Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Собаче серце: діагностика та лікування хвороб серця у собак

Собаче серце: діагностика та лікування хвороб серця у собак

У попередній статті про загострення хронічних захворювань та появу нових внаслідок стресу у домашніх тварин ми зачепили тему серцево-судинних захворювань у собак. Бачимо, що ця тема має значний відгук, тому розповімо детальніше про “сердечні справи” наших домашніх улюбленців. Почитати статтю про лікувальні корми при інших хронічних або гострих захворюваннях ви можете тут.

Спектр серцево-судинних захворювань у собак досить широкий. Це і хвороби, які розвиваються упродовж кількох років, особливо у похилому віці собак, і хвороби, які виникають раптово внаслідок ускладнень інфекційних захворювань або сильного стресу:

  • анемія (недокрів’я) - недостатня кількість еритроцитів у крові та низький рівень гемоглобіну — виникає внаслідок травм і крововтрати, інфекцій або незбалансованого харчування;
  • ендокардит - запалення внутрішньої оболонки серцевого м’яза — виникає внаслідок інфекційних захворювань;
  • міокардит - порушення і послаблення серцевого ритму внаслідок запалення серцевого м’яза після інфекційних хвороб-;
  • перикардит - запалення навколишньої оболонки серця — може виникати після інфекційних хвороб або у собак літнього віку вже з наявними хронічними хворобами;
  • атеросклероз - ураження стінок артерій, їх ущільнення та структурна зміна внаслідок великої кількості холестерину в їжі;
  • інфаркт міокарда - некроз серцевого м’яза внаслідок недостатнього кровопостачання — виникає внаслідок сильного стресу або бактеріального ендокардиту;
  • серцева недостатність - слабка робота серцевого м’язу.

Відомо, що серцево-судинні хвороби становлять 40% усіх летальних випадків у наших улюбленців. Тому їх вчасна діагностика та лікування дуже важливі! Поговоримо про це далі у статті.

Серцева недостатність у собак

Однією з найпоширеніших хвороб серця у собак є серцева недостатність, яка часто набуває хронічного характеру. Це захворювання виникає як ускладнення після інфекційних хвороб або у собак похилого віку.

Фактом цієї хвороби є неповноцінна робота серцевого м’язу. Він зношується або пошкоджується і починає погано виконувати свою основну задачу — забезпечувати кровообіг по тілу. Собака починає швидко втомлюватись і наче задихатися — з’являється кашель, хропіння, задишка.

Особливо схильні до такої хвороби собачки-брахіцефали (бульдоги, мопси, чіхуахуа, пекінеси, шарпеї та інші песики з короткими мордами), собаки, які ведуть активний спосіб життя, або з особливою будовою тіла та серцево-судинної системи: кучеряві спаніелі, той-тер'єри та боксери, англійські бульдоги, ірландські вовкодави, добермани. У них і так утруднене дихання через будову носоглотки або інші особливості, а особливо під час стресу або фізичних навантажень тварині потрібно ще більше кисню, дефіцит якого є причиною набряку легень і зупинки серця. Також тривалі стресові події можуть призвести до загострення серцево-судинних захворювань. Тому необхідно звернутися за консультацією до ветеринара, якщо у вашого улюбленця спостерігаються хоча б якісь із цих симптомів:

  • швидка стомлюваність, слабкість, апатичність
  • відсутність апетиту 
  • тахікардія (пришвидшене серцебиття) 
  • задишка 
  • порушення серцевого ритму  (нерівномірний пульс)
  • підвищення температури тіла 
  • синюшність слизових оболонок

Це може свідчити і про інші хвороби серця: ендокардит, міокардит, анемію тощо. При діагностуванні захворювань серцево-судинної системи ветеринар призначить ліки, а також новий раціон — лікувальний сухий корм для собак.

Лікувальні корми для собак з хворобами серця

Вилікувати хронічну серцеву недостатність у собак повністю неможливо. Проте, регулярна діагностика та підтримуюча терапія можуть максимально покращити життя вашого улюбленця.

