Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Вакцинація дрібних домашніх тварин

Вакцинація дрібних домашніх тварин

Коли мова йде про вакцинацію домашніх тварин, це не тільки про кішок і собак. Сьогодні ми розповімо від яких хвороб і як часто потрібно вакцинувати тхорів, декоративних пташок, кроликів і морських свинок. Навіть ці маленькі пухнасті грудочки схильні до різних інфекційних хвороб, які можна попередити за допомогою вакцинації.

Почитати про вакцинацію кішок та вакцинацію собак ви можете в нашому Блозі.

Вакцинація декоративних птахів

Хвилястих папужок, канарок та інших декоративних пташок, які живуть у вас вдома, також потрібно регулярно вакцинувати. Домашні пташки більш сприйнятливі до вірусів, ніж вуличні птиці. Вони можуть підхопити хворобу повітряно-крапельним шляхом навіть під час провітрювання приміщення. Хвороби папужок в цілому не є небезпечними для людей, але особливо дітям варто сторонитися хворих пташок.

Заводчики домашніх декоративних птахів повинні подбати про вакцинацію пташенят і віднести їх до ветеринара (орнітолога) на щеплення від дифтеричної, шкірної віспи, пташиного грипу та ньюкасльської хвороби (гостре вірусне захворювання, яке вражає органи дихання, шлунково-кишковий тракт і центральну нервову систему).

Ветеринар складає графік вакцинації індивідуально в залежності від виду, розміру пташки і її анамнезу.

Вакцинація тхорів

За 10 днів до планованої вакцинації тхора проводять дегельмінтизацію. Зараження паразитами сильно підриває імунітет, і не дозволяє належним чином реагувати організму на антигени. Вакцинують тільки клінічно здорову тварину. Якщо у тхора спостерігається нездужання, порушення травлення або він поранився, це свідчення для перенесення вакцинації на інший день, коли імунітет маленького вихованця буде максимально міцним.

Перше щеплення маленьким тхорам роблять у віці 9-11 тижнів від чуми м'ясоїдних. Потім в 13-15 тижнів роблять перше щеплення від сказу і ревакцинируют від чуми. Потім ці щеплення роблять щороку.

Щоб зменшити стрес від шумів навколишнього середовища, чужих тварин та людей, переносьте улюбленця у спеціальній переносці для тхорів, це набагато безпечніше

Всі дані про щеплення необхідно вносити в ветеринарний паспорт тварини, який можна оформити в будь-якій ветеринарній клініці. Дані про вакцинацію і дегельмінтизації знадобляться, якщо ви плануєте перевозити тварину, якщо йому буде потрібна операція чи він випадково поранить людину або іншу домашню тварину.

Вакцинація кроликів

Краплі від бліх і кліщів для декоративних кроликів

Кролики, так само як і інші дрібні домашні тварини, схильні до вірусних хвороб, захистити від яких, або хоча б пом'якшити перебіг захворювання, може тільки регулярна вакцинація.

Перше щеплення кроликам роблять в 3 місяці від міксоматозу. Це гостре вірусне захворювання, яке вражає очі і викликає утворення пухлин.

В 4 місяці кроликам роблять друге щеплення від вірусної геморагічної хвороби - гострого захворювання, яке вражає різні внутрішні органи, найчастіше - легені і печінку.

Далі графік повторних вакцинацій залежить від безпосередньо вакцин, які використовує ветеринар і стану вашого вихованця.

Якщо ви возите кролика за місто, випускаєте його побігати на травичку або плануєте поїздку за кордон, то вашому кролику не обійтися без щеплення від сказу.

Щоб попередити ряд інших захворювань, які можуть передаватися через паразитів, кроликів і місця їх проживання потрібно регулярно обробляти засобом від бліх і кліщів.

Графік вакцинації планує ветеринарний лікар. Перед процедурою він оглядає кролика, і якщо у нього спостерігається підвищення температури, виділення з очей, носа або вух, якісь шкірні висипання або інші симптоми - вакцинацію необхідно відкласти, поки тварина не буде повністю здорово. Також за 10 днів до вакцинації необхідно провести дегельмінтизацію.

Вакцинація морських свинок

Не дивлячись на те, що морські свинки часто живуть в клітках і в домашніх умовах, їм також необхідно робити щеплення, щоб убезпечити не тільки морську свинку від інфекційних хвороб, але і зберегти здоров'я і життя інших домашніх тварин і людей. Особливо це стосується тих гризунів, які гуляють на вулиці або їдять свіжу траву. У них ризик підхопити хворобу, яка передається з виділеннями і побічно від заражених тварин набагато вище.

Морських свинок прищеплюють, якщо вони важать більше ніж 0,5 кг. Перше щеплення робиться в 4-5 місяців, а потім повторюється щорічно. Морських свинок прищеплюють найчастіше від бордетеліозу - інфекційного захворювання, яке вражає дихальні шляхи.

Перед вакцинацією ветеринарний лікар (ратолог) оглядає вихованця. У нього повинні бути чисті очі, ніс і рот, без виділень, виразок або інших хворобливих симптомів. Тварина має бути активно, збалансовано харчуватися. Також не повинно бути порушень травної системи. Вакцинується лише клінічно здорова тварина!

 

Вакцинація інших дрібних гризунів, як правило, не передбачена. Але медицина не стоїть на місці, і перед тим як брати маленького гризуна або іншу домашню тварину, проконсультуйтеся з ветеринаром чи є необхідність робити ті чи інші щеплення, враховуючи вид вашої тварини, регіон, в якому ви проживаєте, і епідеміологічну ситуацію в ньому.

Перейти в каталог