Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Птаха Говорун: як навчити папугу розмовляти

Птаха Говорун: як навчити папугу розмовляти

Сьогоднішня стаття присвячена любителям пернатих. Папуги - соціальні і товариські тварини. Вони менш вибагливі у догляді, ніж кішки або собаки, але також люблять увагу. Безумовно, багато власників пернатих хочуть навчити пташку говорити, і це цілком можливо, так як папуги - одні з небагатьох птахів на планеті, які можуть імітувати звуки, запам'ятовувати, відтворювати і "говорити в тему" сотні слів людської мови.
Якщо ви завели папужку і хочете навчити її говорити, запасіться терпінням, смаколиками і хорошим настроєм.

Породи папуг, які розмовляють

Одними з найбільш балакучих папуг є порода жако. Згідно з даними Книги рекордів Гіннеса, найрозумнішим папугою була птаха саме цієї породи. Це був жако Алекс в 2007 році, який відтворював 400 слів, вимовляв цілі речення, ще й на декількох мовах. Папуг починають навчати у віці 8-9 місяців. Дорослі особини важко навчаються, у них складний характер. Живуть такі птахи до 50 років.

Амазони - розумні і музичні пташки. Вони можуть запам'ятати 50-60 слів, а також піддаються дресируванню: можуть скласти маленькі предмети в одному місці або принести власнику маленький предмет в руки або вправно використовувати канат з кільцями для папуг. Амозони досить гучні і голосисті, можуть відтворювати звуки музичних інструментів. Це більш домашні птахи, ніж жако. Амазони швидко звикають до нової обстановки і прив'язуються до господаря. Живуть в середньому 40-45 років.

Папуги ара - дуже яскраві представники пернатих. Папуги з різнобарвним пір'ям досить великі за розміром, мають гучний пронизливий крик. Вони можуть відтворювати до 20 слів, але дуже талановиті у відтворенні різних звуків (природи, тварин та іншого). Ара, не дивлячись на гучний голос, досить спокійні птахи, і на відміну від амазонів і жако, можуть застосовувати ці слова "в тему". Складається враження, що птах свідомо розмовляє з господарем. Живуть ара в середньому 60 років.Папуги, які розмовляють

Какаду - відмінні імітатори. Вони можуть вивчити до 10 слів і фраз, а ось у відтворенні звуків більш вмілі. Також можуть вивчити кілька команд, наприклад, використовуючи канат з кільцями для папуг. Птахи мають своєрідний характер. Вони люблять своїх господарів, прив'язуються до них, але кривдника можуть поранити і вести себе досить агресивно. Живуть какаду близько 30-40 років.

Хвилясті папужки - дуже популярна порода серед улюбленців пернатих. Це папужки середнього розміру, не надто вибагливі у догляді, доброзичливі, швидко звикають до нової обстановки. Також вони невибагливі у харчуванні. В нашому інтернет-магазині ви можете придбати якісний корм для хвилястих попуг. Це одні з найрозумніших пташок. Вони розрізняють кольори, картинки, звуки широкого діапазону, і можуть запам'ятати і відтворити до 100 слів. Кажуть, що самці краще навчаються, ніж самочки. Але дуже часто все залежить від підходу до навчання, взаємовідносин з господарем і багатьох інших факторів. Живуть хвилясті папужки 10-15 років.

Також до говорунів відносяться такі породи папуг як карелла, лорі, еклектус, нерозлучники, розелла.

Як правильно навчати папугу розмовляти

Для навчання папуги, в першу чергу, потрібно запастися терпінням. Іноді потрібно більше півроку регулярних тренувань, щоб пташка заговорила. Вона може довго мовчати, а потім в один момент вимовити відразу всі слова, які ви їй повторювали. Є кілька загальних рекомендацій, щоб навчити папугу розмовляти:

Ласощі для великих папуг

  • тренування краще починати з раннього віку. Чим молодша пташка, тим легше вона піддається навчанню.
  • перед початком навчання птах повинен звикнути до обстановки і господаревя. Між пернатим і людиною має встановитися довіра, тоді пташка буде слухатися вас.
  • важливим пунктом навчання є один учитель. Поки папуга не заговорить, його має вчити тільки одна людина, а не вся сім'я. Якщо буде багато вчителів, папужка почне губитися і не буде слухатися в результаті нікого.
  • щоб навчити папугу говорити, потрібно регулярно проводити заняття. Дуже добре, якщо це щоденні заняття, коли ви 10-15 разів чітко повторюєте слово, якому хочете навчити пташку.
  • можна вчити відразу кілька слів, тоді повторюйте по 10-15 разів одне слово, а потім інше. Можна вчити слова або фрази по черзі, але не забувайте повторювати вивчений матеріал, щоб слова не забувалися.
  • допомогти в навчанні може диктофон із записаними словами. Але це лише додатковий елемент. Запис повинен бути якісний, щоб птаха не збивали шуми. При цьому найкращим навчанням буде особистий контакт.
  • проводьте "уроки" тільки в хорошому настрої. Папуги дуже добре відчувають настрій оточуючих, і якщо він у вас поганий, пташка віддалитися, буде боятися підходити і тим більше повторювати слова.
  • немає різниці де проводити заняття: коли птах у клітці, у вас на пальчику або сидить на столі. Головне, щоб не було гучних зайвих шумів, пташка була в міру сита і мала настрій слухати вас і вивчати слова.
  • хваліть вашого папугу за його старання відтворити слова. Ці птахи дуже люблять, коли їх підбадьорюють, хвалять і пригощають ласощами для папуг (насінням, фруктами, вареним яйцем).

Навчання можна почати з простих слів: привіт, до побачення, хочу їсти. Також можна навчити вимовляти свою кличку. Хвилястих папужок і зовсім можна навчити рахувати до 3 або повторювати маленькі віршики. Тут все залежить від вашої фантазії і терпіння. Не варто вчити папугу вимовляти погані слова. Він може вимовити їх в дуже невідповідний момент і забути дуже нескоро :)

Немає чіткого алгоритму, при якому пташка точно заговорить. У кожного папуги своя історія, характер, звички і здібності. Але якщо набратися терпіння і наполегливо займатися, то рано чи пізно все обов'язково вийде.

Перейти в каталог