Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Алергія у котів: причини, симптоми і лікування

Алергія у котів: причини, симптоми і лікування

Власники домашніх тварин часто стикаються із алергією в улюбленців. Більше це турбує собак, ніж котів. І в цілому, коти мають краще здоров’я упродовж свого життя, ніж собаки. Це пов’язано з генетичною різноманітністю - собак видозмінювали безліч разів, в той час як кішки не набули настільки разючих генетичних змін упродовж еволюції, тому і не такі схильні до збоїв імунної системи. Про алергію у собак можете почитати в цій статті.

Алергія - це реакція імунної системи на подразник. Це, зазвичай, спадкове захворювання, яке характерне переважно серед котів британських, шотландських порід та у сфінксів. Алергія має ряд симптомів, кожен з яких в окремості може свідчити про ряд інших захворювань, тому поставити точний діагноз може лише ветеринар методом виключення. 

Алергія та непереносимість - це одне й те ж?

Харчова алергія та харчова непереносимість - це дві різні хвороби. Хоча вони можуть мати подібні симптоми, але причини та механізми розвитку цих захворювань відрізняються.

Харчова алергія - це алергічна реакція на речовину, яка міститься в їжі. У котів харчова алергія може бути спричинена будь-яким інгредієнтом, але найчастіше реакція виникає на білки, такі як куряче м'ясо, яловичина, риба або яйця. Харчова алергія може бути вродженою або розвиватися в будь-який момент життя кота. 

Харчова непереносимість - це неалергічна реакція на певний інгредієнт у їжі, коли організм кота не може засвоїти цей інгредієнт, або коли у кота недостатньо ферментів, необхідних для того, щоб перетравити цей інгредієнт. Наприклад, коти не можуть перетравити лактозу, яка міститься в молоці, і тому можуть мати непереносимість до молока.

Причини алергії у котів

Можна виділити три загальні причини алергії в котів:

  • реакція на паразитів. Слина бліх, яка потрапляє в кров після укусів може викликати алергічні реакції. Сюди ж відноситься реакція на стригучий лишай. Характерними ознаками є інтенсивне чухання кота, подразнення на шкірі, залишки життєдіяльності бліх в шерсті та безпосередньо наявність паразитів на шкірі;
  • їжа. Це найчастіша причина алергії в домашніх котів, яка проявляється проблемами зі шкірою та шерстю, розладами травленням та навіть загостренням інфекційних хвороб;
  • алергени в зовнішньому середовищі: побутові засоби для прання або прибирання, цвіль, пилок рослин, пил, шампунь чи засоби для догляду за улюбленцем і навіть ваші парфуми.

Симптоми алергії у котів

симптоми алергії в котів

Одним з перших індикаторів алергії у кота є погіршення стану шкіри. Алергія може викликати свербіж, тому киця починає чухатися, дряпати себе, шкіра в цих місцях червоніє, подразнюється, лущиться. Також свербіж і дискомфорт змушує котів зализувати шерсть. Так з’являються залисини на шкірі. В цілому шерсть стає тьмяною, шкіра сухою, може з’явитись лупа, екзема між пальцями або висипання.

Ще одним частим симптомом алергії є розлади травлення: блювота, діарея, частіше відригуються грудки шерсті, поганий апетит. Ці прояви можуть бути як системні і проявлятися поступово, а можуть з’явитися одномоментно як швидка алергічна реакція на подразник.

Також одним із симптомів алергії може бути загострення вушних інфекцій, оскільки імунітет тварини знижується. Сюди можна віднести ураження на мордочці, виділення з носа, сльозотеча, хрипи при диханні. Зупинка дихання внаслідок сильного набряку дуже малоймовірна. Це може трапитися тільки при укусах комах або реакції на медикаменти під час хірургічних втручань.

Найчастіше реакція на паразитів супроводжується проблемами зі шкірою, харчова алергія проявляється шкірними висипаннями і розладом травлення, алергія на зовнішні подразники проявляється респіраторною або шкірною локальною реакцією на тих місцях, які зіткнулися з подразником (наприклад, висипання на подушечках лап або між пальчиками, якщо є алергія на засоби для миття підлоги).

Як бачите, кожен окремий симптом може свідчити про великий спектр інших хвороб, тому діагностувати алергію можна лише виключивши інші захворювання зі списку.

Діагностика та лікування котячої алергії

Краплі від бліх та кліщів для котів

Якщо ветеринар підозрює алергію у кота, дуже важливо згадати всі нюанси утримання тварини: чим обробляли від паразитів, чи виходив кіт на вулицю, який корм їсть, чи вживає їжу зі столу, чи їсть інші смаколики або добавки до раціону, який наповнювач для котячого туалету ви використовуєте і чим його миєте, чи з’являлася у вас останнім часом нова побутова хімія або косметика. І це не повний список питань, які допоможуть визначити причину алергічних реакцій.

