Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Пристебніть ремені. Подорожуємо з вихованцем по Україні (частина 1)

Пристебніть ремені. Подорожуємо з вихованцем по Україні (частина 1)

Подорож із вихованцем може принести масу задоволень і вам, і вашому улюбленцю. Найчастіше в поїздку беруть із собою собак, так як вони важче переносять самотність, ніж кішки, і більше люблять прогулянки на свіжому повітрі. З вихованою і дресированою собакою прогулянки по вулицях нових міст, морським пляжам і навіть горам будуть в задоволення. Для цього необхідно дотримуватися кількох правил і пересторог: мати укомплектовану аптечку для вихованця, зробити всі щеплення, мати перелік документів для вивозу, ввезення або транзиту вихованця. Є багато нюансів в тому, щоб перевезти тварину на поїзді, літаку і навіть автомобілі. Тому сьогодні ми розповімо першу частину - про поїздки по Україні.

Подорож із вихованцем залізничним транспортом

Перевезення тварин залізничним транспортом по Україні регламентується Правилами перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти. Якщо ви курсуєте по Україні, але поїзд формування іншої країни (наприклад, напрямок Мінськ-Івано-Франківськ - це формування складу Білорусії), то тварини перевозяться згідно міжнародних норм правил перевезень. Давайте розбиратися.

Що потрібно, щоб перевезти маленьку тварина (собаку до 45см в холці, кота, хом'яка й інших) по Україні:

  • собак дрібних порід (до 45см в холці), котів, птахів та інших дрібних тварин потрібно перевозити в спеціальній переносці для котів і собак (клітка, контейнер, ящик, ємність або інша тара жорсткої конструкції), що виключають пошкодження або забруднення вагона, не більше 2 особин. Всі клітки повинні мати абсорбуюче дно;
  • тварина повинна знаходиться на полиці біля господаря, під полицею, або на руках у господаря, якщо місце сидяче;
  • щоб перевезти тварину в звичайному купе або плацкарті, всі 4 місця викуповувати не потрібно;;
  • щоб перевезти тварину в купе типу СВ або М, потрібно викупити всі місця купе. Добре, якщо ви їдете зі знайомими і не потрібно буде переплачувати за пусте місце
  • для тварини потрібно купити в привокзальних касах багажну квитанцію. Плата за перевезення дрібних тварин при пасажирі у пасажирських вагонах оплачується за особину чи місце по тарифу на перевезення багажу як за 20 кг.
  • при переміщенні тварин за межі областей, районів, міст залізничним транспортом потрібно отримати в державній клініці ветеринарної медицини ветеринарне свідоцтво форми 1.

Ветеринарне свідоцтво коштує недорого, але діє лише 3 дні. Тобто, протягом цих 3 днів вам потрібно перетнути кордони міста/області. Це варто враховувати, особливо коли ваша поїздка потрапляє в вихідні дні, і ветеринарка може бути закрита. Щоб повернутися назад, вам потрібно отримати аналогічну довідку знову. Введіть в пошуку "міська державна лікарня ветеринарної медицини" потрібного міста, на всякий випадок зателефонуйте туди, щоб уточнити графік роботи і можливість отримання свідоцтва, і заплануйте туди похід, коли будете повертатися додому.

Що потрібно, щоб перевезти велику собаку по Україні:

  • в пасажирських і швидкісних поїздах дальнього спрямування собак вище 45см в холці можна перевозити тільки при наявності повідка і намордника для собак в окремому купе, не більш як 2 особини. Тобто потрібно викупити всі 4 місця купе. Добре, якщо з вами їдуть знайомі, що не проти сусідства тварин, але ризикувати і домовлятися з незнайомими людьми прямо перед від'їздом не варто, вас можуть просто не пустити в вагон.
  • в приміських і регіональних потягах великі собаки перевозяться в крайніх тамбурах першого і останнього вагона поїзда (не більше двох собак) в намордниках на металевій чи міцній шкіряній прив'язі і під наглядом супровідника, команди якого вони виконують.
  • для групових перевезень великих собак (більше 5) організатор перевезення повинен укласти угоду з власником вагона на оренду чи замовлення спеціального вагона.
  • у собаки повинен бути ветеринарний паспорт зі щепленнями та багажна квитанція в залежності від ваги собаки.
  • потрібно отримати ветеринарне свідоцтво форми 1.

