Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Бути чи не бути - сухий корм чи "натуралка"

Бути чи не бути - сухий корм чи "натуралка"

Якщо герої Шекспіра задавалися питанням "Бути чи не бути", то власники домашніх тварин задаються питанням: сухим кормом або натуральною їжею годувати свого вихованця. Насправді, рішення приходить часто з досвіду: якщо на "натуралці" почалися розлади, переводять на сухий корм, або навпаки.

Однозначно відомо одне - кішки і собаки - м'ясоїдні тварини, тому основою їх раціону має бути м'ясо, особливо у кішок, так як собаки визнані більше як всеїдні тварини. Вміст м'яса в харчуванні має становити мінімум третину раціону. І тут власники часто припускаються помилки. У натуральному кормі переважає каша, а іноді і зовсім залишки зі столу, а в сухому раціоні - злаки не дуже якісних кормів. Рано чи пізно незбалансоване харчування призведе до порушень функцій внутрішніх органів, вихованець почне хворіти, погано себе почувати, шерсть стане тьмяною або почне сипатися. Особливо дефіцит м'ясних продуктів позначається на кішках. У м'ясі міститься таурин, який не виробляється в організмі у кішок, але життєво їм необхідний.

Нижче ми опишемо основні переваги та недоліки видів харчування для домашніх тварин, а кожен власник може вибирати найбільш підходящий варіант для себе і свого вихованця.

Переваги та недоліки натурального раціону

Зазвичай, натуральний раціон вихованця складається або з їжі, якою власник сам харчується, або ж він готує окремо дієтичне харчування, що складається з каші і нежирного м'яса. Перший варіант строго заборонений. Давати тварині залишки зі столу - значить піддавати його здоров'я випробуванням і скоротити життя улюбленця. Сіль і спеції з нашого улюбленого бульйону можуть призвести до розладів і хронічних хвороб внутрішніх органів. Також вихованцям строго заборонено давати шоколад, який шкодить серцю і ниркам, коров'яче або козяче молоко, що викликає розлад шлунка, виноград, вживання якого призводить до ниркової недостатності, і трубчасті кістки, які можуть застрягати, пошкоджувати внутрішні органи і викликати закрепи.

Другий варіант більш прийнятний. Якщо в раціоні переважає дієтичне м'ясо яловичини або курятини, а також рис або гречка і додатковий вітамінний комплекс для кішок або собак, вихованець буде себе відмінно почувати. Але тут криється кілька мінусів натурального дієтичного харчування:

Лікувальний корм для собак при хворобі печінки Brit Veterinary Diet

− дуже важко ідеально збалансувати натуральний раціон, щоб тварина отримувало всі необхідні вітаміни і мінерали. Ніколи не можна точно знати аналітичний склад порції;

− на приготування свіжого харчування потрібно багато часу;

− дієтичне натуральне харчування дороге. М'ясо повинно бути першої свіжості, необхідно додатково підбирати комплекс вітамінів;

− натуральна їжа м'яка і тільки сприяє утворенню нальоту і зубного каменю. Тому додатково потрібно купувати собакам тверді ласощі для чищення зубів Тріксі або інших виробників, і щодня чистити вихованцеві зуби;

− якщо в раціоні присутнє сире м'ясо, є високий ризик зараження паразитами і гельмінтами, а якщо м'ясо варити, воно втрачає багато важливих мікроелементів;

− порція в мисці швидко завітрюється і псується, тому якщо тварина не поїла, їжу потрібно викинути.

Незважаючи на все це, натуральний раціон має місце бути. І якщо ви готові приділяти час для приготування корисної їжі для вашого маленького Друга, то наступні плюси переважать:

+ натуральний раціон ідеально підійде вибагливим гурманам. Така їжа за рахунок природної вологості і складу має велику смакову привабливість;

+ ви самі контролюєте склад їжі вашого вихованця. Ви точно знаєте яке м'ясо і в якій кількості від споживає, знаєте терміни придатності їжі і стежите за її свіжістю.

