Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Чим лікувати кота в домашніх умовах

Чим лікувати кота в домашніх умовах

Хто як не домашня тварина привносить в наш будинок затишок, теплоту і щастя! Не дарма в нове житло спочатку потрібно пустити кота або кішку, щоб ладився побут і панував спокій. Ті, хто наважуються завести вдома улюбленця, повинні розуміти і відповідальність за його здоров'я та життя. У цій статті ви прочитаєте чим найчастіше хворіють коти, чи можна лікувати їх в домашніх умовах і як робити це правильно.

Хвороби у котів

Хвороби у кішок різноманітні, як і в інших тварин та людей. Будь-який орган або частина тіла може піддаватися пошкодженню або зараженню. Загалом, котячі хвороби можна розділити на кілька категорій залежно від характеру хвороби.

Хвороби запального характеру

Захворювання вух, отит. До цих хвороб більше схильні породи котів з висячими або великими вушками. Вуха кота вражаються паразитами або запалюються, через що тварина відчуває біль і дискомфорт. Вушні хвороби лікуються краплями або мазями за призначенням лікаря. Також є різноманітні суспензії проти отитів і дерматитів.

Вушні краплі для лікування отитів для собак і котів

Найбільш поширені це хвороби очей у котів. Вони найчастіше мають запальний характер (як, наприклад, кон'юнктивіт), і розвиваються досить швидко. Є й більш серйозні хвороби, як глаукома і катаракта. Якщо говорити про запальні хвороби, вони, як і вушні проблеми, лікуються антимікробними препаратами через своє бактеріальне походження.

Алергії у кішок також можна віднести до цієї категорії, тому що вони зазвичай проявляються запальними процесами на шкірі: висипами, лущенням, почервонінням. У таких випадках застосовуються протиалергічні препарати.

Хвороби вірусного характеру

Застуди у котів супроводжуються підвищенням температури, слизовими виділеннями з носа, чханням, сльозоточивістю, слабкістю, втратою апетиту. Для полегшення симптомів призначають промивання очей, рясне пиття (навіть примусово через шприц) і прийом противірусних препаратів (пігулки, краплі).

Також до вірусних хвороб відносяться герпес, хламідіоз, мікоплазмоз та інші. Попереджати їх необхідно регулярною вакцинацією тварини.

Хвороби через паразитів

Шкірні паразити. Блохи і кліщі несуть небезпеку не тільки для кота, але і для людини, тому заражену тварину потрібно оперативно обстежити, викупати і обробити від паразитів. Намагайтеся регулярно використовувати превентивні заходи від появи паразитів на шкірі кота. Але якщо вони все-таки завелися, необхідно позбутися від них за допомогою спеціальних препаратів. Ліків від паразитів є велика кількість на будь-який "смак і колір": краплі, пудра, пігулки, спреї. Для профілактики також використовують спеціальні антиблошині нашийники для котів.

Глисти можуть провокувати неприємні симптоми у котів. Для їх уникнення слід регулярно 1 раз в 3 місяці проганяти котам глисти ветеринарними препаратами. Завітавши на наш спеціалізований розділ в зоомагазіні, ви зможете підібрати (краплі від глистів, суспензії, чи порошки). Вони дозуються залежно від віку кота і його ваги.

Зовнішні пошкодження

Власникам котів знайома ситуація, коли улюбленець пробирається на кухню і заворожено рухається до увімкненої конфорки. Як мінімум улюбленець отримує обпалені вуса, а іноді й легкі опіки. До цієї категорії проблем також відносяться ранки та укуси. Якщо ваш кіт гуляє на вулиці, є ймовірність, що трапиться бійка за найкрасивішу кішечку, найсмачнішу пташку або тому що "не зійшлися характерами" із сусідським опонентом. Якщо у кота немає кровотечі, рваних ран, підозри на переломи або інші серйозні пошкодження, достатньо буде продезінфікувати ранку антибактеріальним засобом. Заживе, як на собаці!

Порушення роботи внутрішніх органів

Хвороби внутрішніх органів у котів

Окрема категорія хвороб - проблеми з роботою внутрішніх органів. Найпоширеніші з них:

  • сечокам'яна хвороба;
  • захворювання печінки і підшлункової;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту.

