Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Питання "для дорослих". Все про стерилізацію кішок

Питання "для дорослих". Все про стерилізацію кішок

Вітаємо, ви взяли кошеня! Тепер воно підросло, і почалися дорослі проблеми. Досягаючи статевої зрілості близько 8 місяців, кішки переходять на новий рівень. Тепер вони готові до розмноження, і раз у кілька місяців у них проходить тічка - період, під час якого кішки шукають собі партнера для створення потомства.

Якщо ви не хочете прилаштовувати кошенят або займатися розведенням породи в подальшому, варто задуматися про кастрацію кішки. Багато власників, олюднюючи свого вихованця, думають, що позбавляють його радості в житті. Насправді, після проведення операції тварині байдужа її безплідність. У неї немає причинно-наслідкових зв'язків, звички самокопання і відчуття смутку за "втраченими можливостями", є тільки інстинкт. Коли немає інстинкту розмноження, превалювати починає якийсь інший інстинкт. Тому у стерилізації, крім хірургічного втручання, немає великих мінусів, а тільки переваги.

Що таке стерилізація та кастрація

Найчастіше поняття кастрація і стерилізація прирівнюють, і кастрацію відносять до котів, а стерилізацію - до кішок. Насправді, стерилізація - це перев'язування маткових труб у кішок або видалення матки (яєчники залишаються). Репродуктивна функція сходить нанівець, але інстинкти і поведінка зберігається за рахунок вироблення гормонів. Тобто при стерилізації кішка все також буде шукати собі партнера, так як яєчники будуть виробляти гормони, але потомство мати не зможе.

Кастрація - це повне видалення репродуктивних органів: у кішок - яєчники і / або матка; у котів - насінники. Так як зникають органи, що відповідають за виділення статевих гормонів, у тварини зникає інстинкт розмноження, і ці питання його вже не цікавлять.

І стерилізація, і кастрація - це хірургічні операції, які проводяться під загальним або місцевим наркозом. Кішки відновлюються довше, ніж коти, так як операція складніше і довше. Після втручання кішка відходить від наркозу кілька годин, а то й діб. Вона ослаблена, втрачає координацію, іноді апетит. У післяопераційний період кішка вимагає більше уваги і турботи. У такий період власнику важливо стежити, щоб кішка не піднімалася на високі меблі і не розлизувала ранки. Для цього кішку краще покласти в лежанку і накрити теплим пледом, а також тимчасово надіти попону (покриття для животика, яке зав'язується на спинці шнурками або на кнопки). Котам в таких випадках надягають комір. Також в період відновлення важливо стежити за гігієною і регулярно обробляти ранку, наприклад, використовуючи спрей для лікування ран. При появі виділень з рани потрібно негайно звернутися до ветеринара.

З якого віку стерилізують кішок

Статева зрілість у кошенят-самців настає в 6 місяців, а у кошенят-самок - в 8 місяців. З цього періоду вже можна говорити про кастрацію. Якщо зробити операцію раніше, незміцнілий організм маленької тварини може відповісти рядом наслідків, аж до порушення розвитку інших органів і скелета вихованця.

Так як організм кішки розвивається вцілому до 1 року - це ідеальний вік для хірургічного втручання. Всі системи організму вже розвинені і зміцніли, здорова кішка з легкістю перенесе операцію і швидко відновиться. Перша тічка у кішок проходить близько 8 місяців. Швидше за все першу тічку потрібно буде перечекати, і прооперувати тварину, коли вона закінчиться. Операція під час тічки загрожує кровотечею, і робити її не варто, тільки якщо є показання та вагомі причини.

Якщо кішка здорова і добре себе почуває, то операцію можна провести в будь-якому дорослому віці від 1 до 7 років. Літні кішки мають ослаблену серцево-судинну систему, тому хірургічні втручання можуть важко переживати або мати ускладнення. Крім цього, кішки похилого віку частіше схильні до сечокам'яної та інших хвороб сечостатевої системи, в тому числі піометри (запалення матки). Щоб захистити вихованця від таких хвороб, краще подбати про кастрацію заздалегідь.

Чи змінюється характер кішки після стерилізації

Чи змінюється характер кішки після стерилізації

Якщо мова йде про стерилізацію, коли кішці перев'язують маткові труби або видаляють матку, але залишають яєчники, то ймовірність зміни поведінки мінімальна. У тварини зберігаються всі статеві інстинкти, тому кардинально характер не змінюється.