Тож якщо причиною алергії є реакція на паразитів, необхідно спершу їх позбутися. Для цього лікар призначить ефективний препарат від бліх та кліщів або інших паразитів. Також в цьому випадку ефективними будуть шампуні від паразитів із загоюючим ефектом. Як тільки зникнуть паразити, пройде й алергічна реакція, і тварина швидко відновиться. Далі залишиться тільки регулярно давати коту препарати від паразитів.

Відповідно, при алергії на подразники зовнішнього середовища необхідно обмежити використання побутових засобів, тримати їх в герметичних упаковках і в зоні недосяжності кота. Потрібно зменшити тривалість перебування кота на вулиці, якщо у нього є алергія на пилок, і купати його після кожної прогулянки. Також часто проявляються реакції на грибок, тому необхідно ретельно прибрати приміщення, де буває кіт, і потурбуватися про зменшення вологості. Такі зовнішні подразники призводять в першу чергу до шкірних проблем - дерматиту.

Атопічний дерматит у кота — як лікувати

Атопічний дерматит у котів - це хронічне захворювання шкіри, яке може бути спричинене алергією на деякі речовини в навколишньому середовищі: пил, кліщі, рослинний пилок, хімічні речовини та інші алергени.

Симптоми атопічного дерматиту у котів можуть включати свербіж, почервоніння шкіри, зміну текстури шерсті та утворення виразок, пухирців або іншого роду подразнень на шкірі. 

Лікування атопічного дерматиту у котів може включати призначення лікарських засобів для зменшення запалення та свербіжу, а також догляд за шкірою. При складніших стадіях дерматиту може розвинутися інфекція, тому до терапії приєднують препарат для лікування шкірних інфекцій. У деяких випадках може бути рекомендована імунотерапія, що допомагає зменшити реакцію організму на алергени. Також важливо дотримуватися правильної гігієни та дієти, яка допоможе зберегти шкіру кота здоровою та зменшити ризик розвитку атопічного дерматиту. 

У випадку харчової алергії вирішити проблему складніше. Необхідно знайти продукт, на який виникає реакція. Алергопроби не завжди ефективні для котів, це складний аналіз з іноді неточним результатом. Тому для діагностики застосовується виключна дієта.

Елімінаційна (виключна) дієта для котів 

Елімінаційна дієта є одним з найбільш ефективних методів лікування харчової алергії у котів. Основна ідея полягає в тому, щоб вилучити з їжі кота потенційно алергенні інгредієнти та поступово вводити їх назад до раціону, допоки не будуть виявлені ті, які спричиняють алергічну реакцію.

Така дієта може включати певний тип протеїну, який раніше не використовувався у раціоні кота, або дієту на основі гіпоалергенної їжі, що складається з обробленого (гідролізованого) протеїну та вуглеводів, як наприклад, гіпоалергенний корм Роял Канін. Ці дієти зазвичай рекомендується проводити упродовж 8-12 тижнів, після чого ветеринар може оцінити ефективність лікування та розробити подальший план дії. 

Сухий корм з куркою, індичкою та качкою для котів

Важливо пам'ятати, що котам з харчовою алергією не можна давати ласощі та напої, які містять заборонені інгредієнти, і що зміна дієти потребує дисципліни та належного контролю з вашого боку.

Якщо після введення гіпоалергенного корму симптоми минули, лікар може призначити поступове введення в раціон попередніх інгредієнтів, щоб визначити на який саме у тварини виникає реакція. В іншому випадку тварині можна залишити її новий гіпоалергенний раціон на постійній основі. У нашому зоомагазині ви легко зможете обрати сухий або вологий корм для котів з алергією:

  • Корм для кішок з качкою гіпоалергенний Acana Homestead Harvest Cat;
  • Беззерновий сухий корм з червоним м’ясом Orijen Regional Red Cat;
  • Корм для дорослої кішки гіпоалергенний з тунцем і лососем Almo Nature Holistic Cat;
  • Вологий корм з куркою та рисом Baskerville;
  • Консерви Карнілав з індичкою та олениною.

Не зважаючи на те, що лікування алергії може бути складним та довготривалим, забезпечення належного догляду та дотримання правильної дієти може допомогти зменшити ризик розвитку цього захворювання. І якщо ви помітили будь-які ознаки алергії або дерматиту у вашого кота, не зволікайте з візитом до ветеринара. Тільки фахівець зможе допомогти встановити точний діагноз та призначити ефективне лікування, яке допоможе вашому коту почуватися краще та жити комфортним та здоровим життям.

Перейти в каталог