Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Блювота у собаки: причини, лікування та рекомендації

Блювота у собаки: причини, лікування та рекомендації

Наші улюбленці, як і люди, іноді відчувають нездужання, хворіють і потрапляють в форс-мажорні обставини. Але на відміну від нас, вони зовсім по іншому реагують на неприємності. Частенько, загальним симптомом різних подразників є блювота у собаки. У цій статті ми розповімо вам про причини і симптоми блювоти, що робити, якщо собака блює і як мінімізувати такі неприємні прояви.

Чому собака блює

Причин блювоти може бути досить багато, так уже влаштовані наші улюбленці - у них є два виходи з неприємностей! Не завжди блювота свідчить про страшні хвороби, але на жаль, є багато небезпечних причин.

Небезпечні причини блювоти у собаки

Проковтнула великий предмет, який застряг у горлі. Про чужорідний предмет в дихальних шляхах свідчить утруднене дихання, кашель, млявість, підвищене слиновиділення. Блювота може складатися з неперетравленої їжі, слизу, і якщо пощастить - шматочок, який застряг, буде там же. Якщо не пощастило - необхідно телефонувати ветеринару.

З'їла гостру кістку, яка поранила внутрішній орган. Такі небезпечні прояви супроводжуються іншими симптомами, і можуть вказувати на внутрішню кровотечу. У такому випадку потрібно негайно показати собаку ветеринару для невідкладної допомоги.

Харчове отруєння. Собака могла підібрати щось на вулиці або з'їсти несвіжу їжу. На вулиці може бути величезна кількість збудників кишкових розладів: ягоди отруйних рослин, послід тварин, які можуть бути переносниками інфекції, отруєна їжа від недобросовісних сусідів або людей, які варварським методом борються з бездомними тваринами, шкідливі хімічні речовини (особливо в зимовий період, коли вулиці посипають технічною сіллю з реагентами) та інші джерела інфекції або бактерій.

Також є велика ймовірність, що отруєння викликав один з продуктів натурального раціону вашої собаки. Покупне м'ясо могло бути несвіжим або містити шкідливі речовини. Це дуже поширено, наприклад, в курячому філе, в якому часто знаходять добавки для збільшення маси продукту. Варто перевірити чи не зіпсувалась їжа під час зберігання в холодильнику або в мисці собаки.

При харчовому отруєнні в складі блювотних мас можуть бути присутні неперетравлені залишки їжі, а в наступні рази - кров'янисті вкраплення, які з'являються через подразнення стінок шлунка.

Хвороби печінки у собак. Блювота також може бути симптомом проблем із печінкою. Зазвичай блювотні маси мають буро-коричневий або жовтий колір без кров'яних вкраплень. Походження проблем з печінкою можуть бути різні, необхідно пройти обстеження в клініці і проконсультуватися з ветеринарним лікарем. Можливо, вашому улюбленцю варто змінити звичайний раціон харчування і тимчасово в якості лікувальної дієти за приписом дієтологів перейти на корма для собак при захворюваннях печінки. Виробники кормів враховують різні особливості собак, тому корм потрібно підбирати, виходячи з результатів аналізів. Наприклад, якщо у вихованця виявлений підвищений рівень міді в печінці, можна спробувати лікувальний корм для собак Хіллс.

Тепловий удар. Може також спровокувати блювоту у тварини. До симптомів додаються апатичність, переривчасте дихання, температура близько 40 градусів, відмова від води і їжі, діарея, тахікардія. У таких випадках блювота може мати домішки крові. Перед візитом до лікаря необхідно поступово охолодити собаку за допомогою прохолодної води і свіжого повітря. Але огляд лікарем обов'язковий для уникнення наслідків!

Гастрит, виразка або інші кишково-шлункові захворювання. У випадках цих хвороб блювота може бути ситуативною упродовж декількох тижнів і загострюватися разом із загостренням хвороби. Не варто відкладати візит до ветеринара, щоб не погіршити ситуацію.

Харчова алергія може супроводжуватися блювотою, діареєю або шкірними висипаннями. Проаналізуйте, який новий продукт ви давали собаці, він був зі столу або це може бути реакція на новий корм.

Менш небезпечні причини блювоти у собак

Препарати проти блювоти у собак

Стрес. Блювота через стрес особливо вірогідна у собак маленьких порід, які мають ніжну психіку і травлення. У таких випадках напад блювоти може повторитися 1-3 рази. При цьому блювотні маси будуть складатися з неперетравленої їжі або з чистого слизу і води, яка вийшла через скорочення шлунка під час стресу. Врахуйте, що стрес може бути тривалим, наприклад, якщо ви залишили собаку саму вдома і не попрощалися з нею. А коли повернулися, виявили де-не-де дивні калюжки. Це не помста, це — стрес.

Можливо, у собаки завелися гельмінти (глисти). Перевірте, коли в останній раз ви проганяли вашому вихованцеві глисти або здайте аналізи у ветеринарній клініці. Основними симптомами наявності глистів є: поганий апетит, блювота білою піною з прозорим слизом.

Переїдання, заковтування великих шматків їжі. Такі прояви властиві собакам, які жили в розплідниках, на вулиці, довго були голодні. Вони блискавично поїдають їжу, організм не сприймає таке навантаження і повертає все назад. Та ж історія з великими шматочками. Якщо пес на натуральному раціоні, йому слід подрібнювати шматки, а якщо на сухому кормі - краще підібрати більш дрібні гранули. Спеціально для таких цілей в нашому інтернет-магазині Petko можна купити Hills (Хілс) Adult Small & Mini Chicken Корм ​​для собак малих і мініатюрних порід, яким підходить менший розмір гранули.