Лайфхак. Коли ви плануєте тривалу поїздку на поїзді з твариною, роздрукуйте або збережіть на телефоні графік зупинок. Сплануйте прогулянки на найтриваліших зупинках, щоб тварина почувалася комфортно. Візьміть пакети для екскрементів, щоб прибрати фекалії з вокзальних клумб.

Подорож із вихованцем авіатранспортом

Перевезення собак та кішок літакомЯкщо ви подорожуєте з улюбленцем по Україні літаком, то необхідно враховувати всі нюанси конкретної авіакомпанії, у якій ви купуєте квиток. Варто врахувати, що, наприклад, МАУ перевозять тільки собак і кішок:

  • в салоні літака можна перевозити собак і кішок до 10кг в спеціальному контейнері (в інших авіакомпаній вага може бути 8 і 5 кг);
  • великі собаки до 75кг перевозяться в багажному відділенні. Їх необхідно помістити в спеціальний контейнер для транспортування великих собак;
  • для подорожей по Україні необхідне свідоцтво про вакцинацію тварини, яку можна отримати в державній ветеринарній клініці. Повторимо, що щеплення від сказу повинне бути зроблене не раніше, ніж за рік, і не пізніше, ніж за місяць до вильоту (наприклад, якщо зробити щеплення 11.03.2021 року, то 12.03.2022 року воно вже буде недійсне. І якщо зробити щеплення 11.03.2021, то планувати поїздку можна через 31 день (а краще взяти кілька днів в запасі).

МАУ виділяють окрему категорію дрібних тварин - це собаки і кішки до 10кг для емоційної підтримки в салоні літака. Якщо заздалегідь попередити авіакомпанію про таку тварину, надати довідку від лікаря, що ви потребуєте супроводу тварини, і дотримати всі норми, зазначені на сайті, вона перевозиться безкоштовно.

Подорож із вихованцем автотранспортом

Автобокс для перевезення собак в автомобілі AtLas Car ALuminium

Якщо ви подорожуєте по Україні особистим транспортом, то особливих вимог для перевезення ваших тварин немає. Тут важливо, щоб тварина почувалася комфортно у вашій машині. Подбайте про автобокс для перевезення собак або забезпечте його підстилкою на задньому сидінні. Салон автомобіля повинен добре провітрюватися, особливо в жарку пору року. Не залишайте свого вихованця в машині одного! Влітку це загрожує тепловим ударом або летальним результатом. Регулярно вигулюйте вихованця, якщо подорож тривала. Слід забезпечити доступ до свіжої води.

Якщо ви подорожуєте по Україні автобусом або іншим автотранспортом, то перевізник може вимагати такі документи:

  • ветеринарне свідоцтво форми 1;
  • паспорт зі щепленнями від сказу та інфекційних захворювань.

Дрібну тварину дозволяється взяти в салон як ручну поклажу. На рахунок великих собак слід уточнювати інформацію у кожного конкретного перевізника, так як умови перевезення можуть відрізнятися.

Окрему категорію складають собаки-поводирі. Для них також потрібно робити ветеринарне свідоцтво, але купувати багажну квитанцію в залізничному транспорті або квиток в літак не потрібно. Ці собаки перевозяться безкоштовно. У поїзді вони їдуть на повідку поруч з господарем, а в літаку - в наморднику і на короткому повідку також поруч з господарем.

Якщо розставити види транспорту за суворістю норм перевезення тварин, то звичайно ж, на першому місці буде авіатранспорт, потім слідує залізничний транспорт, а потім автотранспорт, де умови досить лояльні, особливо до маленьких вихованців.

Через деякі неточності та зміни в правилах перевезення співробітники залізниці можуть вимагати квитки на всі місця купе для маленьких вихованців і не питати про свідоцтво форми 1. Ми радимо вам озброїтися роздруківками з нормами перевезень, придбати багажну квитанцію, форму 1 з ветпаспортом і сміливо вирушати в подорож.

Вже наступного четверга вийде наступна частина статті - про подорожі за кордон. Слідкуйте за нашим блогом і залишайте питання або коментарі в соцмережах.

Перейти в каталог