Плюси і мінуси сухого корму

Все більшої популярності набирає готове харчування для собак і кішок. Виробники сухих і вологих кормів намагаються догодити найвибагливішим вихованцям, створюють лінійки харчування для різних порід, різних особливостей тварин, а також лікувальні корми для собак і кішок. Різноманітність смаків і призначень може збити з пантелику і є ризик вибрати неправильний корм. Тому ми радимо перед вибором харчування проконсультуватися з ветеринаром або фахівцем, який займається питаннями харчування для тварин, щоб вибрати склад, який підходить саме вашій тварині. Перед вибором корму варто розрізняти раціони в залежності від класу:

  • корм преміум класу - містить 20-30% м'яса, субпродукти, вітамінно-мінеральні добавки. Це непоганий корм за доступною ціною, який засвоюється на 70% і підходить здоровим і міцним вихованцям;
  • корм супер-преміум класу - містить більше 50% м'яса і субпродуктів без кісток і шкіри, всі вітамінно-мінеральні добавки, необхідні для повноцінного розвитку організму. Корм засвоюється на 95%. Корми такого класу бувають спеціалізовані для лікування від хвороб певних органів або для підтримання здоров'я в якості дієти;
  • корм класу холістик - містить тільки м'ясо без субпродуктів, а також фрукти, овочі і ягоди, які є джерелом вітамінів і мінералів. У такі корми входять інгредієнти, які використовують люди у своєму раціоні. За вмістом речовин таке харчування максимально схоже на раціон тварини в природі.

Нинішня кількість кормів привела до величезної конкуренції на ринку, і як наслідок виробники почали максимально економити на інгредієнтах і виробничих процесах. Це призвело до наступних мінусів використання готових раціонів:

− важко з першого разу підібрати корм, який ідеально підійде для травної та інших систем організму тварини;

− неможливо проконтролювати свіжість і умови виробництва кормів;

− вартість кращих кормів досить висока, в той час як корми економ-класу майже не містять м'яса і мають бідний склад;

− через неправильно підібраний корму через деякий час можуть загострюватися хвороби або з'явитися алергія.

Сухий корм для стерилізованих кішок Royal Canin

Не дивлячись на це, з кожним роком зростає тенденція переходу домашніх тварин на сухі і вологі готові раціони. Мабуть, плюси все таки значно важливіше:

+ корм швидко і зручно використовувати як вдома, так і в подорожах;

+ можна підібрати ідеальний раціон для конкретної породи або для тварин з різними особливостями, наприклад, корм для стерилізованих кішок Роял Канін;

+ аналітичний склад супер-преміум кормів збалансований і контролюється Європейською федерацією індустрії виробництва кормів для домашніх тварин. З допомогою ветлікаря ви зможете точно підібрати ідеальний раціон, враховуючи особливості вашого вихованця;

+ корм може зберігатися тривалий час і не псується, якщо вихованець його не з'їв повністю;

+ в разі хвороби набагато легше скорегувати раціон і підібрати нове харчування, ніж в натуральному раціоні.

Погодимося, набагато швидше і простіше насипати в мисочку норму корму, ніж варити телятину, кашу і стежити за балансом вітамінів. Варто також враховувати, що даючи вихованцеві сухий корм, потрібно слідувати нормам годування, які виробник вказує на упаковці. Перегодовуючи собаку або кішку, можна сильно підірвати її здоров'я. Також важливим моментом є постійний доступ тварини до чистої питної води.

Комбіноване харчування: чи можна змішувати "натуралку" з кормом

Запам'ятайте, що змішувати сире м'ясо або кашу з кормом або ж інші натуральні продукти з сухим кормом або консервами не можна! У цих раціонів різна кислотність і засвоюваність. Коли вони змішуються разом, починається дисбаланс і порушення шлунково-кишкового тракту. Не дарма при переході на корм з "натуралки" радять спочатку давати трохи корму (орієнтовно ¼ добової норми) між основними годуваннями і поступово протягом 5-7 днів повністю замінювати основні порції на сухий корм. Постійно годувати тварину і натуральною їжею, і сухим кормом не можна.

Поняття "комбіноване харчування" може використовуватися в значенні годування і сухим кормом, і консервами. Мається на увазі, що вранці тварина їсть порцію сухого корму, а ввечері - порцію вологого корму. Такий раціон буде навіть корисний для вибагливих або літніх собак і кішок. Різноманітність смаків консерв не дозволить голодувати пухнастому гурману. Тим більше, інгредієнти, які використовують в таких консервах не завжди легко приготувати вдома, як наприклад, консерви для собак Карнілав з м'ясом північного оленя. Літній собаці вологе харчування полегшить поїдання, так як зуби вже не такі міцні для розгризання крокетів. В такому випадку норму споживання корму і консерви краще прорахувати з ветеринаром, щоб уникнути перегодовування або голодування.

Як бачите, вибір харчування для вашої тварини повністю лягає на ваші плечі, і будь-який варіант можна зробити кращим для вашого вихованця. Головне, щоб від був ситий, отримував всі необхідні вітаміни і мінерали, був здоровим і активним. Цього ми вам і бажаємо!

Перейти в каталог