Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Цукровий діабет у котів

Цукровий діабет у котів

Що таке цукровий діабет?

Діабет є метаболічним захворюванням, яке вражає людей, собак і кішок, серед інших. Ядром цього стану є підвищений рівень цукру в крові через недостатнє або відсутності вироблення інсуліну. Як правило, власний гормон інсулін, який виробляється в підшлунковій залозі, забезпечує всмоктування цукру з крові в тканини, щоб він міг перетворюватися в енергію або зберігатися в якості джерела енергії.

Якщо інсулін не може виконувати свою роботу (належним чином), рівень цукру в крові збільшується, і обмін речовин стає неврівноваженим. Це порушення викликає підвищення рівня цукру в крові, і в той же час спостерігається дефіцит цукру в тканинах, оскільки він не може бути в достатній мірі засвоюватися організмом. Ця комбінація створює клінічну картину, коли лікування не розпочато.

Хоча розвиток діабету є в значній мірі генетичним, можна внести активний внесок в зниження ризику в певній мірі. Даючи гарне харчування для котів при діабеті і, найголовніше, не надто багато їжі і стимулюючи достатнє фізичне навантаження, ви знижуєте ризик надмірної ваги і, в кінцевому підсумку, розвитку діабету.

Можливі причини цукрового діабету у котів

Корм для котів при цукровому діабеті купити

Розлади підшлункової залози

  • Цукровий діабет 1 типу, це якщо інсулін виробляється підшлунковою залозою. Якщо підшлункова залоза не функціонує належним чином або перестає функціонувати, виробництво інсуліну зменшується. Цей тип часто проявляється в ранньому віці. Ця форма гостра і тому часто легко впізнавана. Це найбільш поширена форма цукрового діабету у собак.
  • Цукровий діабет 2 типу є найбільш поширеною формою діабету у кішок. Ожиріння змушує організм постійно виробляти багато інсуліну, щоб вивести весь цукор з крові. В кінцевому підсумку клітини, які виробляють інсулін, виснажуються, а кількість інсуліну зменшується і, в кінцевому підсумку, не може бути вироблено. Стійкість до інсуліну також розвивається. Клітини в організмі завжди стимулюються інсуліном для поглинання цукру, так що в кінцевому підсумку вони перестають реагувати. Потім організм повинен виробляти все більше і більше інсуліну, щоб змусити клітини реагувати, а клітини, що виробляють інсулін, вже перевантажені. Це створює порочне коло, який в кінцевому підсумку призводить до діабету 2 типу.

Надмірна вага і неадекватні вправи

  • Ця форма діабету називається цукровим діабетом 2 типу і в основному така ж, як у людей. Через відсутність фізичних вправ і розвитку надмірної ваги чутливість до інсуліну знижується. Достатня кількість інсуліну присутній, але організм кішки не здатний засвоювати інсулін. У цьому випадку це називається нечутливістю або резистентністю до інсуліну. В результаті рівень інсуліну в крові стає надто високим. Коли кішка худне, організм знову може стати більш чутливим до інсуліну.

Згадані вище чинники є основними причинами діабету. Проте, інші чинники також можуть грати роль. Наприклад, є ознаки того, що ризик розвитку діабету частково визначається спадковими факторами. У деяких порід кішок, таких як Бірман, діабет зустрічається частіше, ніж в середньому. Крім того, вік також може грати роль; літні кішки, як правило, більш схильні до розвитку діабету. Крім того, інші гормони або ліки (наприклад, преднізолон) можуть стимулювати розвиток діабету.

Симптоми діабету у кішок

харчування при цукровому діабеті у котів купити

  1. У котів з діабетом в крові багато цукру. Нирки змушують цукор покинути організм разом з сечею. Цукор в сечі має властивість забирати зайву вологу, що змушує кішку більше і частіше ходити в туалет.
  2. Оскільки кішка багато мочиться, вона також втрачає вологу набагато швидше. Щоб компенсувати це, кішка буде пити більше.
  3. Цукор є важливим джерелом енергії, але не всмоктується у кішок з діабетом і, як вказувалося раніше, залишає організм через сечу, викликаючи дефіцит енергії. Це змусить кішку є більше, але схуднути.
  4. Через втрату ваги і структурної нестачі джерел енергії стан кішки погіршується; апетит зменшується, а кількість сну збільшується. Неврологічні симптоми можуть в кінцевому підсумку розвиватися.

Діагностика

Те, чи страждає кішка діабетом, може визначити тільки ветеринар, взявши зразок крові. Рівень цукру в крові може бути визначений на основі цього зразка крові. Проте, високий рівень цукру в крові не є достатнім доказом для діагностики діабету. У кішок з-за порушення, яке часто виникає при взятті крові, рівень цукру в крові може бути піднято на велику висоту. Проте, коли вміст цукру в Фруктозамін постійно збільшується, діагноз діабету може бути поставлений.

Лікування і харчування при цукровому діабеті у котів

Лікування діабету у кішок полягає в заміні відсутнього інсуліну або введенні ліків, які змушують тканини знову поглинати цукор. Якщо є легка форма діабету, цього може бути достатньо, щоб давати спеціальний лікувальний корм Royal Canin Diabetic який підтримує постійний і більш низький рівень цукру в крові або що кішка втрачає свій надмірна вага. Більшість комерційних марок кормів мають спеціальні корми для тварин з діабетом. В інших випадках може знадобитися інсулінова терапія, при якій інсулін необхідно вводити кішці.

Перейти в каталог