Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

"Чого тобі треба, рибко?" Як правильно годувати акваріумних рибок

"Чого тобі треба, рибко?" Як правильно годувати акваріумних рибок

Акваріумні риби - це найбільш тихі домашні улюбленці, і найменш вибагливі. Головне - вивчити базові потреби обраних видів риб і дотримуватися їх. Вам відмінно підійде такий вихованець, якщо у вас є місце для акваріума (іноді вашому улюбленому виду потрібно багато простору), ви не любите шум і "сюрпризи" по кутах квартири, а також у вас немає алергії на сухий корм для риб (краще дізнатися про це заздалегідь).

Харчування - одне з найголовніших питань в догляді за домашніми рибками, адже від нього залежить колір, здоров'я і активність підводного улюбленця. Так-так, рибки теж хворіють, і їм навіть іноді роблять операції. Ми знаємо історію, коли у сомика через травму біля плавника розвинувся асцит (черевна водянка). Фахівці (ветеринари з Одеси) ввели його в наркоз, і під спеціальною мокрою тканиною прооперували водянку, вивільнивши зайву рідину. Сомик успішно відійшов від наркозу, все загоїлося, і він продовжив плавання в просторах акваріума.

Так ось, ми докладніше розповімо чим годувати домашніх рибок початківцям-акваріумістам.

Раціон акваріумних риб

Крім об'єму акваріума, температури води, її pH і наповнення, слід відповідально підійти до вибору харчування для ваших акваріумних прісноводних рибок. Існує безліч сухих кормів (гранули, пластівці, брикети, палички, чіпси), які збалансовані і максимально задовольняють всі потреби рибки для її життя в акваріумі. Якщо ви вибрали сомиків, то враховуйте, що вони більше живуть на глибині акваріума, і їм ідеально підійде корм для донних риб. Якщо вам більше подобаються рибки виду даніо, які переважно знаходяться біля поверхні води, то їм краще вибирати легкий корм у вигляді пластівців, які повільно тонуть і довго зберігають структуру.

Але якщо ви хочете наблизити життя рибки до середовища її природного проживання, створити умови для більш яскравого кольору і поліпшити шанси на розмноження, слід зробити її раціон більш різноманітним і натуральним.

Одним з найбільш поширених натуральних кормів для риб є мотиль. Це червоні личинки комарів-товкунів і дзвінців. Якщо у вашому оточенні є рибалки, ви точно знаєте що таке мотиль, а якщо ви живете з рибалкою, то напевно бачили мотиль в своєму холодильнику (не виключено, що в сірниковій коробці). Личинки підходять для годування і великих, і маленьких риб, тому вважається універсальним. Його дають в свіжому (бажаніше для великих риб) або замороженому вигляді (дуже зручно для годування невеликих риб). У мотилі може міститися до 65% протеїну, до 10% жиру і до 30% вуглеводів. Також вони багаті на гемоглобін (тому вони такі червоненькі). Мотиль ще буває в сушеному і сублімованому вигляді.

До натуральному корму також відносяться морепродукти. Велика кількість видів акваріумних рибок із задоволенням поласує подрібненими креветками, рачками, філе нежирної риби, кальмарами.

Рослинні корми включають в себе траву і овочі. Серед акваріумних мешканців є любителі подрібненого подорожника, листя салату, кропиви, шпинату, петрушки і кропу. З овочів можна давати рибкам дрібно натерту моркву, капусту, огірки або кабачки.

Нерідко бувають випадки, коли недосвідчені акваріумісти поселяють в один акваріум травоїдних і хижих риб. В такому випадку хижак швидко знайде собі "обід" і вранці можна буде недорахуватися кілька особин. Тому слід уважно вибирати сусідів. Також буває, що в акваріум заселяють маленьких равликів для підтримки чистоти, але риби сприймають їх як черговий делікатес.

У будь-якому випадку, зупинятися на одному виді корму не варто, так як рибам важлива різноманітність. Вибрати необхідне харчування саме для вашої рибки ви можете в розділі Корм ​​для риб на нашому сайті.

Які породи риб можна тримати в акваріумах

Існує більше 1000 видів рибок, які можуть жити в прісній акваріумній воді. Звичайно, багато хто з них екзотичні, хижі або вимагають особливої ​​уваги. Ми розповімо про найпопулярніші породи для початківців-власників рибок.

