Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Чому виникає дисплазія у котів: все про захворювання

Дисплазія у котів

Дисплазія – це порушення росту суглобів, яке може виникнути як у людини, так і у тварини. Дисплазія у котів впливає на якість їх життя, тому краще виявити її на ранній стадії та прийняти своєчасні міри щодо лікування або попередження захворювання.

Здоровий кульшовий суглоб складається з суглобової головки (головки стегнової кістки) на стегновій кістці та суглобової западини (вертлюжної западини) на тазостегновій кістці. Суглобова ямка охоплює головку суглоба і, таким чином, забезпечує стабільність і рухливість одночасно.

При дисплазії суглобів недостатньо розвинена суглобова ямка. Вона занадто пласка, так що головка суглоба не знаходить достатньої опори. Це створює нестабільність головки стегнової кістки в западині. Вона «розгойдується» і хитається при кожному русі. Це може призвести до часткового або повного вивиху.

Така нестабільність при кожному русі суглобів викликає біль. Нервові волокна дратуються від надмірного тертя і постійно посилають інформацію про біль у мозок. Тіло автоматично намагається забезпечити додаткову стійкість і компенсувати несприятливі навантаження.

Захворювання може виникнути у різних порід котів, наприклад у шотландця, мейн куна, висловухих кішок. Тварини із захворюванням суглобів потребують догляду та спеціального харчування. Ветеринари радять в такому випадку Hills лікувальний для котів при захворюванні суглобів.

Дисплазія у кота: симптоми та діагностування

дисплазія у кота симптомиБіль часто є першою підказкою, що з’явилася дисплазія у кота. Симптоми захворювання можуть проявитися через якийсь час. Тварина з таким порушенням роботи суглоба може не хотіти ходити так далеко, час від часу б’є під час прогулянки або раптово кричить під час гри чи метушні.

Дисплазія у котів: симтоми захворювання, за якими можна діагностувати патологію:

  1. Змінюється модель ходи: хода здається хиткою або ходульною. Типовим є так зване скручування: щоб задню ногу було легше висунути вперед, таз і хребет працюють разом і спрямовуються вбік за допомогою задньої ноги. Схоже, що уражена тварина ворушить попою під час ходьби.
  2. Захисна поза під час сидіння та/або стояння є звичайним явищем. Якщо кіт або кішка сидячи витягує задні лапи вперед, це характерна ознака дисплазії.
  3. Регулярне виникнення шумів, коли тварина рухає тазостегновими суглобами. Тріск або хрускіт свідчать про проблеми з суглобами.

У перебігу захворювання поза для зменшення болю та ухильні рухи часто призводять до ослаблення м'язів у котів, особливо задніх кінцівок – це так зване замкнуте коло, тому що сильні м'язи можуть захистити суглоб. Тому діагностувавши дисплазію, можна перейти на корм Royal Canin для котів лікувальний при захворюваннях опорно-рухового апарату.

Що робити якщо виникла дисплазія лап чи суглобів у кішки

дисплазія лап у кішкиУ той час як дисплазія лап у кішки може вражати будь-яку породу тварин, коти породи мейн-кун та інші коти великих порід мають дещо більшу ймовірність уражень. При цьому слід зазначити, що навіть при наявності схильності до дисплазії, кіт може не страждати від жодних симптомів.

Таке захворювання є спадковим, тому відповідальні заводчики виключають котів, у яких спостерігається дисплазія ліктьового суглоба у кота, з розведення, щоб зберегти здоров’я порід у довгостроковій перспективі та покращити генофонд.

Дисплазія у котів буває різних видів, в залежності від виду ураженого суглобу:

  1. Кульшового (тазостегнового) суглоба;
  2. Ліктьова.

Одним із варіантів хірургічного втручання для котів із порушенням тазостегнових суглобів із більш важким ураженням є резекція голівки стегнової кістки. Так, видаляється головка стегнової кістки, розташована на стегновій кістці. За допомогою м’язів створюється «псевдосуглоб», який забезпечує рухи. Резекція головки стегнової кістки зменшує біль і покращує модель ходи у котів.

Методи лікування дисплазії суглобів у котів

Дизсплазія суглоба у кота лікується в залежності від ступеня ураження. Так, у найбільш складних випадках необхідною може бути операція. При захворюваннях у котів на ранніх стадіях доцільним буде консервативне лікування тварини.

Дисплазія суглобів у котів та кішок викликає сильні больові відчуття, які відчуваються при рухах. Тому знеболюючі та протизапальні препарати дозволяють хворій тварині пересуватися безболісно і жити максимально нормальним і спокійним повсякденним життям.

Це також запобігає страшному руйнуванню м'язів котів – тварина, яка може рухатися без болю, зберігає свої м'язи краще, ніж тварина, яка хоче уникнути будь-яких рухів. Спеціальне харчування, знеболюючі та протизапальні засоби, а також вітаміни для суглобів для котів допомагають продовжити тривалість життя кота та покращити його якість.

Перейти в каталог