Якщо ми говоримо про кастрацію, коли повністю видаляють репродуктивні органи, кішки дійсно можуть стати більш спокійними і слухняними. Але тут є кілька змінних:

  • вік кішки. Чим старше кішка, тим більше закріплені у неї звички, характер і авторитет. Кастрація може зробити її більш спокійною, але тільки щодо пошуку партнера для продовження роду. Манера спілкування з людьми і родичами може залишитися незмінною;
  • виховання улюбленця. Залежно від методів виховання кішка може зберігати агресію або ласкавість навіть після хірургічного втручання, так як воно впливає тільки на статевий спокій тварини;
  • індивідуальні особливості кішки. Залежно від типу нервової системи, отриманого досвіду впродовж життя та інших факторів також залежить чи змінюється характер після стерилізації.

Ще важливо знати, що інші тварини відчувають новий запах кішки або кота. Запах відрізняється і дає зрозуміти, що цей вихованець не може більше розмножуватися. Це може зменшити конфліктність між конкурентами-самцями. Але це не означає, що кішка або кіт не будуть конкурувати за територію, ці інстинкти ніхто не відміняв.

Неможливо на 100% передбачити поведінку кішки після стерилізації, буде вона спокійно лежати в лежанці, або продовжить влаштовувати "тигидик" ночами. Кастрація або стерилізація не можуть бути панацеєю для буйних котів чи кішок, так як поведінкові проблеми потрібно вирішувати комплексно з ветеринаром або зоопсихологом.

Чим годувати стерилізовану кішку

Після стерилізації та кастрації у тварини змінюється гормональний фон, особливого догляду вимагає сечостатева система, яка піддалася втручанню. Виходячи з цього, стерилізовані або кастровані коти потрапляють в зону ризику набору зайвої ваги, ожиріння і сечокам'яної хвороби. Для мінімізації ризику необхідно збалансувати нове харчування для вихованця.

Якщо ви зупинилися на натуральному раціоні, то в ньому обов'язково повинні бути присутніми такі інгредієнти як м'ясо курки або телятини, субпродукти (серце, печінка, шлунок), гречка або рис, риб'ячий жир і додатково підібрати вітамінно-мінеральний комплекс для кішок. Натуральний раціон непросто збалансувати самостійно, краще попросіть ветеринара допомогти вам з пропорціями та інгредієнтами. Корм для кастрованого вихованця повинен містити в складі:

  • знижену кількість жирів і рівень калорійності, щоб уникнути набору зайвої ваги і ожиріння;
  • більше клітковини для насичення організму і регулювання роботи шлунково-кишкового тракту;
  • знижену кількість фосфору, щоб уникнути утворення струвітів і розвитку сечокам'яної хвороби;
  • омега-3 і омега-6 жирні кислоти для регулювання шлунково-кишкового тракту, правильної кишкової мікрофлори і міцного імунітету;
  • вітамін Е - натуральний антиоксидант, який тонізує організм і зміцнює імунітет.

Royal Canin Kitten Sterilised корм для стерилізованих кошенят

Чітко слідувати цим пунктам можна, якщо ви прихильник готових раціонів. Виробники сухих і вологих кормів вже подбали про тварин з особливостями сечостатевої системи і створили окрему лінійку корму для кастрованих котів і кішок. Ми рекомендуємо зупинитися на кормах супер-преміум і холістик класу, і звернути увагу на наш топ-список кормів для стерилізованих кішок:

.

  • Royal Canin (Роял Канін) Kitten Sterilised - корм для стерилізованих кошенят до 12 місяців;
  • 1st Choice (Фест Чойс) Sterilized Chicken - корм для дорослих стерилізованих котів і кішок від 1 до 7 років;
  • Hills (Хіллс) SP Mature Adult 7 + Sterilised - корм для літніх стерилізованих кішок від 7 років;
  • Acana (Акана) Grasslands Cat - корм для кошенят і кішок холістик класу.

У готових раціонах набагато легше підібрати потрібний аналітичний склад, враховуючи всі особливості вашого вихованця.

У підсумку, чи обов'язково потрібно каструвати кота або кішку - це ваше рішення. Враховуйте потреби вашого вихованця, те як він переживає "небезпечні періоди", чи плануєте ви в майбутньому стати заводчиком. Також пам'ятайте, що стерилізація або кастрація - це один з найгуманніших у сучасному суспільстві способів полегшити життя домашній тварині, якщо ви не плануєте піклуватися про її потомство.

Перейти в каталог