Собакам із серцевою недостатністю необхідно зменшити фізичні навантаження. Окрім цього, лікар призначить ряд препаратів для підтримки серцевої функції: вітаміни, мінерали, наприклад добавка Canina Herz Vital, серцеві глікозити, протисимптомні препарати (наприклад, сечогінні — від набряків), кардіопротектори тощо. Також ветеринар призначає нову лікувальну дієту, яка має містити низький рівень солей. Дієта має бути з обмеженим рівнем жиру, щоб пес не набирав зайву вагу, яка значно шкодить серцю. 

Хвороба серця має кілька етапів, і раціон може змінюватися в залежності від стадії, на якій знаходиться тварина. Американський коледж ветеринарної внутрішньої медицини (ACVIM) і Міжнародна рада по хворобах серця у дрібних домашніх тварин розробили класифікацію застійної серцевої недостатності у собак:

Equilibrio Cardiac

  • стадія A - пацієнти з ризиком розвитку серцевої недостатності, але без видимих структурних аномалій серця;
  • стадія B - очевидна структурна аномалія серця (наприклад, шуми), але без клінічних ознак серцевої недостатності;
  • стадія B1 - пацієнти без симптомів ремоделювання серця на допплерівській ехокардіографії і рентгенограмі грудної клітки;
  • стадія B2 - пацієнти з симптомами ремоделювання серця на допплерівській ехокардіографії і рентгенограмі грудної клітки;
  • стадія C - пацієнти з ознаками застійної серцевої недостатності, пов'язаної із структурними аномаліями серця;
  • стадія D - пацієнти з прогресуючою серцевою недостатністю і застійною серцевою недостатністю, несприйнятливі до звичайної терапії.

Серед лікувальних кормів для собак із серцево-судинними хворобами є пропозиції від брендів Еквілібріо та Роял Канін. Розповімо про них детальніше.

Лікувальний корм для собак Equilibrio Veterinary Dog Cardiac

Корм Еквілібріо Кардіак призначається при серцевій недостатності, гіпертензії, набряках або інших серцево-судинних захворюваннях. Складові корму Equilibrio Veterinary Dog Cardiac спрямовані на покращення серцевого метаболізму, кровообігу, нормалізацію роботи серцевого м'яза і потрібного рівня кисню у крові, зниження аритмії і ризику запальних процесів. За рахунок зменшеного рівня натрію, раціон допомагає контролювати клінічні ознаки, пов'язані з високим кров'яним тиском (мінімізує ризик гіпертонії) і накопичення рідини. Також він містить таурин і L-карнітин, які сприяють нормальній роботі серцевого м'язу і поліпшення серцевого метаболізму. Знижений вміст фосфору сприяє підтримці функції нирок, що мінімізує ризик набряків та розвитку ниркової недостатності.

До складу Equilibrio Cardiac включена ліноленова кислота, яка є джерелом Омега-3 і Омега-6 жирних кислот. Вони сприяють зниженню вироблення запальних цитокінів (анорексія, кахексія і аритмія), покращують кровообіг, знижують аритмію. Крім цього жирні кислоти мають ряд інших корисних властивостей, в тому числі відповідають за здоровий вид шерсті та шкіри. За класифікацією стадій, наведеною вище, корм Еквілібріо, зазвичай, призначають, починаючи зі стадії В2.

Royal Canin Cardiac

Лікувальний корм для собак Royal Canin Cardiac

Також при серцево-судинних захворюваннях застосовують лікувальний корм для собак Royal Canin Cardiac. Він ефективний при гіпертонії та інших симптомах захворювань серця, може використовуватись як дієтична добавка до основного раціону. Контрольований рівень натрію у кормі знижує навантаження на серце. Рівень натрію, фосфору й інших мікроелементів та електролітів відстежують по клінічним показникам крові. Тому при серцево-судинних захворюваннях необхідно регулярно робити аналіз крові для контролю цих показників. Знижений вміст фосфору в кормі Royal Canin Cardiac обумовлено ризиком, пов'язаним із супутньою хронічною нирковою недостатністю. Поліфеноли у складі раціону є природними антиоксидантами та покращують кровопостачання тканин, позитивно впливаючи на судини. Таурин та L-карнітин необхідні для підтримки функціональної діяльності міоцитів та покращення скорочувальної здатності міокарда.

 

Таким чином, серцево-судинні захворювання у собак не завжди є вироком для тварини, але надзвичайно важливо вчасно їх діагностувати та ретельно контролювати, щоб забезпечити вихованцю повноцінне життя.

Перейти в каталог