Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Як пережити морози: що потрібно знати про обмороження у собак

Як пережити морози: що потрібно знати про обмороження у собак

Зима в цьому році прийшла раптово - в січні! Вдарили морози і випало багато снігу. Лайки, маламути і хаскі пристрасно загрібають сніг, радісно виляють хвостом і не хочуть іти додому. А ось меньшим вихованцям не так весело, особливо породам без підшерстку або шерсті зовсім.

Шерсть і розмір собаки - основні пункти, що впливають на її терморегуляцію. Чим менше собака за розміром, тим вище у неї температура, а чим вище температура - тим більша ймовірність переохолодження. Наприклад, у ньюфаундлендів нормальна температура - 37 градусів, плюс враховуємо шерсть і розмір - звичайно, такий собаці не страшний мороз. Інша справа - чихуахуа: температура 38,5 градусів, лапки тоненькі і немає підшерстя - вони замерзають, навіть не ступаючи на сніг. Проте обмороженню можуть піддаватися собаки всіх порід, якщо вони занадто довго були на морозі. Найбільш схильні до дії морозу - ділянки віддалені від серця: вуха, кінчик хвоста, мошонка у псів, молочні залози і подушечки лап.

Перелік порід собак, які найбільше піддаються переохолодженню досить широкий:

  • собаки мініатюрних порід: чихуахуа, той-тер'єри, йоркширські тер'єри;
  • собаки з тонкою шкірою і без шерсті: китайські хохлаті собачки, короткошерсті хорти, азаваки (африканські хорти), грейхаунди (сірі хорти), левретки;
  • собаки з короткими лапками або довгими вухами: пекінеси, такси, басетхаунди, спаніелі.

Власникам тварин необхідно знати як виявляється обмороження, що потрібно робити в першу чергу і як йому запобігти.

Переохлаждения и обморожения у собак - основные симптомы

Ветеринари визначають обмороження (як і опіки) за ступенем ураження: легкий, середній, важкий.

При легкому ступені обмороження на уражених ділянках блідне шкіра, в теплому приміщенні вона червоніє. У таких випадках головне - вчасно помітити і не зробити ще гірше. При загоєнні шкіра в місцях почервоніння почне лущитися, поки не оновиться повністю.

При середньому ступені обмороження шкіра набуває синюшного кольору, собака стає сонливою, уражені ділянки хворобливі. Якщо вчасно звернутися до ветеринара і правильно лікувати тварину, на обморожених ділянках відновиться кровопостачання і вони повністю відновляться. Але в таких випадках підвищений ризик бактеріальних інфекцій через пошкодження шкірного покриву. Тоді необхідно підключати антибіотики і реабілітація може затягнутися.

При тяжкому ступені на шкірі з'являється крижана кірочка, на місці якої в теплому приміщенні утворюються пухирці. Ці ділянки дуже болючі для собаки, і їй необхідна допомога ветеринара аж до хірургічного втручання. Через те що температура на уражених ділянках тіла знизилася майже до температури зовнішнього середовища, тканини починають відмирати - часто в таких випадках необхідна ампутація обмороженої частини тіла.

Перша допомога і лікування обмороження

Перша допомога при обмороженні

Як тільки собака починає сильно тремтіти, підтискати лапи, хвіст, проситися на руки, вже потрібно звернути на неї увагу. Це перші дзвіночки дискомфорту, коли ще немає обмороження. При цьому переохолодження також шкідливо і може викликати застуду, про яку ми писали в попередній статті.

Якщо ви знайшли бездомну, кинуту або загублену собаку, її потрібно оперативно перенести в тепле і сухе місце. Саме перенести! Якщо почалося обмороження кінцівок, пересування доставить вихованцеві біль і подальше пошкодження шкірного покриву, що тільки погіршить ситуацію.

Якщо ступінь обмороження легкий, буде достатньо помістити собаку в ванну з теплою водою (25-30 градусів, не вище!), щоб швидше відновився кровообіг. Також ефективним буде сухе тепло: зігрійте собаку руками, диханням, теплим пледом або використовуйте спеціальну термо-підстилку для собак. Не можна шкіру розтирати, мазати жиром, маслами або людськими засобами проти обмороження. На ці засоби у собаки може бути алергічна реакція. Щоб перестрахуватися, зателефонуйте ветеринару і проконсультуйтеся про подальші дії.

При середньому та тяжкому ступенях необхідно везти собаку до ветеринара. Лікар оцінить ступінь пошкодження, надасть професійну допомогу (при необхідності хірургічне втручання) і призначить подальше лікування. Це може бути комплекс знеболюючих, протишокових препаратів, з доповненням антибіотиків, якщо в ранки потрапила інфекція.

Профілактика обморожень у собаки

Сухий корм для собак активних порід

Щоб виключити переохолодження та обмороження у вашого вихованця, приділіть особливу увагу його харчуванню, зменшіть тривалість прогулянок, збільшіть активності вдома, в особливо морозні дні надягайте на собаку комбінезон або жилет.

Від збалансованого харчування залежить повноцінний розвиток і життєдіяльність вихованця. Якщо він отримує достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, його імунна і кровоносна система не підведуть в морозну зиму і допоможуть пережити холоди. Але це не означає, що потрібно збільшувати кількість корму в мисці. Переїдання погано позначиться на здоров'ї собаки. Харчування має містити достатню кількість протеїну і жирів, такі властивості мають корми для активних собак.

Зменшення тривалості прогулянок має іншу сторону медалі. Собака починає менше рухатися, витрачати енергію, що може спричинити проблеми з суглобами, переїдання. У маленьких собак ви можете частіше відчувати неприємний запах навколо хвоста - через зниження активності швидше засмічуються анальні залози, відповідно їх потрібно частіше чистити. Тому необхідно урізноманітнити дозвілля вихованця вдома: придумайте для нього нову іграшку, або грайте разом з ним.

У сучасному світі одяг та взуття для собак - це вже необхідність. Комбінезони і жилети захищають тіло від переохолодження, а взуття для собак захищає подушечки лап від морозу і реагентів. Привчити собаку до взуття буває складно, особливо якщо така необхідність виникла вже в дорослому віці. На допомогу можуть прийти шкарпетки для собак - вони зручніші, хоча не такі надійні.

Ми впевнені, що ви подбаєте про своїх вихованців і не дозволите їм замерзнути, але до цього схильні бездомні, кинуті і загублені собаки. Будьте уважнішими до тварин на вулицях, можливо тільки ви зможете допомогти їм пережити зиму.

Перейти в каталог