Акція -10% кешбек від MONOBANK при оплаті карткою на сайті

Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Блохи у котів і кішок: лікування та профілактика

Блохи у котів і кішок: лікування та профілактика

Блошині атаки - проблема не тільки собак і бродячих тварин. Дуже часто з нею стикаються і домашні кішки, які ніколи не виходять на вулицю. Прикро, чи не так? У цій статті ми докладніше розповімо як "заводяться" блохи в будинку, чим вони небезпечні для котів і кішок і як вберегти домашню тварину від всюдисущих паразитів. Раніше ми робили огляд засобів від бліх і кліщів для собак.

Природа бліх і їх небезпека для тварини і людини

Блохи - це комахи, які паразитують на теплокровних тваринах, харчуючись їхньою кров'ю. Вони дуже швидко плодяться в хороших умовах і доставляють організму тварини жахливий дискомфорт. Також блохи переносять безліч інфекційних хвороб, які небезпечні і для тварини, і для людини. Серед таких захворювань:

  • гепатит (ураження печінки);
  • бруцельоз (ураження різних систем організму);
  • енцефаліт (ураження головного мозку);
  • гельмінти (черв'яки, що паразитують у внутрішніх органах);
  • чума (смертельне захворювання).

Блохи живуть і над, і під, і на землі, там де є теплокровні тварини. Якщо таких поблизу немає, блоха швидко долає чималі відстані в пошуках жертви (котяча блоха може стрибати на 20см, а собача - на 25см). Якщо підходящої тварини немає тривалий час, блоха може впадати в сплячку, тим самим зберігаючи собі життя до слушного моменту.

Якщо одна блоха потрапила на тварину, вона не заподіє їй особливої ​​шкоди. Але нагадаємо, що блохи дуже швидко розмножуються. Запліднена блоха викидає яйця, які можуть бути і на тілі тварини, і падати на поверхні в будинку. Через деякий час з яєць вилуплюються личинки, які розповзаються в затишні місця, щоб перетворитися в лялечку (кокон). З лялечок з'являються повноцінні блохи, які атакують домашню тварину з новою силою.

Коли бліх стає більше, вони починають доставляти кішці сильний дискомфорт, прокушуючи шкіру і передаючи зі слиною токсин. Токсини викликають подразнення шкіри, аж до дерматозів. Шкіра стає запаленою, місце укусу сильно свербить. Кішка стає неспокійною, постійно чешеться, покусує шерсть, намагаючись зловити паразитів. У таких випадках буквально протягом тижня бліх стає дуже багато і їх можна спостерігати не тільки на тварині, але і в лежанках, за плінтусом, в затишних місцях, де є скупчення пилу.

Блохи активні цілий рік. У зимово-осінній період вони перебираються в більш теплі місця: підвали, під'їзди, квартири. У весняно-літній період блохи особливо агресивні. Вони можуть потрапляти в квартиру не тільки з під'їздів і підвалів, а й на підошвах ваших черевиків, у відкрите вікно або балкон.

Тільки якщо дотримуватися домашньої гігієни, вчасно і регулярно захищати кішку від паразитів, можна вберегти здоров'я тварини і чистоту в будинку.Небезепека бліх для котів та кішок

Огляд засобів від бліх для котів - чим захистити вихованця від бліх

Для кішок, як і для собак, існує великий вибір засобів для захисту від паразитів:

  • спреї;
  • шампуні;
  • краплі на холку;
  • нашийники.

Кожен з цих засобів представлений в широкому асортименті в нашому онлайн-зоомагазині. Крім того, наші консультанти допоможуть визначитися з необхідним засобом саме у вашому випадку.

Так, якщо блохи потрапили у вашу квартиру і тероризують вашого домашнього котика, вони натовпами скачуть по квартирі, то вам необхідно для початку використати спрей від бліх для котів. Цей засіб потрібно розприскати не тільки на тварину, але і на поверхні, де вона найчастіше мешкає: лежанки, диван, пуфики, підвіконня і т.д. Також спрей необхідно розпорошити там, де найчастіше ховаються личинки або лялечки бліх: за плінтусами, під ліжками і в інших затишних і запилених місцях. Спрей допоможе знищити не тільки дорослих особин, але й інші форми паразитів: яйця, личинки і лялечок.

Наступним етапом буде звернення до ветеринара за консультацією та оглядом. Необхідно перевірити стан кішки, взяти аналізи на інфекції, оглянути ступінь ураження шкіри. Лікар порадить не тільки засіб від паразитів, а й протисимптомну терапію, наприклад, від дерматиту, отиту, гельмінтів (так як блохи є їх переносниками) або інших симптомів.

В першу чергу, тварину потрібно буде викупати, використовуючи для цього спеціальні шампуні від бліх для котів і кішок. Вони не мають 100% гарантії видалення всіх паразитів і їх яєць, але допоможуть заспокоїти і очистити шкіру від забруднень і екскрементів бліх (чорні тверді штучки в шерсті тварин). Також за рахунок низької токсичності шампуні можна використовувати для вагітних кішок або для тварин, у яких є алергія на інсектициди.

Нашийник від бліх та кліщів для котів і кішокОсновними засобами захисту для домашніх кішок є краплі на холку. Вони не дозволять паразитам навіть наблизитися до тварини, не кажучи вже про укус. Краплі від бліх для котів випускають в певному дозуванні для різних вагових категорій і віку, тому визначитися з дозуванням дуже просто. Його потрібно строго дотримуватися, щоб не допустити передозування і сильної інтоксикації організму. Наприклад, краплі від бліх Advocate випускають в двох дозуваннях: для котиків до 4кг, і від 4 до 8 кг. Якщо ваш улюбленець менше 1кг або більше 8кг, то дозування розраховується індивідуально ветеринарним лікарем. Єдиними мінусами крапель є їх неприємний запах (але він проходить через кілька днів), невелика млявість тварини після нанесення препарату і заборона мити тварину до і після нанесення крапель упродовж декількох днів.

Кішкам, які гуляють самі по собі, але все-таки повертаються додому, для захисту від бліх і кліщів відмінно підійдуть нашийники від паразитів. Їх є досить велика кількість різних кольорів, довжини і призначення (для кошенят або дорослих котів і кішок, від бліх, кліщів і від комах).

Не завжди рекомендується комбінувати засоби захисту від паразитів одночасно. Це краще обговорити з ветеринаром вашої кішки, який краще знає анамнез, стан здоров'я і потреби тварини. Зауважимо лише, що якщо ви вирішили комбінувати засоби захисту (наприклад, краплі і нашийник), то простежте, щоб діючі речовини у цих засобів були різні, щоб уникнути передозування та інтоксикації організму.

 

Запорукою тривалої ефективності перерахованих вище засобів є регулярність їх використання. Якщо обробити кішку один раз, дія крапель або нашийника рано чи пізно закінчиться, і паразити повернутися знову, відчуваючи незахищене теплокровне тіло. Тому необхідно чітко стежити за графіком обробки домашніх котів і кішок круглий рік, пам'ятаючи, що блохи активні в будь-який сезон.

Таким чином, домашня гігієна і регулярна обробка ваших муркотиків від паразитів збереже їм здоров'я, а вам дозволить насолодитися комфортним життям з пухнастим улюбленцем!

Перейти в каталог