Півники - одна з найпопулярніших порід у всьому світі. Півники-самці відрізняються агресією до інших самців, тому їх краще не тримати разом в одному акваріумі. Традиційний раціон півників - це заводські корми (пластівці і гранули), але також півник не погребує акваріумним равликом або живими рослинами.

Акваріумні прісноводні рибки

Гупі - ідеальний варіант для початківців-власників акваріумів. Це невибагливі, мирні рибки, які дуже витривалі і легко розмножуються. Гупі - зграйні рибки і живородні, саме тому потомство з'являється легко, і немає ризику, що родичі з'їдять всю ікру. Вони харчуються і сухим, і замороженим кормом.

Золоті рибки - одні з найдавніших домашніх акваріумних вихованців. Селекціонери вивели дуже багато видів різних розмірів, форм і кольорів. Проте раціон золотих рибок схожий:

  • рослинний корм (дрібно нарізане листя салату, огірки, капуста, морква),
  • подрібнені морепродукти (філе нежирної риби, креветки, кальмари),
  • сухі збалансовані корми (переважно у вигляді пластівців).

Скалярії відрізняються граціозністю і славляться "рибами-ангелами" через свій традиційний сріблястий колір. Також бувають смугасті, золотисті, чорні і скалярії інших відтінків. Вони невибагливі в харчуванні і з задоволенням будуть поїдати і гранули, і мотиль, і рослинний корм, наприклад корм для риб з овочами.

Барбуси - поширений вид риб, який буває і маленького, і великого розміру. Це дуже активні рибки, які можуть навіть створювати дискомфорт іншим менш рухомим мешканцям акваріума. Раціон барбусів повинен бути різноманітним - це запорука їх активності. У харчування потрібно включати і мотиль з дафніями, і листя салату та капусти, і пластівці, гранули, чіпси, та інший заводський корм зі збалансованим вітамінно-мінеральним комплексом.

Даніо - маленькі швидкі рибки різних кольорів і відтінків. Це зграйні рибки, тому краще купувати їх компаніями від 6 особин. Даніо мешкають на поверхні акваріума, тому їх варто годувати плаваючими кормами, такими як пластівці, і додавати мотиль. Щоб підтримувати їх колір в умовах акваріума можна використовувати спеціальний корм для посилення забарвлення, який за рахунок астаксантину і каротину зробить рибок більш яскравими.

Також досить популярними і простими у догляді та утриманні вважаються гурамі, дискуси, тетри, торакатуми, глофіш і безліч інших рибок. Для вибору більш придатної для вас породи зверніться до заводчиків, фахівців у магазині або детальніше вивчіть про той чи інший вид в інтернеті.

Норми годування акваріумних риб

Для початківців-власників акваріумних риб найкращим варіантом буде 2-разове годування улюбленців: вранці і ввечері. Корм повинен з'їдатися протягом 30 хвилин. Що стосується 1-разового годування, рибки повинні їсти корм протягом 45 хвилин. Деяким видам необхідно робити раз на тиждень "розвантажувальний день", щоб попередити набір зайвої ваги. Виробники, як правило, вказують на упаковках кормів норми годування і особливості для тієї чи іншої породи риб.

Корм для сомиків і донних риб

Ознаки переїдання у рибок:

  • живіт виглядає роздутим;
  • рибка незвично плаває, малоактивна;
  • спостерігається дефіцит кисню, рибка часто підпливає до поверхні води.

Якщо є ознаки переїдання, варто зупинити годування і зробити рибкам "розвантажувальний день", а далі необхідно зменшити норму годування і відновити графік.

Ознаки недоїдання:

  • живіт втягнутий;
  • хребет виглядає зігнутим;
  • рибки яскравого кольору бліднуть, стають малоактивними.

При недоїданні варто збільшити норму годування риб або зробити його більш різноманітним. Можливо, в обраному кормі не вистачає необхідних речовин для повноцінного розвитку мешканців акваріуму.

Якщо ви сумніваєтеся чим годувати ваших рибок або мальків, ви можете порадитися з власниками, у яких придбали рибок, або написати нам в месенджер / подзвонити по телефону, і наші менеджери допоможуть розібратися і підібрати для ваших рибок ідеальний раціон.

Перейти в каталог