Спільними симптомами порушень роботи внутрішніх органів є апатія, блювання (різного кольору і домішок в залежності від ураженого органу), діарея/закреп. Вони можуть свідчити про захворювання дуже широкого спектру: від непрохідності до онкології.

Такі хвороби вимагають тривалого лікування (від 1 тижня). Тварину не тримають в клініці, а показують власнику як правильно доглядати за твариною в домашніх умовах. При тривалому лікуванні внутрішніх органів часто призначають ліки в таблетках, суспензіях, краплях, ін'єкціях та інших формах.

Як лікувати кота в домашніх умовах

В першу чергу, варто відзначити, що під домашнім лікуванням в цілому мається на увазі лікування в домашніх умовах, а не в стаціонарі, препаратами або процедурами, які призначає ветлікар. Адже самолікування буває ще більш небезпечне для тварин, ніж для людей. Навіть давати вітаміни для котів потрібно за призначенням лікаря!

При різних хворобах методи лікування бувають схожі - дати пігулку, краплі, продезінфікувати поверхню або намазати мазь. І в цьому часто бувають складнощі, знаючи наших спритних і нервових улюбленців.

Як дати таблетку коту

Є кілька способів:

  • подрібнити таблетку в порошок і додати в м'ясну кульку;
  • маленьку таблетку акуратно пальцем вкласти в рот коту, щоб викликати у нього ковтальний рефлекс і він її відразу проковтнув;
  • розвести подрібнену в порошок таблетку в невеликій кількості води і дати коту через шприц без голки (необхідно уточнити у ветеринара чи можна застосувати такий спосіб до призначеного препарату).

Простежте, щоб кіт не виблював пігулку.

Як дати суспензію або краплі коту

Зазвичай всі рідкі або густі ліки даються через шприц без голки. Рекомендуємо брати маленький шприц (5 мл або менше). У маленьких шприцах набагато легше тиснути на поршень і препарат буде подаватися легко і плавно. У великих шприців поршень досить тугий, іноді препарат подається ривками, і через різку подачу ліків кіт може вдавитися і взагалі почне чинити опір будь-яким лікувальним маніпуляціям.

При цьому тварину можна посадити на коліна або сісти поруч, підняти пальцями губи і в проміжки між зубчиками видавлювати ліки. Якщо кіт починає плюватися і крутитися, обережно притримуйте його і прикривайте серветкою мордочку, злегка притримуючи її.

Головне - все робити акуратно, без застосування грубої сили і криків.

Захисний пластир для собак і котів ESPREE Natural Bandage

Як мазати коту рану

Велике полегшення, якщо ранка у кота в недоступному для злизування місці. Але у цих гімнастів і спритників такі місця - рідкість. Якщо кіт відчуває свербіння або неприємні відчуття, він знайде спосіб підлизнути там або почухати. Якщо препарат не можна злизувати, можна зробити наступне:

  • використовувати пов'язки, бинт або пластир. Пов'язки дозволять мазі вбратися і захистять шкіру від розчісування і лизання. У зоомагазині Petko ви можете придбати герметичний спрей-пластир Espree Natural Bandage, який має кровоспинні і загоювальні властивості, а також гіркуватий смак для захисту ранки від злизування або розгризання;
  • використовувати ветеринарний комір. Від фіксується на шиї і не дозволяє коту дотягнутися до проблемного місця.

Якщо мова йде про використання мазі для очей або вух, то спочатку поверхню потрібно продезінфікувати і провести санацію вушних раковин (почистити вуха), а потім наносити лікувальну мазь.

Як робити уколи коту

Для підшкірного введення ліків слід покласти кота біля себе, потягнути холку трохи вгору, ввести голку під кутом 45 градусів, ввести засіб і витягнути голку.

Якщо у вас немає досвіду робити ін'єкції, краще не експериментувати. Для надійності віднесіть кота в найближчу ветаптеку або клініку, і попросіть зробити ін'єкцію за призначенням лікаря.

 

Не впадайте у відчай, якщо не вийшло з першого разу зробити процедуру, це справа досвіду. Попросіть лікаря показати ще раз, і як-то кажуть, тренуйтеся на кішках ;)

Бажаємо здоров'я вам і вашим улюбленцям!

Перейти в каталог