Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Сечокам'яна хвороба або цистит у котів

Сечокам'яна хвороба або цистит у котів

Цистит зустрічається регулярно у кішок і котів. Симптоми включають часте сечовипускання, нявкання при сечовипусканні і кров у сечі. Багато котів страждають від каменів у сечовому міхурі, які можуть викликати цистит і закупорку сечівника. У цій статті ви можете прочитати все про форми, причини та методи лікування циститу вашої кішки.

Цистит у кота і що це означає?

Хоча термін цистит передбачає, що це бактеріальна інфекція у більшості людей, це, звичайно, рідко зустрічається у кішок. У кішок у віці до 10 років бактеріальна інфекція відіграє роль тільки в 5% випадків. У кішок ми говоримо про циститі, коли ваша кішка страждає від таких симптомів.

Важливим в діагностиці і дуже вирішальним для лікування є відмінність між циститом з або без кісти!

Симптоми

  • Часто ходіння в лоток, щоб помочитися
  • Занепокоєння і хворобливість (кішка може гарчати або неспокійно нявкати під час сечовипускання);
  • Смердючий і різкий запах сечі;
  • Підвищення температури і млявість, зниження або втрата апетиту;
  • Писати в невеликих кількостях;
  • Облизування статевого члена або піхви;
  • Писати поза контейнера;
  • Кров в сечі.

І у котів, і у кішок в рівній мірі може розвинутися цистит. До речі, не всі перераховані вище симптоми повинні бути присутнім.

Якщо ваш вихованець не може мочитися через закупорку сечівника. Сечовий міхур продовжує заповнюватися, поки кішка не може мочитися. Нирки пошкоджені, і сечовий міхур може розірватися. Ваш кіт стає повільним, не хоче і може викликати блювоту. Він ходить дивно і сильно болить живіт. Він сидить на підносі, напружується, але ні краплі сечі не надходить. Ваші дії в терміновому порядку негайно потрібно звернутися за консультацією і огляду ветеринара.

Блокування сечовивідних шляхів у котів

Ваша кішка може померти в результаті високих показників нирок і порушень серцевого ритму від високого рівня калію. Закупорка в уретрі (пробка каменів сечового міхура, кров і / або слиз) повинна бути видалена якомога швидше. Оскільки у Кото набагато вужча уретра, ніж у кішки, ця проблема в основному виникає у котів. Якщо уретра вашої кішки забита, ветеринар зазвичай вставляє катетер, і кішку необхідно ввести і госпіталізувати. При необхідності також перевіряють ниркові показники і калій в крові.

Причини

Цистит у кота - лікування

Є багато факторів, які відіграють роль при циститі:

  • Ожиріння і занадто мало вправ грають важливу роль
  • Велика кількість каменів в сечі (типи струвита і оксалату кальцію є найбільш поширеними) також є одним з факторів
  • Недостатнє споживання води, що робить сечу більш концентрованою, змушує камені сечового міхура розвиватися раніше
  • Неправильні продукти, багаті магнієм, найчастіше викликають камені в сечовому міхурі
  • Сечовий міхур, струвит створюється при високому рН сечі
  • Стрес також є дуже важливим фактором

Менш поширеними причинами є камені в сечовому міхурі, поліпи, вроджені дефекти сечового міхура і пухлини сечового міхура.

Сечокам'яна хвороба у котів - лікування та діагностика

Сечокам'яна хвороба або цистит у котів | лікування, симптоми і діагностика

  • Загальний аналіз сечі. Оцінюють РН сечі, її щільність, наявність глюкози і білка. При мікроскопії осаду сечі може бути також виявлено підвищену кількість лейкоцитів і епітеліальних клітин, наявність бактерій. Особливу увагу звертають на наявність кристалів (оксалати, трипельфосфатов (струвіти) та інші);
  • Культуральне дослідження сечі (бактеріологічний посів). Проводиться для виключення інфекції сечостатевої системи. Важливо пам'ятати, що відсутність бактерій при мікроскопії осаду сечі не виключає інфекцію. Зразок сечі для бактеріального посіву обов'язково береться в стерильних умовах шляхом цістоцентеза під контролем УЗД (прокол стінки сечового міхура через черевну порожнину).
  • Ультразвукове дослідження сечостатевої системи. Проводиться для візуальної оцінки нирок і сечового міхура (оцінка вмісту, наявність уролитов, новоутворення, товщина стінок сечового міхура).
  • Клінічний і біохімічний аналіз крові. Оцінюють загальна кількість еритроцитів, насичення крові гемоглобіном, особливу увагу звертають на лейкоцити, а так само їх морфологію і співвідношення. За допомогою біохімічного аналізу крові обов'язково оцінюють здатність нирок до фільтрації (Сечовина, Креатинін, електроліти Калій і Фосфор).

Якщо в ході діагностики з'ясувалося, що причина хворобливого сечовипускання з кров'ю є сечокам'яна хвороба, обов'язково призначається специфічна дієта і потрібен лікувальний корм для котів. Важливо пам'ятати, що корм підбирається лікарем в залежності від виду солей. Як правило, якщо солей трохи, лікар призначає корм курсом в 1-2 місяці, після чого - повторна здача загального аналізу сечі.

Залежно від передбачуваної причини ваш ветеринар може прийняти рішення про наступні методи лікування циститу для вашої кішки:

  1. Знеболюючі, які також володіють протизапальними властивостями. Релаксатори сечового міхура (дрідаза, спазмоглюцінол), тому що стінка сечового міхура часто потовщена і роздратована і викликає підвищене бажання тиснути. Ветеринар може навіть дати вашій кішці крапельницю (під шкіру або в кровотік).
  2. Антибіотики використовуються, якщо це бактеріальна інфекція.

На додаток до всіх вищевказаних заходів камені сечового міхура повинні бути розчинені. Це може бути зроблено шляхом годування спеціальною дієтою. Наприклад, в разі кристалів Струве (найбільш поширеним), Hills (Хілс) Urinary C/D, Hills (Хілс) Urinary S/D, або Royal Canin (Роял Канін) Urinary S/O. Ця дієтична лікувальна дієта може розчинити існуючі кристали струвита і запобігає утворенню нових кристалів, знижуючи рН сечі.

Кристали оксалату кальцію також поширені, але, на жаль, їх не можна розчинити в дієтичному харчуванні. Утворення нових кристалів можна запобігти за допомогою правильної дієти. Для правильної консультації з годівлі вашої кішки з проблемами сечового міхура найкраще зв'язатися з нашим ветеринаром особисто.

Профілактика циститу і каменів сечового міхура у кішок

Ви можете значно знизити ризик виникнення циститу і розвитку каменів в сечовому міхурі за допомогою таких заходів:

  • Не дозволяйте вашему улюбленцю набирати вагу, кішки з камінням в сечовому міхурі часто мають надлишкову вагу
  • Примусьте свою кішку пити більше, пропонуючи прісну воду і стимулюючи природне питне поведінка. Це можна зробити за допомогою питного фонтану для кішок, відвідавши розділ миски і годівниці для котів.
  • Міняйте наповнювач в лотку щодня.

Кішку, у якій колись були камені в сечовому міхурі, найкраще годувати раціоном на все життя, який запобігає утворенню нових кристалів.

Перейти в каталог