Собаку захитало в авто. У таких випадках потрібно зробити зупинку і дати собаці відпочити. Допомогти відновити її стан можуть спеціальні ліки від блювоти, наприклад, Cerenia (Серенія). Для запобігання заколисувань не годуйте собаку перед поїздкою, регулярно давайте їй воду і доступ до свіжого повітря.

Собака блює - що робити

Якщо ваша собака виблювала, необхідно перевірити:

  1. Чи є в блювотних масах кров'яні згустки або інші домішки. Якщо вас щось насторожило, зателефонуйте ветеринару. Навіть за описом кольору, консистенції і домішок він зможе дати пораду і відразу призначити лікування, якщо це необхідно, або ж призначити аналізи для обстеження в разі підозри серйозного захворювання.
  2. Чи є інші симптоми: апатія, млявість, бурчання в животі, діарея, відмова від їжі та інші. У разі їх відсутності не варто панікувати. Це могла бути одноразова реакція на зовнішній подразник, занадто швидке поїдання їжі або великі шматочки в раціоні.
  3. Чи повторюються блювотні позиви або напади блювоти. Необхідно відстежити їх частоту і повідомити ветеринару. Постійна блювота впродовж декількох годин - погана ознака. У такому випадку собаку потрібно показати фахівцеві.

Поставтеся з розумінням до вашого улюбленця, навіть якщо він вирвав на якусь річ або дорогий килим. Він погано себе почував і не зміг контролювати потяг. Блювоту потрібно відразу прибрати:

  • собаки - великі любителі з'їсти свою блювоту, так склалося історично;
  • висохлу блювоту набагато важче потім вивести з поверхні.

Заспокойте вашого вихованця і будьте поруч.

Досвідчені власники собак зберігають окрему аптечку для своїх собак, і знають про що свідчить той чи інший вид блювоти. Так, звичайно при блювоті використовуються адсорбуючі препарати для усунення токсинів, препарати, які заспокоюють подразнені стінки шлунка, різні препарати для підтримки здоров'я внутрішніх органів і ліки від алергії.

Але! Якщо з'явився будь-який незвичайний симптом або вас щось насторожує, не варто займатися самолікуванням. Як і у випадку з людиною, можна тільки нашкодити, запустивши хворобу, а також змазати картину захворювання, через що лікарю буде важко поставити діагноз.

Під час лікування хронічних або запущених хвороб буває недостатньо одних ліків. Необхідно змінювати або коригувати раціон собаки для повного її одужання і запобігання подальших рецидивів. Для цього виробники створили корми для собак лікувальної лінійка з різними особливостями і хворобами. Ознайомитися і придбати лікувальний корм для собак можна в нашому спеціалізованому зоомагазині Petko.

Здоров'я травної системи собаки

Як тільки у вас з'явилося цуценя, визначтеся з його раціоном: натуральна їжа або сухий корм. Ветеринари розділилися на когорти супротивників і "натуралки", і "штучної їжі". Вибирайте той раціон, який зручний вам і підходить вашому собаці. Але врахуйте, що за якістю натуральної їжі потрібно стежити скрізь і завжди. При необхідності потрібно коригувати раціон, якщо собака захворіла, народила цуценят, пережила операцію або іншу важливу подію, яка призвела до змін в організмі.

Замовити корм для собак з чутливим травленням

Із сухим кормом історія простіша - варто підбирати для кожного життєвого періоду вашої собаки певний корм з необхідним складом. Регулярні спостереження також необхідні, адже ви купуєте корм з різних партій, різних термінів зберігання. Замовити сухий корм для будь-якої породи з її індивідуальними особливостями ви завжди можете звернутися  до наших фахівців і отримати кваліфіковану консультацію.

Вважається, що не варто комбінувати натуральну їжу з сухим кормом. У цих продуктів різна кислотність і склад, тому шлунку складно адаптуватися і правильно функціонувати. У собаки в будь-який час дня і ночі повинен бути доступ до чистої і свіжої води. Постарайтеся не давати кип'ячену воду. У ній багато осаду, який відкладається на стінках шлунка і на зубах.

Намагайтеся не давати собакам їжу з вашого столу. Ми прекрасно знаємо, як важко бачити ці сумні голодні очі. Запам'ятайте, наші улюбленці - актори, у яких ще немає Оскара! Вони спокійно можуть обійтися без солодких, смажених, солених подарунків зі столу. Наша "жадібність" допоможе зберегти здоров'я собаки і збільшити її тривалість життя. У крайньому випадку, якщо ваша собака потребує перекусу, їй можна покласти в мисочку трохи м’якого сиру, кілька шматочків твердого сиру, рис. Варто переконатися, що ці продукти будуть корисні вашому улюбленцю і сприятливо впливають на його травлення.

Якщо собака - любитель підбирати сміття на вулиці, розгляньте варіанти м'яких тканинних намордників. Вдома варто прибрати вище або замкнути в шафках побутові засоби, продукти харчування, взуття, щоб уникнути неприємностей.

Любіть і усвідомлено доглядайте за вашою собакою. Вона все життя буде вдячна вам за це!

Перейти в каталог