Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Вакцинація собак: від чого, для чого і як часто

Вакцинація собак: від чого, для чого і як часто

Невід'ємною частиною догляду за здоров'ям цуценяти і дорослого собаки є регулярна вакцинація. Вакцинація - це введення ослабленого або вбитого збудника захворювання (антигену) для того, щоб імунна система виробила антитіла і захистила організм від зараження. Це єдиний спосіб захистити не тільки вихованця, але і оточуючих від небезпечних інфекційних захворювань і такого смертельного захворювання як сказ.

Якщо робити щеплення не вчасно або неправильно, ефекту від них не буде, і що ще гірше - можна нашкодити здоров'ю тварини. Тому коли ви берете додому цуценя або вже дорослу собаку потрібно розуміти які щеплення у неї зроблені, скласти графік наступних вакцинацій і строго йому дотримуватися.

Від яких хвороб потрібно робити регулярні щеплення

З раннього дитинства цуценя і в наступні роки собаку щеплюють від ряду небезпечних інфекційних хвороб:

  • чума - гостре вірусне захворювання, яке супроводжується лихоманкою, порушенням функцій центральної нервової системи (ЦНС), ураженням шкірних покривів і рясними виділеннями слизових оболонок. Передається через екскременти заражених тварин, контакт з виділеннями або частинками епітелію. Може переноситися на підошвах взуття. 
  • парвовірусний ентерит - він же геморагічний ентерит, найпоширеніше вірусне захворювання серед собак. Хвороба вражає шлунково-кишковий тракт (ШКТ), серце. Супроводжується сильним блюванням з кров'ю, лейкопенією і зневодненням. Тварина може заразитися як від хворої тварини, так і від заражених предметів: іграшок, мисок, одягу та іншого. 
  • інфекційний гепатит - вірусне захворювання, яке вражає ШКТ, печінку, нирки, очі і центральну нервову систему. Часто може супроводжуватися супутніми хворобами: чумою, ентеритом, сальмонельозом та іншими, що ускладнює діагностику. Тварина може заразитися від іншої тварини через екскременти, виділення з очей або носа, а також через їжу і воду. 
  • парагрип собак - вірусне захворювання, яке вражає верхні дихальні шляхи. Супроводжується сильним кашлем, сірозними виділеннями з носа або очей, невеликою лихоманкою. Тварина може заразитися повітряно-крапельним шляхом.
  • лептоспіроз - інфекційне захворювання, що вражає печінку, нирки, кровоносну систему і ЦНС. Симптоми можуть бути різні в залежності від того, який орган уражений більшою мірою. Заразитися собака може через укус зараженої тварини, воду, миски, іграшки, через плаценту від самки, а також якщо бактерія потрапляє в шлунково-кишковий тракт.
  • сказ - дуже небезпечне вірусне захворювання зі 100% смертністю і для тварини, і для людини, якщо симптоми вже проявилися. Передається через укус зараженої тварини. Вірус сказу небезпечний для тварин будь-якого віку і породи.

Вакцинація цуценят і дорослих собак. Коли робити перші щеплення

Procox Суспензия от всех видов глистов для щенков и собак

Щоб захистити тварину від зараження перерахованими вище хворобами або максимально полегшити проходження хвороби, необхідно регулярно проводити щеплення. І цуценяті і дорослому собаці потрібно робити щеплення, якщо тварина повністю здорово і має міцний імунітет. Будь-який шлунковий розлад, ранка, стрес вже будуть протипоказанням до вакцинації. Також протипоказанням до вакцинації є зараження гельмінтами. Тому завжди за 10-14 днів до вакцинації необхідно дати засіб від глистів для собак. Протягом 10-14 днів виходять гельмінти і їх токсини, імунітет тварини зміцнюється. Тільки в такому випадку вакцина буде ефективна.

Перше щеплення цуценяті роблять не раніше 6 тижнів. У 6 тижнів робиться щеплення від парвовірусного ентериту. Це необов'язкова, але бажана вакцинація.

У 8 тижнів цуценяті роблять щеплення від чуми, ентериту (повторно або в перший раз), гепатиту, парагрипу та лептоспірозу.

У 12 тижнів робиться повторне щеплення від інфекційних хвороб і перше щеплення від сказу. Раніше 12 тижнів вакцинувати від сказу не можна.

У 16 тижнів робиться щеплення від чуми, ентериту і гепатиту.

У 48 тижнів (коли цуценяті виповнюється рік), йому необхідно знову зробити комплексне щеплення від інфекційних хвороб і від вірусу сказу.

Надалі щеплення робляться раз на рік (комплексна + сказ), так як антитіла циркулюють в крові близько року, а імунна система повинна виробляти їх регулярно.

Після вакцинації у собаки можуть бути деякі побічні ефекти: слабкість, незначна блювота залишками їжі, невелике підвищення температури. Це вважається нормою і відповідною реакцією імунної системи на антиген (ослаблений збудник хвороби).

Ми не рекомендуємо робити щеплення своїм вихованцям самостійно. Тільки ветеринарний лікар знає правильне дозування, зможе передбачити побічний ефект або навіть попередити його. Цікаво, що дозування вакцини не залежить від розміру тварини. І цуценяті чіхуахуа, і німецькому догу потрібна однакова доза антигенів для розвитку імунітету.

Яку вакцину краще використовувати

Якщо ви плануєте подорожувати з вашої собачкою за кордон, потрібно враховувати, що не всі вакцини визнаються законодавством інших країн. Тому, коли ви робите перші і наступні щеплення у ветеринарного лікаря, скажіть йому про ваші закордоні плани, щоб лікар використовував вакцину виробника, який визнається в країнах Європи Азії та США. Записи про дату, назву вакцинації, і дані про ветеринарну клініу є офіційними, і фіксуються в паспорті тварини. Паспорт необхідний для перевезення тварини та оформлення ще цілого переліку документів. Які документи потрібні для перевезення тварини за кордон ми детально написали в попередній статті. Особливу увагу зверніть на вакцину від сказу. Є перелік вакцин від сказу, які приймаються іншими країнами:

ANNAMUNE
AILIRAB
BAYOVAC
BIOCAN
CADIMUM
CANDIVAC
CANIGEN
DEFENSOR
DELVAVAC-R
DOG-VAC
DOHYCAT
DOHYRAB
DOHYVAC
DURA RAB
ECLIPSE
EGALRAB
ENDURACELL
EPIRAB
EPIFAX
EUFENOR
FELAN
FELIDOVAC
FELIGEN
FELINIFFA
FELIRAB
FELOCELL
FLOVAX
GALAXY IR
HEXADOG
IMMUNRAB
IMRAB
IVENRAB
LEPTORA*
LEPTORABISIN*
LT-VAC T
MADILEP
MADIVAK
MUNORAB-3
NOBI-VAC
ONTAVET R
PARVOLEPTORABISIN
PENTADOG
QUADRICAT
RABCINE
RABDOMUN
RABGUARD-TC
RABICELL
RABIES-VAC
RABIFFA
RABIGEN
RABILABUN
RABISIN
RABIVAC
RM FELINE
SHP+LT VAC VEMIE*
TOBIVAC DESSAU
TOLLWUT-IMPSTOFF JANSSEN
TRIMUNE
UNIRAB
VACCIDOG R TPIMUNE
VANGARD RABIES
VIRBAGEN

Такі вакцини як Рабікан, Рабізін, Щелково не визнаються за кордоном.

Вакцинація - обов'язкова частина життя вашої собаки. Це допоможе зберегти її здоров'я і життя!

Перейти в каталог