Інтернет магазин Petko
укр
  • Пн.-Пт. - 1000-1800
  • Сб., Нд. - вихідний

Тепловий удар у собак: що робити, куди бігти?

Тепловий удар у собак: що робити, куди бігти?

Нарешті літо радує нас сонечком, і ми завбачливо підготували цікаву статтю про тепловий удар у собак. Інформація буде цікава власникам всіх собак, особливо собачок-брахіцефалів з короткою мордочкою, собак з темним забарвленням і довгою шерстю, літніх, вагітних собак або тварин з хронічними захворюваннями, ожирінням. Також спекотне літо важко переносять породи північних районів: хаскі, маламути, лайки й інші. У них дуже густий підшерсток, який адаптований під дуже низькі температури, але ніяк не під високі.

Тепловий удар пов'язаний з перегрівом організму через високу температуру навколишнього середовища. У період, коли сонце знаходиться в зеніті, його вплив найсильніший і може бути небезпечним як для людини, так і для тварини.

Варто враховувати те, що собаки і кішки не пітніють, вони для терморегуляції використовують задишку (активне дихання ротом). Піт у тварин виділяється тільки на непокритих шерстю ділянках (вуха, ніс, пахви). Але його недостатньо для охолодження, в основному він служить для виділення специфічного запаху в цілях комунікації.

Сильний перегрів організму також називається "гіпертермією". Гіпертермією можна вважати стан, коли температура тіла собаки піднімається вище 39,5 °. Далі розглянемо симптоми, способи поліпшення стану і профілактику теплового удару у собак.

Симптоми теплового удару у собак

На перших стадіях перегріву собака починає активно дихати ( "хекати"), спостерігається посилене слиновиділення і почервоніння слизових через те, що розширюється судинна сітка. Провісниками такого стану є зміни умов навколишнього середовища: сонце піднялося вище, підвищилася температура повітря, в приміщенні стало занадто душно, слабка циркуляція повітря й інші. У теплу пору року причиною гіпертермії у собак може бути недостатня кількість чистої води в мисці.

Якщо стан тварини погіршується, спостерігаються такі симптоми:

  • собака починає шукати затишне прохолодне місце і намагається охолодити своє тіло. Через це поза її тіла стає незвичною, собака часто лежить на животі, розпластавшись;
  • на початку теплового удару собака стає збудженою, може метатися, а після - стан переходить в апатичний, песик відчуває слабкість і лягає;
  • без надання допомоги у собаки можуть спостерігатися судоми, порушення координації і непритомність;
  • якщо температура тіла підвищується більше 40,5 °, слизові стають синюшного кольору.

Без невідкладної допомоги в разі теплового перегріву не обійтися. В іншому випадку собака загине або в організмі почнуться порушення. У зв'язку з гіпертермією порушенням може піддаватися будь-яка система, особливо нервова, дихальна та серцево-судинна. Для запобігання наслідків теплового удару необхідно вчасно надати собаці допомогу або відвезти до ветеринара. При цьому, переноска для собак також повинна добре провітрюватися, щоб не погіршити стан вихованця.

Перша допомога при тепловому ударі у собак

В першу чергу, собаку необхідно перенести в прохолодне, добре провітрюване приміщення. Дуже часто собака залишається в кімнаті, де вранці біло свіжо, але сонце повертається і нагріває кімнату з кожною хвилиною. Необхідно, щоб у собаки було затінене місце, де можна сховатися від сонця.

У собаки повинна бути завжди у вільному доступі чиста і свіжа вода. В особливо спекотні дні або при перегріванні вода повинна бути прохолодна, але не крижана. Дуже холодна вода може тільки нашкодити здоров'ю собаки. Також при перегріванні собаку не потрібно насильно випоювати водою, досить, щоб вона була у вільному доступі. Тварина самостійно може регулювати свою спрагу, навіть якщо погано себе почуває.

Переноска для собак Ферпласт

При перегріві основне завдання - знизити температуру тіла, нормалізувати її. Для цього можна використовувати:

  • мокрі прохолодні рушники. Собаці накривають тіло, роблять компрес на голову;
  • лід, загорнутий у рушник або пелюшку також використовують для компресів;
  • спирт. Ватою, змоченою спиртом, змащують голі ділянки тіла: вушка, подушечки лап, пахви і животик;
  • кондиціонер або вентилятор. Потік повітря потрібно дозувати кожні 7-10 хвилин.
  • охолоджуючі килимки, ванни з прохолодною (але не крижаною) водою. Якщо собаку різко помістити в холодну воду, це може привести до шоку й інших неприємних і небезпечних наслідків. Для нормалізації температури тіла маленьких собак і зовсім потрібно використовувати злегка теплу воду.

Температуру тіла необхідно знижувати поступово протягом 1-2 годин. Також її необхідно перевіряти кожні 10-15 хвилин. Як тільки вона опуститься до 39,5° всі охолоджуючі процедури варто припинити, щоб не допустити переохолодження і сильного зниження температури. Після цього показника організм самостійно зможе відновитися за умови вільного доступу до чистої води.

Якщо собака отримала сильний тепловий удар, їй варто надати першу допомогу і як можна швидше відвезти до ветеринара.

Профілактика теплового удару у собак

Щоб уберегти свою собаку від теплового або сонячного удару, не обов'язково одягати на неї панамку або бейс в сонячну погоду. Досить буде дотримуватися деяких норм, які будуть корисні і вам:

  • перед настанням спекотного сезону запишіть вашого улюбленця до грумера, щоб позбавити його від зайвої шерсті і полегшіть йому літній сезон. Якщо ваш песик не вимагає професійної стрижки, ви можете купити машинку для стрижки собак і робити процедуру самостійно;
  • намагайтеся запобігати ожирінню, в цьому стані собака більш схильна до теплового удару. Для цього підберіть своєму вихованцеві відповідний раціон з категорії сухий корм для собак із зайвою вагою;
  • гуляйте з твариною вранці і ввечері, коли сонце не таке активне, як опівдні;
  • якщо обідня прогулянка необхідна, намагайтеся гуляти в тіні: під деревами, біля будинку;
  • на тривалі прогулянки завжди беріть з собою дорожню поїлку з водою, собаці це необхідно.

Крім цього, ніколи не залишайте тварину в закритій машині на парковці. Це для них згубно! При температурі повітря 28°, упродовж 10 хвилин в машині температура зростає до 41°, а за півгодини досягає 48°. В Америці і деяких інших країнах світу будь-який перехожий має право розбити скло в машині, якщо побачить, що собака всередині відчуває себе погано. У той же час, власник собаки може бути строго покараний за залишення тварини в небезпеці або жорстоке ставлення. Популярним на просторах Інтернету стало фото з собакою в машині і екраном планшета, на якому написано, що господар скоро повернеться, а температура в машині становить 72° за Фаренгейтом (20° С).

Ми повинні бути відповідальні за своїх вихованців, в першу чергу, перед ними, щоб зберегти їхнє здоров'я і довголіття!

Перейти в каталог