різних вірусних захворювань за допомогою вакцинації. Розглянемо основні хвороби:

  • сказ - найнебезпечніше вірусне захворювання, яке при появі перших симптомів веде до 100% смертності і тварини, і людини. Передається через укус зараженої тварини. Вірус сказу небезпечний для тварин будь-якого віку і породи.
  • лейкемія - проявляється у вигляді лімфом або анемії, сильно вражає імунну систему, тому є великий ризик підчепити й інші вірусні хвороби. Заразитися можна від слини, калу або сечі зараженої кішки, з меншою ймовірністю можна заразитися від предметів, з якими взаємодіяла хвора тварина.
  • ринотрахеїт (герпесвірус типу 1) - хвороба, при якій вражається дихальна система. Супроводжується чханням, виділеннями з носа і очей, втратою апетиту, слиновиділенням і виразками на рогівці ока. Кішка може дуже легко підхопити від хворої тварини повітряно-крапельним шляхом і через заражені предмети.
  • кальцивіроз - вражає дихальну систему кішки і ротову порожнину. Супроводжується підвищенням температури до 40,5 градусів, сірозними виділеннями з носа і очей, виразками в ротовій порожнині і в носі, діареєю, блювотою. Передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети. Кальцивіроз легко переплутати з ринотрахеїтом, що ускладнює діагностику.
  • панлейкопенія (ще називають "котячої чумою") - вірусне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт, супроводжується лихоманкою, діареєю, жовто-зеленою блювотою, різко змінюється поведінка. Кішка може підхопити хворобу від зараженої тварини або від кровосисних паразитів, наприклад, бліх.
  • хламідіоз - бактеріальне захворювання, що вражає дихальні шляхи, очі, сечостатеву систему. Основними симптомами є риніт, кон'юнктивіт, лихоманка, пневмонія і порушення в сечостатевої системи. Переносниками хвороби можуть бути дрібні гризуни, бездомні коти.
  • бордетеллез (розплідниковий кашель) - це інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів. Може передаватися людині зі слабким імунітетом. Супроводжується кашлем, чханням, виділеннями з очей і носа, лихоманкою, може привести до пневмонії. Передається прямим, повітряно-крапельним і непрямим шляхом.
  • гепатит (аденовірусна інфекція) - вірусне захворювання, що вражає центральну нервову систему, дихальну, шлунково-кишкову системи і печінку. Супроводжується пожовтінням слизових, жовтою блювотою, лихоманкою, діареєю. У разі інфекційного гепатиту кішка може заразитися від іншої тварини. Також є неінфекційний токсичний гепатит, який може з'явитися через з'їдені токсини (домашні рослини, отруєних гризунів).

Вакцинація кошенят і дорослих котів і кішок. Коли робити перші щеплення

Перш ніж вакцинувати кошеня або дорослу кішку, потрібно її підготувати до процедури. Вакцину потрібно вводити тільки клінічно здоровим вихованцям, щоб їх імунна система впоралася з антигенами. Протипоказаннями до щеплення можуть бути:

Profender Краплі від глистів для котів

  • стрес напередодні процедури;
  • нездужання, блювання, діарея;
  • підвищена температура тіла;
  • зараження глистами;
  • ранка, поріз, дерматит та інші шкірні проблеми

Якщо зробити щеплення, коли імунна система "не готова", то кіт може перехворіти хворобою, від якої робили щеплення, або просто не буде ефективною. Імунна система не зможе виробити антитіла до вірусу або бактерії, і організм буде все так само схильний до захворювання.

Підготовку до вакцинації необхідно почати з дегельмінтизації за 10 днів до процедури. Глисти сильно послаблюють імунну систему, вражаючи організм токсинами. Використовуйте засіб від глистів для кішок, щоб протягом декількох днів або тижня організм очистився і від глистів, і від їх токсичних продуктів життєдіяльності.

Не міняйте звичний для тварини графік годування перед вакцинацією, це тільки створить стрес, який протипоказаний перед щепленнями. Робіть все як завжди, щоб кіт або кішка відчували себе максимально комфортно в звичайній обстановці.

Що стосується графіка щеплень, то слід дотримуватись такої послідовності:

  • 4 тижні - щеплення від бордетеллеза;
  • 6 тижнів - щеплення від ринотрахеїту та кальцивіроза;
  • 8 тижнів - повторне щеплення від ринотрахеїту та кальцівіроза, а також щеплення від панлейкопении (основна вакцинація від трьох хвороб);
  • 12 тижнів - перше щеплення від сказу, і повторна основна вакцинація;
  • 52 тижні (1 рік) - комплексна вакцинація від всіх перерахованих вище інфекційних хвороб, а також щеплення від сказу. Необхідно проводити щорічно!

Якщо у кошеняти або дорослого кота є протипоказання для вакцинації, ветеринар коригує графік і індивідуально планує для вашого вихованця наступні вакцинації.

Щоб захистити вашого муркотуна від смертельних і тяжких хвороб, і спокійно брати його з собою на дачу або відпочинок за містом, не нехтуйте регулярною вакцинацією, тоді все буде в порядку.

Перейти в каталог